eur:
392.76
usd:
366.13
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin

Harmincévesen már oda a petesejtek 90 százaléka

Harmincéves korára a legtöbb nő petesejtjeinek közel 90 százaléka kiürül a szervezetből, ez is oka annak, hogy az idő előrehaladtával egyre nehezebb a teherbe esés - állapították meg brit kutatók.

A nők általában 300 ezer petesejttel jönnek világra, ez a "tartalék" azonban jóval nagyobb ütemben fogyatkozik, mint korábban gondolták - derül ki a St. Andrews Egyetem és az Edinburgh-i Egyetem közös kutatásából. A szakértők vizsgálatai szerint harmincéves korukra a nők szervezetében már csak az eredeti petesejtszám 12 százaléka található meg, míg a negyvenéveseknél ez az arány mindössze 3 százalék.

A kutatók jelentésük elkészítéséhez 325 különböző korú brit, amerikai és európai nőt vizsgálták meg, és becslést végeztek annak megállapítására, hány potenciálisan megtermékenyíthető petesejt lehet a szervezetükben. Az információkat felhasználva aztán grafikonon ábrázolták a petesejtek mennyiségének csökkenését az élet folyamán.

A kutatók azt is megerősítették, hogy óriási különbségek lehetnek abban, kinek hány petesejt áll "rendelkezésére": akadnak, akik több mint 2 millióval, mások csupán 35 ezerrel jön világra. Éppen ezért érdemes lehet bizonyos időközönként vizsgálatot végezni annak megállapítására, mekkora a tartalék, ellenkező esetben sok nő kicsúszhat az időből és nem szülhet gyermeket.

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×