eur:
389.27
usd:
362.09
bux:
68514.78
2024. május 8. szerda Mihály

Csökkent a mocsarak területe

Másfél évtized alatt hat százalékkal csökkent a világon a nedves területek - mocsarak, lagúnák, ingoványok - területe.

Francia kutatók szerint ez a jelenség főleg a sűrűn lakott körzetekre volt jellemző. A francia tudományos kutatásokat összefogó CNRS és a fejlesztési célokat szolgáló kutatásokat irányító IRD szakemberei az 1993 és 2007 közötti időszakot vizsgálták úgy, hogy összehasonlították a térképészeti és a műholdas adatokat. Ez a módszer lehetővé tette, hogy kimutassák a nedves övezetek szezonális, illetve az évek során végbemenő változásait. Az eredményeikről beszámoló Geophysical Research Letters című kiadvány szerint a nedves térségek 1993 januárjától a 2000-ben kezdődött évtized közepéig láthatóan csökkentek, majd igen kis mértékben nőttek világszerte, de végső soron az apadás a meghatározó.

"Megvizsgáltuk, hogy az elmúlt évtized második felében tapasztalt enyhe gyarapodás összefügg-e a csapadék mennyiségének vagy a hőmérsékletnek a növekedésével, de ilyen kapcsolatot nem sikerült kimutatni" - jelentette ki a Le Figaro című francia lapnak Catherine Prigent, a párizsi Observatoire kutatója, a tanulmány vezető szerzője. Ugyanakkor jól bizonyítható a lakosság növekedése és a nedves térségek összezsugorodása közötti összefüggés, főleg a trópusi és a szubtrópusi övezetekben.

A CNRS jelentése rámutat, hogy a nedves térségek, mocsarak és ingoványok a földgolyó szárazföldi területének mindössze öt százalékát képviselik, de fontos szerepet töltenek be az emberi tevékenység, az élővilág sokfélesége, az éghajlat és a víz körforgása szempontjából. Ezekről a területekről igen sok - az éghajlat felmelegedésében erős üvegházhatása folytán fontos szerepet játszó metángáz - jut a légkörbe.

A kutatók feltételezése szerint a metángáz mennyiségének nem egyszer zűrzavaros alakulása összefügghet a nedves térségek alakulásával. Úgy vélik, hogy a nedves területek összezsugorodásának szerepe lehet az óceánok szintjének már megtapasztalt emelkedésében is.

A francia tudósok megállapították, hogy saját országuk sem kivétel a nedves területek apadásának jelensége alól. A fenntartható fejlődéssel foglalkozó főbiztosság (CGDD) még tavaly szeptemberben közreadta tanulmányát, amely kiemelte ezeknek az övezeteknek a gazdasági hasznát. A Cotentin tartományi természetvédelmi térségben végzett vizsgálat szerint a mocsarak és más nedves területek jótékony hatásának pénzben kifejezett értéke hektáronként 2400 és 4400 euró között mozog.

A CGDD olyan jelenségek anyagi előnyeit próbálta pénzben kifejezni, mint a víztartalékok megőrzése, a víz természetes szűrése, a mikroklíma szabályozása, illetve a termelési szférában a mezőgazdaság, a kagylótenyésztés, továbbá a szerzők által "kulturális" tényezőnek minősített vadászat, halászat és általában az élővilág sokféleségének fenntartása. Az utóbbihoz sokban hozzájárul a nedves övezetek léte is.

Címlapról ajánljuk
Már palesztinbarát sátortábor van Bécs leghíresebb egyetemén is

Már palesztinbarát sátortábor van Bécs leghíresebb egyetemén is

Aktivisták palesztinbarát tiltakozó tábort létesítettek Európa egyik legrégebbi egyetemének udvarán. A mintát az amerikai egyetemek tiltakozói jelentették. A rendőrség kivonult a helyszínre, de nem tiltotta be a tüntetést. A hasonló megmozdulások számos ország egyetemein immár szinte mindennapossá váltak.

Érkezik a kínai elnök, szerdától óriási lezárások jönnek a fővárosban – itt vannak a részletek

Mutatjuk, melyik fővárosi útvonalakon mikor kell jelentős korlátozásra számítani.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Sok társasházban nem figyelnek erre, pedig milliók múlhatnak rajta

Sok társasházban nem figyelnek erre, pedig milliók múlhatnak rajta

A társasházakban a közös költségek inflációkövető emelése elkerülhetetlen a növekvő üzemeltetési költségek és az elengedhetetlen felújítások finanszírozása miatt, ami jelentős anyagi terhet ró a lakástulajdonosokra - írja a Világgazdaság. A társasházak számára emellett kiemelten fontos lenne a felújítási alap létrehozása és fenntartása ahhoz, hogy az állami kamattámogatott hitelt igénybe tudják venni. Egy átfogó felújítás pedig milliós értéknövekedést jelenthet akár az egyes lakásoknál is.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×