Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Harmincévesen már oda a petesejtek 90 százaléka

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Harmincéves korára a legtöbb nő petesejtjeinek közel 90 százaléka kiürül a szervezetből, ez is oka annak, hogy az idő előrehaladtával egyre nehezebb a teherbe esés - állapították meg brit kutatók.

A nők általában 300 ezer petesejttel jönnek világra, ez a "tartalék" azonban jóval nagyobb ütemben fogyatkozik, mint korábban gondolták - derül ki a St. Andrews Egyetem és az Edinburgh-i Egyetem közös kutatásából. A szakértők vizsgálatai szerint harmincéves korukra a nők szervezetében már csak az eredeti petesejtszám 12 százaléka található meg, míg a negyvenéveseknél ez az arány mindössze 3 százalék.

A kutatók jelentésük elkészítéséhez 325 különböző korú brit, amerikai és európai nőt vizsgálták meg, és becslést végeztek annak megállapítására, hány potenciálisan megtermékenyíthető petesejt lehet a szervezetükben. Az információkat felhasználva aztán grafikonon ábrázolták a petesejtek mennyiségének csökkenését az élet folyamán.

A kutatók azt is megerősítették, hogy óriási különbségek lehetnek abban, kinek hány petesejt áll "rendelkezésére": akadnak, akik több mint 2 millióval, mások csupán 35 ezerrel jön világra. Éppen ezért érdemes lehet bizonyos időközönként vizsgálatot végezni annak megállapítására, mekkora a tartalék, ellenkező esetben sok nő kicsúszhat az időből és nem szülhet gyermeket.