eur:
391.04
usd:
366.2
bux:
68142.02
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

Toyota: milliárdokat dobnak ki az ablakon

A Toyota-istállónak, hiába rendelkezik a legnagyobb költségvetéssel, még egyetlen futamot sem sikerült megnyernie. Az idei versenyévadra szánt autójukat ma mutatják be. A cél természetesen most is, mint az elmúlt években mindig: az első győzelem megszerzése.

A japánok elsősorban a Honda révén értek el sikereket a Forma-1-ben. A csapat a hatvanas években futamot is nyert, majd motorszállítóként öt egyéni világbajnoki címet szerzett. Talán ez adhatta a Toyotának az ötletet, hogy beszálljon az elit kategória versenyeibe.

A Toyota Forma-1-es autói 2001-ben kezdtek körözni a pályákon. Amíg azonban a többiek versenyeztek, a Toyota egy éven keresztül csak - szinte teljesen - zárt kapuk mögött készült a következő szezonra. Ezért jártak más pályák mellett a Hungaroringen is a holtszezonban.

A Ferrarinál beugrópilótaként majdnem futamot nyerő Mika Salo és a szintén sokat tesztelő Allan McNish jó munkájuk jutalmaként 2002-ben már ott állhattak a rajtrácson a piros-fehér Toyota TF101-essel.

2002: a tanulóév

A tanulóévnek szánt évadnyitó futamon, Ausztráliában Salo a sok kiesésnek is köszönhetően két kör hátránnyal ugyan, de a hatodik helyen végzett, vagyis rögtön pontot szerzett az újonc istállónak!

Sikerét az év harmadik futamán, Brazíliában is megismételte, utána azonban már nem sikerült az első hatba verekednie magát. Allan McNish legjobb eredménye egy hetedik helyezés volt, szintén az évad elején.

A csapat két pontjával a kilencedik helyen zárta az évet.

2003: javuló tendencia

A kezdeti sikerek ellenére a Toyota gyorsan megvált két pilótájától, és leszerződtette az öregnek számító, ám remek tesztpilóta hírében álló (és az 1996-os kaotikus monacói futam győztesét) Olivier Panist, és az IndyCar bajnok brazil Christiano da Mattát. Panistól az adatokat, da Mattától a sikereket várta a csapat.

A brazil újoncnak számított a Forma-1-ben, ám ennek ellenére két hatodik és két hetedik helyével a világbajnokság 13. helyén zárt, míg francia csapattársa egy ötödik és két nyolcadik hellyel a 15. helyen végzett.

A csapat 16 pontjával a nyolcadik helyen zárta az évet.2004: cél a dobogó

2004-ben Mike Gascoyne főtervezővel már a dobogót célozta meg a csapat, de Panis ismét csak az ötödik helyig jutott, és összesen hat pontot tudott összeszedni, míg da Matta még ennél is szerényebben teljesítve egy hatodik hellyel mindössze három pontot szerzett. Év közben meg is váltak tőle.

Előbb a csapat tesztpilótája, Riccardo Zonta, majd a szezon utolsó két futamán a Renault-tól érkező olasz Jarno Trulli ülhetett az autóba. Zonta az év végén Panis helyét foglalhatta el.

A csapat sem tudott előrébb lépni, 9 ponttal ismét a nyolcadik helyen zártak.

2005: dobogós helyek, győzelem nélkül

Az elmaradt eredmények ismét változást hoztak a csapatban. A 2005-ös évnek már a Jarno Trulli, Ralf Schumacher párossal vágtak neki.

Az év ugrásszerű javulást hozott ugyan, de a győzelem továbbra sem akart összejönni.

Trulli az év elején két második és egy harmadik helyet is begyűjtött, és bár Amerikában az edzéselsőséget is megszerezte, a futamon a Michelin gumik gyengesége miatt a mezőny nagyrészével együtt ő sem indulhatott.

Ralf Schumacher két harmadik hely mellett szerzett egy edzéselsőséget és futott egy leggyorsabb versenykört is.

A kisebbik Schumacher 45 pontjával a világbajnokság hatodik helyén zárt, Trulli 43 ponttal hetedik lett. A csapat 88 pontjával negyedik lett.

A főtervező Gascoyne helye annyira biztosnak tűnt, hogy a Toyota még Gustav Brunnert is elbocsátotta, aki a kezdetektől részt vett az autók építésében.2006: győzelem helyett visszaesés

A sikerek azt eredményezték, hogy 2006-ban a versenyzőpáros változatlan felállásban, és a további javulásban bízva várta az évet. Ralf Schumacher azonban több más helyezés mellett mindössze egy harmadik helyig jutott, míg Trulli az évad feléig még csak pontot sem tudott szerezni.

A sikertelenség odáig vezetett, hogy a csapat év közben kénytelen volt új autót tervezni! Ráadásul áprilisban elbocsátották a korábban biztos pontnak tartott sztártervező Mike Gascoyne-t is.

Az év végi összesítésben a német tizedik lett 20 ponttal, Trulli 12., 15 ponttal. Az egyik legnagyobb költségvetéssel dolgozó csapat 35 pontja mindössze a hatodik helyre volt elég.

A most bemutatásra kerülő Toyota TF107-es kedden már pályán volt Le Castellet-ben. Ralf Schumacher néhány próbakört tett meg az új konstrukcióval.

Címlapról ajánljuk
Nagy Sándor Gyula: latinos hiszti miatt tűnt el négy napra a spanyol kormányfő

Nagy Sándor Gyula: "latinos hiszti" miatt tűnt el négy napra a spanyol kormányfő

Nem mond le hivataláról Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök, aki azt követően helyezte kilátásba távozását, hogy felesége ellen vizsgálat indult egy korrupciós ügyben. Nagy Sándor Gyula, a Budapesti Corvinus Egyetem egyetemi tanára szerint ez az ügy egy tízéves, a kormányfő és családja számára rendkívül megterhelő folyamat egyik állomása, ezért négy napra el is csendesedett az ország vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 30. 18:49
×
×
×
×