eur:
389.4
usd:
363.28
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Mi a közös Guardiolában és José Carrerasban?

A katalán regionális parlament ezen a héten tárgyal a függetlenségi törekvésekről, miután a spanyol kormány elutasította, hogy Barcelona nagyobb önállóságot kapjon a pénzügyekben. Spanyolország el akarja kerülni, hogy a görögök mintájára európai segélycsomagra kényszerüljön, de a jómódú katalánok szerint tőlük túl sokat vesznek el.

Mi egyesíti Pep Guardiolát, a Barcelona futballklub legendás előző edzőjét és José Carrerast, a legendást tenort? Az, hogy mindketten függetlenséget szeretnének szülőföldjüknek, Katalóniának. Úgy tűnik, hogy a sokáig kulturális alapú függetlenségi mozgalom a Spanyolországot bénító adósságválság miatt most különösen sok követőre talált.

Katalónia az ország egyik leggazdagabb autonóm régiója, amely a spanyol GDP egyötödét termeli meg, és amely a központi költségvetésbe fizeti be az adókat. A katalánok szerint gyakorlatilag az történik, hogy az ő pénzükből tartják el a szegényebbeket. Többet adnak be a közösbe, mint amennyit visszakapnak, miközben megszorításokra kényszerülnek az egészségügyben és az oktatásban.

Augusztusban Katalónia ötmilliárd eurót kért a központi kormánytól, hogy törleszteni tudja adósságát, miközben évente 16 milliárdot fizet be. Az Economist szerint azonban a csődveszélyért nem az alkotmányos elrendezés, hanem a korábbi katalán kormányok pazarlása a felelős.

Szeptember 11-én többszázezres függetlenségpárti tüntetést tartottak Barcelonában, amelyen a vártnál többen vonultak fel, és a katalán vezetés figyelmeztette a központi kormányt: ha nem sikerül megállapodni az adóbehajtás módosításáról, avagy a "katalán fiskális paktumról", az csak további tüzeli a függetlenség híveit a 7,5 milliós régióban. A katalán kormánypártok már Brüsszelnél érdeklődtek az önálló EU-tagság lehetőségéről. Egy helyi felmérés szerint pedig már 51 százalékon áll az elszakadást támogatók aránya.

Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök azonban az elmúlt héten Artur Masszal, a katalán régió elnökével tartott találkozóján elutasította, hogy Katalónia maga szedhesse be az adókat és azután fizessen be a központi államkasszába. A kormány szerint ez ugyanis ellentétes lenne a spanyol alkotmánnyal.

"A válasz őszinte volt, de történelmi lehetőséget vesztettünk el, hogy megállapodást kössünk Katalónia és Spanyolország többi része között" - mondta a régió elnöke. "Erről mélyen elgondolkodunk a héten Katalóniában és döntéseket hozunk majd" - tette hozzá. Több spanyol lap szerint ez előrehozott regionális választásokat jelenthet. A voks pedig a függetlenségről szóló nemhivatalos referendummá válhat - bár a kérdésről szóló hivatalos népszavazást a spanyol alkotmány tiltja. A vitába beszállt János Károly spanyol király is, amikor "khiméráknak" nevezte a függetlenségpártiakat, a hadseregben pedig sokan vannak, akik hallani sem akarnak a katalánok elszakadásáról.

A spanyol régiók Francisco Franco diktátor 1985-ös halála után nagyfokú autonómiát kaptak, de most attól tartanak: a madridi központi kormány átveheti a pénzügyek irányítását azoknál, amelyek nem tartják be a hiánycélokat, miközben Madrid az ellen küzd, hogy elkerülje, hogy európai mentőcsomagért folyamodjon.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

A hétvégi Forma–1-es Miami Nagydíjon is a Red Bull és Max Verstappen a fő esélyes – mondta az InfoRádióban Wéber Gábor. A kommentátor a 2024-es szezon első öt versenyének legfontosabb történéseit is elemezte, valamint kitért arra is, milyen következményei lehetnek annak, hogy Adrian Newey tervezőmérnök 2025-ben már biztosan távozik a vb-címvédő istállótól.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×