Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Tanúként idéznék be a pápát a gyermekmolesztálások ügyében

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Egy amerikai ügyvéd bírósági végzést akar arról, hogy tanúként beidézhesse XVI. Benedek pápát a katolikus egyházat megrázó gyermekmolesztálási ügyben. Az ügyvéd arra akar választ kapni, tudott-e az egyházfő - akkor még Jozef Ratzinger bíboros - a panaszokról.

Húsvét előtt sem csitul a katolikus egyházat érintő gyermekmolesztálási ügy. Miközben a hívők egy részét felháborítják a részletek, mások pedig úgy érzik: szervezett kampány folyik az egyház ellen, egy amerikai jogász magát a pápát akarja tanúként kihallgatni.

William McMurry keresetet nyújtott be egy kentuckyi bíróságon, és azt követeli, hogy beidézhesse XVI. Benedeket.

Az AFP-hez eljuttatott szöveg szerint XVI. Benedek - még pápává választása előtt - tudott az Egyesült Államokban történt gyermekmolesztálásokról. "Ellenezte azonban a gyanúba keveredett papok elleni eljárást, titkolózott, hogy óvni próbálja az egyház jó hírét" - írja a jogász.

Jozef Ratzinger bíborosként 24 éven állt az egyházi doktrínáért felelős szervezet élén. Ez a tanács foglalkozott az amerikai püspököktől érkezett, a papjaikkal kapcsolatban befutott panaszokkal - írja az ügyvéd, aki szerint a múlt héten nyilvánosságra került dokumentumok egyértelműen összekapcsolják a pápát az amerikai gyermekmolesztálási ügyekkel. A New York Times által közreadott anyagok szerint Ratzinger bíboros információt kapott Lawrence Murphy pedofil atyáról, akit azzal vádolnak, hogy egy süketnéma gyerekek részére fenntartott wisconsini iskolában 200 fiút molesztált.

A pápa szóvivője szerdán azt mondta: az egyházfő próbatételnek tartja botrányt. Több európai püspök közben megbánásról és arról beszélt, hogy abba kell hagyni a titkolózást az ügyben. Svájci egyházi vezetők arra bátorították az áldozatokat, hogy tegyenek feljelentést, Németországban az egyház forróvonalat hozott létre az áldozatok számára. Ausztriában Christophe Schönborn bíboros pedig elismerte az egyház bűnösségét egy az áldozatok számára tartott találkozón.

A hívők most arra várnak, hogy XVI. Benedek kitér-e az ügyre szokásos húsvéti Urbi et Orbi üzenetében.