INFORÁDIÓ
2021. szeptember 27. hétfő
Adalbert

koronavírus

variáns

ema

COVID-19 PCR test in doctor hand in clinic, coronavirus swab collection kit on medical forms and vaccine background. Concept of corona virus testing, vaccination and immunization during pandemic. (Fake barcode)

EMA: aggodalomra adhat okot a mű variáns

Infostart

Az Európai Gyógyszerügynökség annak ellenére vélekedik így, hogy egyelőre nincsen jele annak, hogy a mű átvenné a deltától a domináns szerepet, mint legelterjedtebb koronavírustörzs.

A WHO a közelmúltban az érdeklődésre okot adók sorába illesztette be a variánst, amelyet 2021 januárjában Kolumbiában fedeztek fel, és B.1.621 néven is ismerhető. Az EMA, miközben leginkább a deltát figyeli, más, olyan variánsokkal is foglalkozik, amelyek terjedhetnek, köztük a Peruban azonosított lambdával és a művel, mondta Marco Cavaleria, az EMA vakcinastratégiáért felelős vezetője.

"A mű nagyobb aggodalomra ad okot az immunitás potenciális megkerülése miatt" - mondta el Cavaleri.

Az amszterdami székhelyű szabályozó hatóság, amely a 27 országot tömörítő EU gyógyszereit ellenőrzi, megbeszéléseket fog folytatni a vakcinák fejlesztőivel arról, hogy a jelenlegi oltások mennyire hatékonyak a mű variánssal szemben, tette hozzá a MedicalXpress cikke szerint.

"Azt kell azonban mondanom, hogy egyelőre nem rendelkezünk olyan adatokkal, amelyek azt mutatnák, hogy a mű aggasztó mértékben terjedne, és hogy esélye lenne arra, hogy domináns törzsként megelőzze a deltát"

- fogalmazott kiegészítésképp.

A SARS- CoV-2-vel együtt minden vírus időről időre mutálódik. A legtöbb létrejött változás nem hoz valódi különbséget más variánsokkal összehasonlítva, de egyes mutációk hathatnak a vírus terjedésének sebességére, az általuk okozott betegség súlyosságára és arra is, hogy a törzs képes legyen megkerülni a korábbi betegség vagy védőoltás felvétele nyújtotta immunitást.

A művel együtt öt variánst monitoroznak emiatt.

A változat Kolumbia mellett Dél-Amerikában és Európában is megjelent már. A kolumbiai estek 39 százalékát adja, de világszinten mindössze a szekvenált minták 0,1 százalékában található meg.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: scaliger/Getty Images
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018