Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Mikor éri utol Szlovákia Csehországot?

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Fokozatosan kiegyenlítődik Csehország és Szlovákia életszínvonala, de a szakemberek szerint még évtizedek kellenek ahhoz, hogy egy szintre kerüljön a két ország - derült ki az Eurostat felméréseiből.

Az Eurostat statisztikái szerint nem sokkal az 1993-ban történt szétválás után óriási szakadék tátongott a két ország között, a különbségek azonban folyamatosan csökkentek. Míg 1995-ben a szlovák gazdaság az uniós átlag 47 százalékát produkálta, a cseh pedig 77 százalékos eredményességgel működött, mára a szlovák 73 százalékos teljesítmény alig marad el a cseh 80 százaléktól.

Ezzel kapcsolatban Vladimír Vano, a Volksbank elemzője a SITA hírügynökségnek elmondta, hogy Csehország harminc százalékpontos előnyét Szlovákia a reformoknak és a gazdasági növekedésnek köszönhetően csökkentette hét százalékosra. Martin Prokop, a Next Finance közgazdásza az alacsony adókra alapozott átgondolt lépéseknek tulajdonította a felzárkózást.

Bár a két ország gazdaság teljesítménye közelít egymáshoz, még mindig nagy a különbség a fizetések terén. A szlovákok a csehek béreinek nyolcvan százalékát keresik meg, és nagyon nehéz olyan területet találni, ahol Szlovákiában jobbak az átlagkeresetek, mint a nyugati szomszédnál. Az átlagos fizetések 2011-ben 763 eurót tettek ki Szlovákiában, míg Csehországban 970 eurót.

A munkanélküliség terén szintén óriási a lemaradás, míg Csehországban csak 6,7 százalék az állástalanok aránya, Szlovákia 13,6 százalékos munkanélküliséggel küzd - minden hetedik gazdaságilag aktív lakosnak nincs állása.

Az elemzők nem értenek egyet abban a kérdésben, hogy mikorra tűnhetnek el a különbségek a gazdasági mutatókban a két ország között, de abban igen, hogy ehhez legalább egy évtizedre van még szükség.