eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Close up of female hands using modern smartphone at home at night
Nyitókép: dragana991/Getty Images

Androidosok figyelem, négy újabb veszélyes alkalmazásra kell figyelni

Ártatlan androidos alkalmazásoknak tűnnek az alábbiak, de rossz szándék áll mögöttük. Ha valamelyiket letöltötte, haladéktalanul törölje.

Péntek reggel is még megtalálható volt a Google Play áruházban négy olyan alkalmazás, ami mást is tesz, mint amit állítanak róluk.

Az érintett appok a Mobile Apps Group fejlesztői fiókhoz tartoznak, nevezetesen: a Bluetooth Auto Connect (kb. 1 millió letöltés), a Bluetooth App Sender (kb. 50 ezer letöltés), a Driver: Bluetooth, Wi-Fi, USB (kb. 10 ezer letöltés) és a Mobile transfer: smart switch (kb. ezer letöltés).

A Malwarebytes észrevette, hogy az appok az Android/Trojan.HiddenAds.BTGTHB vírussal fertőzöttek – számolt be róla a Hvg.hu. Mint írják, az alkalmazások régebbi verziói is már fertőzöttek voltak.

Több nap után jön a fekete leves

A Malwarebytes a legtöbb letöltést felmutató Bluetooth Connect alkalmazás nyomába eredt, s amit találtak, „megdöbbentő”.

Az app telepítése után néhány napnak el kell telnie, mire elkezd rosszindulatú viselkedést mutatni. Ez a késleltetés gyakori taktika a rosszindulatú programok észlelésének elkerülésére, de ez az alkalmazás meglehetősen sokat vár. Azután viszont adathalász webhelyeket nyit meg a Chrome-ban - a böngésző lapjai akkor is megnyílnak a háttérben, ha a mobileszköz le van zárva. Amikor a felhasználó feloldja eszköze zárolását, a Chrome a legújabb fület nyitja meg.

A felhasználók böngészési előzményei adathalász webhelyek hosszú listája is lesz.

A Malwarebytes jelentése szerint ezt a fejlesztőt kétszer is "kitették" a múltban, mert reklámokat terjesztett a Google Playen, de engedélyezték számára, hogy a tisztított verziók beküldése után továbbra is közzé tegye az alkalmazásokat.

A cikk végül arra is kitér, hogy az ilyesfajta rosszindulatú programok távoltartásához maradnak a megszokott tanácsok:

  • Kerüljük a nem hivatalos Android-áruházakból származó alkalmazások telepítését, és még ha csak a Google Play áruházat is használjuk, mindig olvassuk el a felhasználói véleményeket.
  • Az akkumulátorhasználat figyelése és a hálózati adattevékenység szintén segít meghatározni, hogy az eszközön fut-e gyanús szoftver.
  • A Google Play Protect funkciójának aktívan tartása is jó módszer az eszköz biztonságosabbá tételére (bár a Malwarebytes szerint az elemzett alkalmazás kikerüli ezt a védelmet).
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×