eur:
389.3
usd:
362.64
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Ismét recesszióba süllyedt Japán

Váratlanul ismét recesszióba süllyedt a világ harmadik legnagyobb gazdasága. Mindez azt jelenti, hogy Japán nem tudja kivenni részét a világgazdaság felpörgetéséből, pedig az ausztráliai G20-as csúcson éppen ilyen lépésekről állapodtak meg a résztvevők.

Világszerte csak Abenomics néven emlegetik Abe Sinzo japán miniszterelnök pénzügy- és gazdaságpolitikáját, amellyel az úgynevezett "elveszett évtized" stagnálása után lökést próbált adni a japán gazdaságnak.

Úgy tűnik, az egyszer már újraválasztott kormányfő most váratlan akadályba ütközött: az elmúlt negyedévben éves szintre kivetítve több, mint másfél százalékkal zsugorodott a japán GDP, holott politikusok és elemzők arra számítottak, hogy az előző, különösen nehéz negyedév után most végre növekedésnek indul a gazdaság.

A hír nyomán a Nikkei index 3 százalékot esett és több ázsiai tőzsde is hasonló módon reagált.

A japán adat nyomasztóan hat a globális növekedési kilátásokra, miután Kínában is fékeződött a gazdasági növekedés, az európai valutaúnió gazdaságai pedig továbbra is stagnálnak.

Ha a japán cégek visszafogják a külföldi beruházásokat és kevesebb nyersanyagot vagy terméket importálnak, akkor az más országokban is éreztetheti hatását. Japán a világ egyik legnagyobb élelmiszer és energiahordozó vásárlója.

Pénzügyi elemzők szerint Japánban az áprilisi áfaemelés sokkal súlyosabb hatást váltott ki, mint számítottak rá: a forgalmi adót az Európában irigylésre méltó 5%-ról 8%-ra emelték, aminek az volt az eredménye, hogy a fogyasztók az év elejére időzítették a nagy vásárlásokat és azóta visszaesett a kereslet.

Előfordulhat, hogy hírek hatására Abe miniszterelnök elhalasztja a jövő őszre tervezett újabb ÁFA-emelést, amely 10 százalékra tolná fel a forgalmi adó kulcsát.

1997-ben még csak 3% volt a japán ÁFA, de az ország hatalmas államadóssága miatt azóta több lépcsős emelésekkel próbálták a fogyasztók révén csökkenteni a tartozást.

Tudósítók szerint a nagy támogatottságot élvező Abe decemberben előrehozott választásokon próbál mandátumot szerezni arra, hogy lassabban rendezze az ország pénzügyeit, mint korábban ígérte.

Miközben fogyatkozik és öregszik a japán lakosság, csökken a fogyasztás is. Egyre több dolgozó kénytelen részmunkaidőt vagy könnyen felmondható szerződéses állást vállalni. A fizetések pedig lassabban nőnek, mint az infláció.

Az újabb adóemelés elhalasztása aggodalmakat kelthet a piacon, hogy Japán nem tudja visszafizetni adósságait. Ugyanakkor a gazdasági talpraállás túlságosan is veszélybe került volna - mondta Abe egyik tanácsadója.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×