eur:
392.51
usd:
367.42
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Új remény a szívbetegeknek

Működő patkányszívet növesztettek ki laboratóriumi körülmények között a kutatók. Ehhez halott és újszülött patkányok szívsejtjeit használták fel. Mindez új lehetőségeket adhat a szervátültetésnek.

Világszerte csaknem 22 millió ember küzd szívproblémákkal. Számukra is segítséget nyújthat az egyesült államokbeli Minnesota Egyetem tudósainak kutatása, amelynek során a betegek saját sejtjeit használják fel a szív előállításához.

A kutatás vezetője, Doris Taylot elmondta: az úgynevezett bioműszív alkalmazása az emberek esetében növelheti az átültethető szívek számát és meghosszabbíthatja a szív felhasználását a donor halála után. Jelenleg egy agyhalottból eltávolított szívet négy órán belül be kell ültetni egy szervre váró beteg ember testébe.

A Minnesota Egyetemen kezdődött kutatásokhoz egyenlőre patkányokat és disznókat használtak fel. Sikerült laboratóriumban halott állatból kioperált szíveket egyfajta "szerkezetként" működővé tenni.

Eltávolították az összes szívizomsejtet, csak az sejtközötti teret hagyták meg. Ezután újszülött patkányok szívéből származó sejteket injekcióztak bele.

Négy nap múlva összehúzódásokat figyeltek meg, nyolc nap múlva pedig beindult a szív szivattyúműködése, amely egy felnőtt szív működése két százalékának felelt meg.

Címlapról ajánljuk
Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

A pénzügyi szektor sokkal jobban fel van készülve a különféle kibertámadásokra, mint az egészségügyi szolgáltatók – mondta az InfoRádióban Palicz Tamás egészségügyi kiberbiztonsági szakértő. Arról is beszélt, hogy az utóbbi időben előfordult, hogy bizonyos támadások után teljesen újra kellett szervezni egy-egy kórház vagy egyes estekben egy teljes régió működését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×