eur:
389.63
usd:
363.15
bux:
68130.39
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Libanont is magával ránthatja a szíriai konfliktus

Kezd regionális válsággá változni a szíriai konfliktus. Libanonban a becslések szerint egymillió menekült tartózkodik, Törökországban és Jordániában további egymillióan vannak, sokan pedig Irakban kerestek menedéket.

Egy átlagos napon 8 ezer ember érkezik Szíriából Libanonba, ahol sokan a korábban érkezett palesztinok menekülttáboraiban találnak hajlékra. A szomszédjához hasonlóan rivális felekezetek között megosztott Libanonban hivatalosan 720 ezer szíriai menekültet tartanak nyilván, de becslések szerint tovább 300 ezren tartózkodhatnak az országban - írja helyszíni riportjában a Telegraph brit lap.

Jordánia és Törökország mellett ironikus módon sokan Irakba menekültek. Az iraki háború idején sokan éppenséggel onnan érkeztek a béke szigetének számító Szíriába. Most 170 ezer szíriai költözött át a szomszédos országba, ahol még mindig nem sikerült békét teremteni.

Anas Ghaibeh, egy 28 éves szírai fiatal elmondta: azért menekült el, mert megvádolták, hogy a "terroristákat", azaz a lázadókat segíti. Elmondása szerint annyit tett, hogy ételt hordott a sokat támadott Homsz város egyik kerületébe.

"A libanoniak utálják a szíriaiakat, mert attól félnek, hogy elveszik a munkájukat" - mesélt hétköznapjairól. Éppenséggel azonban neki nincs munkája, bár legalább biztonságban él egy keresztény kerületben.

A Telegraph megjegyzi: 1948-ban, Izrael létrejötte idején a Libanonba menekült szunnita palesztinok érkezése nyomán felborult az állam törékeny etnikai és kulturális egyensúlya és ez 1975-ben polgárháborúhoz vezetett. Vajon ismét fellángolhat Libanonban is a felekezetek közötti konfliktus?

Az országban a politikai erők vagy Asszad szíriai elnök hívei (mint a Hezbollah), vagy az ellenségei. A sííta Hezbollah, amely rakétáival Izraelt fenyegeti és amelyet Irán is támogat, több ezer harcost küldött át a szomszédba a kormányerők megsegítésére.

Ezzel megszegte a libanoni pártoknak azt a tavalyi megállapodását, hogy a helyi erők nem avatkoznak be "regionális vagy nemzetközi konfliktusokba".

A feszültség jeleként a múlt hónapban egy öngyilkos merénylő 18 embert ölt meg egy mecsetnél Bejrútnak abban a kerületében, ahol a Hezbollah a legbefolyásosabb. Nyolc nappal később autóba rejtett bombák robbantak Tripoli város szunnita mecsetjei előtt.

Mint a Telegraph megjegyzi, az ENSZ már hazaküldte Libanonban dolgozó munkatársainak családtagjait. A brit külügyminisztérium pedig nem javasolja a Libanonba történő utazást.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×