eur:
385.89
usd:
356.62
bux:
68864.24
2024. május 15. szerda Szonja, Zsófia

A csillagászokat is elkápráztatta a galaktikus tömegkarambol - videóval!

A Föld körül keringő Hubble űrteleszkóp fantasztikus képeket küldött arról, hogyan ütköznek egymásnak a galaxisok. A galaktikus tömegkarambolok látványa még a csillagászokat is elkápráztatta.

Különleges módon helyezkednek el a csillagok, porfelhő örvénylik és kavarog az égen, ahogy galaxisok egyesülnek, vagy éppen haladnak el egymás mellett több millió fényévnyire a Földtől - ilyen és ehhez hasonló látványosságokat rejt az az 59 kép, amelyet a bolygónk körül keringő Hubble űrteleszkóp készített, és most a NASA és az Európai Űrügynökség csillagászai hoztak nyilvánosságra. A galaktikus ütközések nagyságát jól jelzi, hogy a befejezésükhöz több milliárd évre van szükség.

Mivel több százmilliárd csillag hatalmas területen helyezkedik el minden egyes galaxisban, nagyon ritka, hogy egymással ütközzenek. Bár a gravitációs erő akkor is kifejti hatását, amikor a galaxisok egyesülnek, óriási változásokat okoz azok szerkezeteiben, és különlegesen csodálatos alakzatokat hoz létre.

Csillagászok szerint a kozmikus tömegkarambolok a csillagok létrejöttének és robbanásának leggyakoribb okozói. A csillagképződés legnagyobb és leglátványosabb következményei a hosszan, farokszerűen elnyúló és keringő por- és gázfelhők, amelyek a galaxisok magjában összegyűlve kitöréseket okozhatnak.

Ahogy a felhők vastagodnak, egyre melegszenek is, és akár néhány ezermilliárdszor több fényt tudnak sugározni, mint a Nap.

A Hubble űrteleszkóp 1990. április 24. óta kering a Föld körül, és feladata, hogy képeket készítsen az űrben - minden héten annyit, amelyek 18 DVD-lemezt töltenek meg. A Hubblee-t az Egyesült Államokbeli Marylandből irányítják, és várhatóan 2013-ig működik majd.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.15. szerda, 18:00
Prőhle Gergely
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukacs Intézet programigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×