eur:
392.76
usd:
366.13
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin
Nagy Éva gyermekorvos HPV elleni védőoltást adnak be egy lánynak a szolnoki Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskolában 2013. február 11-én. A szolnoki önkormányzat 2008-ban indította el komplex méhnyakrák-megelőző programját, amelyet a humán papillomavírus (HPV) elleni védőoltás biztosításáról szóló önkormányzati rendeletében rögzített. A tárgyévben 13. életévüket betöltött, vagy betöltő leánygyermekek alanyi jogon, szülői hozzájárulás alapján részesülhetnek térítésmentesen a védőoltásban.
Nyitókép: Mészáros János

Az egereknél már jól vizsgázott a stressz elleni oltás

Gyakorlatilag előállítható a stressz elleni vakcina, kérdés, jó-e az embernek, hogy a stresszválaszt kikapcsolják.

Természetes körülmények között is gyakran találkozhatunk a Mycobacterium vaccae talajlakó baktériummal, áldásos hatásait pedig már régóta kutatják, mióta a hetvenes években Ugandában felfedezték. Egereken már ki is próbálták, és azt tapasztalták, kevésbé stresszesek. A Qubiton is fellelhető friss kutatási eredmények most arról tanúskodnak, hogy a miértre is rájöttek.

Christopher Lowry, a Coloradói Egyetem kutatóorvosa 18 éve foglalkozik a baktérium egészségre gyakorolt hatásával. Ez idő alatt rájöttek arra, hogy a tüdőrákos betegek érzelmi állapotán sokat javít, és a stressz csökkentésében is közrejátszik. A csodabaktériummal végzett kísérleteket az amerikai Brain and Behavior Research Foundation az év tíz legjelentősebb felfedezései között emlegette 2016-ban.

Lowry és társai egy 2018-as tanulmányban arról számoltak be, hogy stressznek tették ki a beoltott egereket, és arra jutottak, hogy az oltás után az állatok nem csupán gyengébben reagáltak a stresszre, de a poszttraumás stressz-szindrómát is sikerült megelőzni a baktérium alkalmazásával.

A kutatók ezek után azonosították azt a lipidet, amely ezt a hatást váltotta ki az állatokból, sőt, sikerült szintetikusan is előállítaniuk.

A felfedezés most a gyógyszeriparban hozhat áttörést, hisz elvileg létrehozható a stressz elleni védőoltás.

Lowry szerint ráadásul ez a baktérium még csak a jéghegy csúcsa, ugyanakkor kétkedés is övezi a kutatást, mivel a stresszválasz lekapcsolása akár veszélyes is lehet.

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×