eur:
393.08
usd:
366.57
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin

Tanúként idéznék be a pápát a gyermekmolesztálások ügyében

Egy amerikai ügyvéd bírósági végzést akar arról, hogy tanúként beidézhesse XVI. Benedek pápát a katolikus egyházat megrázó gyermekmolesztálási ügyben. Az ügyvéd arra akar választ kapni, tudott-e az egyházfő - akkor még Jozef Ratzinger bíboros - a panaszokról.

Húsvét előtt sem csitul a katolikus egyházat érintő gyermekmolesztálási ügy. Miközben a hívők egy részét felháborítják a részletek, mások pedig úgy érzik: szervezett kampány folyik az egyház ellen, egy amerikai jogász magát a pápát akarja tanúként kihallgatni.

William McMurry keresetet nyújtott be egy kentuckyi bíróságon, és azt követeli, hogy beidézhesse XVI. Benedeket.

Az AFP-hez eljuttatott szöveg szerint XVI. Benedek - még pápává választása előtt - tudott az Egyesült Államokban történt gyermekmolesztálásokról. "Ellenezte azonban a gyanúba keveredett papok elleni eljárást, titkolózott, hogy óvni próbálja az egyház jó hírét" - írja a jogász.

Jozef Ratzinger bíborosként 24 éven állt az egyházi doktrínáért felelős szervezet élén. Ez a tanács foglalkozott az amerikai püspököktől érkezett, a papjaikkal kapcsolatban befutott panaszokkal - írja az ügyvéd, aki szerint a múlt héten nyilvánosságra került dokumentumok egyértelműen összekapcsolják a pápát az amerikai gyermekmolesztálási ügyekkel. A New York Times által közreadott anyagok szerint Ratzinger bíboros információt kapott Lawrence Murphy pedofil atyáról, akit azzal vádolnak, hogy egy süketnéma gyerekek részére fenntartott wisconsini iskolában 200 fiút molesztált.

A pápa szóvivője szerdán azt mondta: az egyházfő próbatételnek tartja botrányt. Több európai püspök közben megbánásról és arról beszélt, hogy abba kell hagyni a titkolózást az ügyben. Svájci egyházi vezetők arra bátorították az áldozatokat, hogy tegyenek feljelentést, Németországban az egyház forróvonalat hozott létre az áldozatok számára. Ausztriában Christophe Schönborn bíboros pedig elismerte az egyház bűnösségét egy az áldozatok számára tartott találkozón.

A hívők most arra várnak, hogy XVI. Benedek kitér-e az ügyre szokásos húsvéti Urbi et Orbi üzenetében.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×