eur:
389.11
usd:
360.57
bux:
68019.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Kezdődik az újabb fegyverkezési verseny?

Oroszország és a Nyugat ismét fegyverkezési versenybe kezdhet, ha nem sikerül megállapodni a közös rakétavédelemről - figyelmeztetett Dmitrij Medvegyev orosz elnök. Medvegyevet meghívták a közelmúltbeli NATO-csúcsra, ahol felajánlották neki, hogy Moszkva a nyugatiakkal együttműködve hozzon létre nukleáris csapások ellen védő rakétapajzsot.

Dmitrij Medvegyev elnököt a WikiLeaks diplomáciai anyagai szerint amerikai diplomaták úgy írták le, mint Robint a Vlagyimir Putyin által játszott Batman mellett - azaz másodhegedűsként -, most azonban határozott figyelmeztetést intézett nyugati partnereihez: vagy együttműködnek Moszkvával a rakétavédelemben, vagy fegyverkezési verseny indul meg, mert Oroszország új rakétákat telepít majd.

Az általában visszafogottabb hangnemben beszélő elnök az ország állapotáról szóló éves beszédében tért ki a külpolitikára. "A következő tíz évben vagy megállapodunk a rakétavédelemről és mindenre kiterjedő együttműködésbe kezdünk, vagy nem lesz együttműködés, és akkor fegyverkezési verseny vár ránk. Ez esetben új támadóeszközöket kell majd telepítenünk" - mondta.

Oroszország a múltban is fenyegetett új rakéták hadrendbe állításával, amikor nézeteltérései voltak a nyugattal. A NATO azonban épp az e havi, lisszaboni csúcson ajánlotta fel neki, hogy működjenek együtt egy új rakétapajzs létrehozásában, amely az európai országokat és Oroszországot is védené harmadik felek esetleges támadásaitól. Moszkva azonban azt akarja, hogy egyenrangú félként vehessen részt a rendszer üzemeltetésében. A gyakorlatban ez korábban nem látott mértékű katonai és hírszerzési együttműködést jelenten a Nyugattal.

A két fél nem tudott megegyezni arról, kik is jelenthetnek fenyegetést. Az Egyesült Államok Iránt és Észak-Koreát írja le lehetséges támadóként, Moszkva szerint ezek az országok még éveken át nem lesznek igazán veszélyesek. Egyes sajtójelentések szerint Medvegyev azt javasolta a NATO-csúcson, hogy Oroszország lőné le a dél-keleti irányból, például Iránból Európát célba vevő rakétákat, míg a NATO a nyugatról érkező rakétákat iktatná ki. Még orosz elemzők is azt mondták erre: nincs értelme, mert nyugatról nincs fenyegetés.

Alekszandr Konovalov, a moszkvai székhelyű Stratégiai Elemző Intézet vezetője szerint Medvegyev hazai közönségnek szánta megjegyzéseit. "Meg akarta mutatni a nemzetnek, hogy saját döntésekre alkalmas, kompetens vezető, és nem hoz rosszabb döntéseket, mint Vlagyimir Putyin miniszterelnök" - mondta az elismert Amerika és Kanada Kutató Intézet fegyverzetkorlátozási kérdésekkel foglalkozó egykori munkatársa.

Pavel Felgenhauer, a nyugati sajtóban szintén gyakran idézett független katonai elemző viszont azt mondta: Oroszországban sokan aggódnak amiatt, hogy a közös pajzsot a jövőben támadó rendszerré alakíthatják át. "Medvegyev szerződésben akarja lefektetni, hogy az európai elfogórakétákkal soha nem célozzák meg majd Oroszországot" - mondta.

A NATO már 2025-re kifejlesztheti ezt a képességét, Oroszországnak pedig nem lesz ideje reagálni. Konovalov közben "nonszensznek" minősítette a fegyverkezési verseny lehetőségét. "Oroszországnak nincs pénze új fegyverek létrehozására" - mondta.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Nyeregben érzi magát Putyin, baljós árnyak gyülekeznek Sojgu felett – Ukrajnai háborús híreink pénteken

Nyeregben érzi magát Putyin, baljós árnyak gyülekeznek Sojgu felett – Ukrajnai háborús híreink pénteken

Avril Haines, az amerikai Nemzeti Hírszerzés igazgatója a Szenátus katonai bizottságánál tartott meghallgatásán azt mondta, Vlagyimir Putyin úgy látja, a hazai és a nemzetközi fejlemények neki kedveznek, ezért folytatni fogja egyre agresszívabb taktikáját Ukrajnában, a háború azonban még egy jó ideig nem ér véget. A Szergej Sojgu helyettese körül kirobbant korrupciós ügy a Politico szerint arra utalhat, hogy az orosz védelmi miniszter sem érezheti biztonságban pozícióját.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×