eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Nyolc év után új esélyt kapnak a kutatók

Ismét folytathatnak kiterjedt őssejt-kutatásokat az amerikai tudósok - azt követően, hogy a Bush-kormányzat etikai okokból nyolc évig korlátozta a tevékenységet. Sok tudós az őssejt-kutatástól várja úgy gyógyszerek és gyógymódok megjelenését, mert ezek a testben bármilyen más sejtté át tudnak formálódni.

Az őssejtektől remélik például a sérült szívsejtek regenerálását, vagy a jövőben azt is, hogy agysejteket tudjanak "növeszteni". Csakhogy ezeket a sejteket embriókból nyerik, és a vallásos-konzervatív támogatottságú Bush-kormányzat etikai okokból, "az élet védelmében" megtiltotta, hogy állami pénzen folytassanak kutatásokat embrionális őssejtekkel. Az őssejtek kivonása során az egynapos embrió ugyanis megsemmisül.

Az Obama-kormányzat most feloldotta a finanszírozási tilalmat, így állami pénzekből 13 új őssejt-vonal esetében indulhat meg a kutatás. Ezt azt jelenti, hogy a tudósok azonnal hozzájutnak a korábban készenlétbe helyezett, 21 millió dolláros alaphoz, és az újév elején további több millió dollárt kaphatnak a gazdaságélénkítő csomag részeként.

Az őssejtek a kutatók reményei szerint segíthetnek majd a cukorbetegség, a Parkinson-kór, vagy akár a gerincsérülések gyógyításában is.

Az amerikai szövetségi törvények továbbra is tiltják azt, hogy állami pénzekből hozzanak létre és semmisítsenek meg embriókat. A most jóváhagyott őssejt-vonalakat nem normális fogantatás során létrejött, hanem termékenységi klinikákon előállított, "maradék" embriókból hozták létre, magánpénzből - az érvelés szerint ezeket a szöveteket amúgy kidobták volna.

Az őssejt-vonalak engedélyezéséhez feltétel, hogy a forrásul szolgáló embriót önként adományozza a nő vagy pár, és tudjon arról, hogy ehelyett például egy meddő nőnek is adhatná az embriót.

A tudósok azzal magyarázzák, miért van szükségük több különböző őssejt-vonalra, hogy a különböző csoportok különböző dolgokra alkalmasak. Egyeseket könnyebben lehet vért, másokat izmokat előállító sejtek létrehozására felhasználni - jegyezte meg az AP.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×