eur:
389.37
usd:
362.74
bux:
0
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Az ellenőrök beengedését követeli az ENSZ Szíriától

Hogyan reagáljon a külvilág a feltételezett sokkoló damaszkuszi gáztámadásra? Az ENSZ ismét arra sürgette az Aszad elnök kormányát, hogy engedje be ellenőreit Damaszkusz lázadók által ellenőrzött kerületeibe. Az Egyesült Államok megosztott a beavatkozás kérdésében.

Nehéz elképzelni, hogy a szíriai lázadók propagandacéllal megrendezték volna a damaszkuszi vegyi támadás videóját, amelyen látható fizikai sérülés nélkül fulladozó gyerekeket és felnőtteket, és halotti lepelbe csavart áldozatok sorait látni.

A külvilág mégis csak akkor szerezhet bizonyosságot afelől, hogy valóban vegyi fegyvert vetettek be, ha az ENSZ ellenőrei megvizsgálhatják a szíriai főváros lázadók által ellenőrzött kerületét. Kérdés az is, meg tudják-e mondani: ki lehetett az elkövető?

Bár csak néhány kilométerre laknak egy damaszkuszi szállodában, a szíriai kormány eddig nem engedte át őket. Ban ki Mun ENSZ-főtitkár csütörtökön azt sürgette, hogy "késlekedés nélkül" hozzáférést kell biztosítani nekik az eset helyszínéhez.

A szerda hajnali sokkoló támadást a szíriai kormányhű erőknek tulajdonítják, de a kormány tagadja, hogy köze lett volna hozzá. A lázadók szerint ezernél is több lehet a halottak száma és újabb áldozatokat találnak. Azt állították, hogy a kormányerők oldaláról szerda hajnalban többtucat lövedéket lőttek ki rájuk.

Az Aszad-rezsim szerint "nem lett volna logikus részükről" az állítólagos támadás, amelyet néhány nappal azután követhettek el, hogy hosszú huzavona nyomán az országba érkeztek az ENSZ fegyverzet-ellenőrei.

Az atrocitást követően különösen Nagy-Britannia és Franciaország kampányol a katonai beavatkozásért, de mivel az ENSZ-ben Oroszország és Kína vonakodik Szíria megbüntetésétől, nehéz elképzelni, hogy gyors és összehangolt külföldi válasz következne. Moszkva szerdán egyenesen azzal vádolta meg a lázadókat, hogy ők rendezték meg a mészárlást, hogy kiprovokálják a külföldi beavatkozást.

Washingtonban az Obama-kormányzat "felháborodását" fejezte ki. Az amerikai katonai vezetés azonban - Irak példájából tanulva, és azért, mert a lázadók között egyre erősebbek a nyugat-ellenes dzsihádisták - inkább távol tartaná magát Szíriától.

Ugyanakkor a Fehér Ház már hónapokkal ezelőtt kijelentette, hogy a tömegpusztító fegyverek alkalmazását nem tűrné el Szíriában, és John Kerry külügyminiszter csütörtökön több külföldi partnerét is felhívta a kérdésben. A szíriai ellenzékiek számára azonban ez édeskevés és azt mondják: elvesztették hitüket az ENSZ-ben és a külvilágban.

Név nélkül nyilatkozó európai illetékesek mindezek ellenére azt mondták: nem mondtak le a légitámadások lehetőségéről vagy arról, hogy nehézfegyvereket adjanak egyes lázadó csoportoknak. Ehhez azonban az Egyesült Államok támogatása kell.

Obama utasította a titkosszolgálatokat, hogy minden tőlük telhetőt tegyenek meg azért, hogy bizonyítékokkal szolgáljanak arról, valóban vegyi támadás történt-e.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Olaszországban csak 23 órakor zárnak majd be szavazókörök a június 9-ei európai parlamenti választáson, ezért addig egyetlen országban – így Magyarországon – sem hozzák nyilvánosságra a voksolás hivatalos eredményét. Június 6. és 9. között összesen 370 millió európai választópolgár döntheti el, hogy kik legyenek az Európai Parlament tagjai a következő öt évben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×