eur:
392.9
usd:
366.35
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin

Nehezen illeszkednek be az idegenek Németországban

Népességét tekintve Németország az Európai Unió legnagyobb tagállama. Lakosságának száma meghaladja a 82 milliót, ebből közel 7 millió a bevándorló. A kormány már egy ideje számos intézkedéssel próbálja elősegíteni a külföldiek beilleszkedését, ami - eddig legalábbis - szerény sikerrel járt.

A legnépesebb kisebbséget a törökök alkotják Németországban, a szövetségi statisztikai hivatal csaknem 3 millió törököt tart nyilván. A berlini kormány migrációs hivatala most felmérést készített, hogy milyen eredménnyel jártak az idegenek beilleszkedését célzó eddigi erőfeszítések. Ebből kiderült, hogy a törökök csaknem felének szinte semmi kapcsolata sincs a németekkel, a családanyák alig vagy egyáltalán nem beszélnek németül és közel 8 százalékuk írástudatlan.

Ezt az adatot már az iskolai végzettség rovatában tartják nyilván, amiből kitűnik, hogy ezen a téren is komoly különbségek mutatkoznak a német földön élő idegenek körében: a lengyelek kétharmada rendelkezik legalább érettségivel, sőt akadémiai diplomával, a görögök 60, míg az olaszok és az egykori Jugoszláviából származó nemzetiségek 44 százaléka tartozik ebbe a kategóriába.

A magyarokat - feltehetően viszonylag alacsony lélekszámuk miatt - nem említi a most közétett felmérés, de egy korábbi tanulmányból megállapítható, hogy szinte példaadóan integrálódtak a német társadalomba, és alig van közöttük, aki nem beszélné folyékonyan a befogadó ország nyelvét.

A kormány migrációs hivatalának munkatársa a felmérés ismertetésekor rámutatott arra is, hogy az Európai Unió kibővítése óta a legnagyobb számban lengyelek vándoroltak be új uniós tagállamból, mégpedig munkavállalási céllal, feltehetően a jobb élet reményében. A törökökkel szemben viszont elsöprő többségük azonnal visszatér Lengyelországba, ha elveszti németországi állását. A törökök ilyen esetben kérelmezik a munkanélküli segélyt, amit a migrációs szakértő úgy értelmez, hogy tisztában vannak jogaikkal, és tartós itt tartózkodásra rendezkedtek be.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×