eur:
395.72
usd:
368.65
bux:
69711.91
2024. június 17. hétfő Alida, Laura
Close up of Businesswoman signing contract on table in office. Business Deal concept
Nyitókép: thianchai sitthikongsak/Getty Images

3 forintért juthatnak hozzá a választók adataihoz

A június 9-ei választáson induló jelöltek és jelölőszervezetek választópolgáronként három forintért juthatnak hozzá a választók név- és lakcímadataihoz a közvetlen kampány érdekében.

A választási eljárásról szóló törvény lehetővé teszi a jelölteknek és a listát állító jelölőszervezeteknek, hogy a kampány céljaira igényeljék a szavazóköri névjegyzékben szereplő választópolgárok nevét, lakcímét, életkorát és nemét a választási irodáktól. Így a jelöltek és jelölőszervezetek a kampányban közvetlenül is megszólíthatják a választókat.

A megkereséseknek egyéni jelölt esetében a helyi választási irodák, főpolgármester-jelölt esetében a Fővárosi Választási Iroda, míg listát állító jelölőszervezet esetében a Nemzeti Választási Iroda (NVI) legkorábban a jelölt, illetve lista nyilvántartásba vételének jogerőre emelkedése után tehet eleget.

A Nemzeti Választási Bizottság hat listát vett jogerősen nyilvántartásba a Nemzeti Választási Bizottság az európai parlamenti (EP-) választásra, a helyi választási bizottságok pedig több mint 35 ezer jelöltet vettek jogerősen nyilvántartásba az önkormányzati választásra.

A választási irodák csak akkor adják ki a választók adatait, ha a kérelmezők igazolják, hogy befizették az adatszolgáltatás díját. Az adatszolgáltatás díja az abban szereplő választópolgáronként három forint.

Mivel ebben az évben közös eljárásban rendezik meg az európai parlamenti (EP-) és az önkormányzati választást, az adatszolgáltatás adatait az igénylők mindkét választásban felhasználhatják, a bár a két adathalmaz között eltérés van.

Ezeket az információkat kizárólag közvetlen politikai kampány céljára lehet felhasználni, másolásuk, harmadik személynek történő átadásuk tilos. Az adatokat legkésőbb a szavazás napján meg kell semmisíteni, az erről szóló jegyzőkönyvet június 12-én 16 óráig kell eljuttatni a választási irodához, amelytől a jelöltek és jelölőszervezetek a választók adatait megkapták.

A jogszabály a választópolgár információs önrendelkezési jogának érvényesülése érdekében lehetővé teszi, hogy megtiltsa a róla nyilvántartott adatok kiadását. Az adatok kiadását a névjegyzékkel kapcsolatos kérelemben kell bejelenteni, a kérelem online is benyújtható.

Más állami vagy önkormányzati szerv személyes adatot nem szolgáltathat a jelölteknek, jelölőszervezeteknek kampánycélra.

Címlapról ajánljuk
A politikai „kihalás” fenyegeti a torykat

A politikai „kihalás” fenyegeti a torykat

„Politikai kihalás” fenyegeti a brit Konzervatív pártot – így jellemezhető egy új közvélemény-kutatás, amely szerint az Egyesült Királyság kormányát adó erő parlamenti képviselete drámai módon visszaesik a július 4-i választások után.

Karácsony Gergely a Kúriához fordult, új választást szeretne - itt vannak az indokai

Budapest főpolgármestere beadta hétfőn a Kúriának azt az indítványt, amelyben a főpolgármester-választás eredményének megsemmisítését és a szavazásnak az egész városban történő megismétlését kéri.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.18. kedd, 18:00
Horváth Péter
a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke
Csúcsdöntésekkel indul a hét az amerikai tőzsdén

Csúcsdöntésekkel indul a hét az amerikai tőzsdén

Vegyes mozgásokkal indult a hét a tőzsdéken, az ázsiai piacokon nem alakult ki határozott irány, miután a befektetők egy sor friss gazdasági adatot értékeltek, beleérve az vártnál jobban alakuló kiskereskedelmi számokat, és a vártnál rosszabb ipari statisztikákat. A kedvezőtlen ázsiai hétindítás ellenére az európai piacokon pozitív felütéssel indult a nap a múlt heti lejtmenet után, bár a nyitástól távolodva elkezdett fogyni a lendület és délutánra vegyes mozgások alakultak ki. Az amerikai indexek emelkedtek, új történelmi csúcsok születtek.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×