eur:
390.99
usd:
366.9
bux:
68142.02
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Újabb szakaszához ért az oltási program - nap hírei

Az európai demokrácia helyreállítását sürgeti a miniszterelnök. A magyar és a szlovák államfő jelenlétében adták át a Rákóczi-várat a felvidéki Borsiban. Már a regisztrált külföldiek és a külhoni magyarok is foglalhatnak oltási időpontot.

A veszélyes kihívások, a népvándorlások, a migráció, a járványok és pandémia korszakának nevezte a következő évtizedet a miniszterelnök. Orbán Viktor A magyar függetlenség napja című konferencián hangsúlyozta: a siker előfeltétele az európai demokrácia helyreállítása. Úgy vélte: a tagállamok nemzeti és alkotmányos identitásának védelméért új intézményt kell létrehozni, a tagállamok alkotmánybíróságainak bevonásával. A kormányfő szerint az Európai Parlamentbe a nemzeti törvényhozásoknak is képviselőket kellene küldeniük.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint 30 éve azért sikerült visszaszerezni az ország szabadságát, mert voltak, akik az 1956-os forradalom után sem adták fel a célt, hogy Magyarország független legyen. Gulyás Gergely a március 15. alkalmából odaítélt állami kitüntetések átadásán kijelentette: e folyamat szimbolikus lezárása volt, amikor 1991. június 19-én az utolsó szovjet katona is elhagyta Magyarország területét.

A köztársasági elnök szerint a történelmi örökséggel minden új nemzedéknek feladata van. Áder János a felvidéki Borsiban. a magyar állami támogatással felújított Rákóczi Várkastély átadásán azt mondta: II. Rákóczi Ferenc tudta, hogy a szabadsághoz önrendelkezés és nemzeti önállóság kell. Az ünnepségen részt vevő Zuzana Čaputová szlovák államfő kiemelte: az újjászületett kastély annak jelképe, hogy a több száz éven át tartó közös múltnak nem elválasztania, hanem az Európai Unió szomszédos tagországaiként össze kell kötnie a két nemzetet.

A vasúti közlekedés fejlesztéséről és az Európai Unióval folytatott tárgyalásokon képviselendő közös álláspontok kidolgozásáról kötöttek együttműködési megállapodást a visegrádi csoport közlekedésért felelős miniszterei Krakkóban. Tóth Péter közlekedéspolitikáért felelős helyettes államtitkár a júliusban kezdődő magyar V4-elnökség egyik kulcsfontosságú feladatának nevezte a térségbeli infrastruktúra további bővítését.

Újabb szakaszához ért a magyar oltási program. Már az itt élő, TAJ számmal nem rendelkező regisztrált külföldieknek és a TAJ számmal nem rendelkező külhoni magyar állampolgároknak is megnyílt az online időpontfoglaló rendszer.

Már korlátozások nélkül utazhatnak be Horvátországba a zöld jelzésű országok állampolgárai. Ezek közé tartozik Szlovákia, Csehország és Lengyelország is. A Magyarországról érkezők is védettségi igazolás felmutatása nélkül léphetik át a határt. A Magyarországra történő visszautazáshoz ugyanakkor továbbra is szükség van a magyar védettségi igazolványra.

Szlovéniában a jövő héttől választhatják ki a jelentkezők, melyik koronavírus vakcinával szeretnék beoltatni magukat – jelentette be a kormányfő. Janez Janša kulcsfontosságúnak nevezte olyan átoltottság elérését, amellyel biztosítani lehet az immunitást és a normális életet. Szlovéniában az Európai Gyógyszerügynökség által jóváhagyott négy oltóanyagot használják.

Magyar támogatással felépült kulturális és szakképző központot avattak Libanonban. Azbej Tristan üldözött keresztények megsegítéséért felelős államtitkár kiemelte: a kulturális és szakképzési központ a politikai, gazdasági és egészségügyi válság által sújtott, hátrányos helyzetű keresztény közösség megerősödését és újjáéledését szolgálja a közel-keleti országban.

Szankciókkal fenyegette meg a libanoni vezetőket az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője. Josep Borrell arra figyelmeztette a közel-keleti ország elnökét, hogy nem maradhatnak büntetlenül azok a vezetők, akik akadályozzák az új kormány megalakulását és a kulcsfontosságú reformok azonnali életbe léptetését. A súlyos gazdasági válságban lévő Libanon lakosságának több mint fele szegénységben él.

Romániában halálos áldozatot is követelt, fákat döntött ki, utakat, autókat rongált meg az ország keleti részén tomboló ítéletidő. A hirtelen lehullott nagy mennyiségű, négyzetméterenként 50 litert is elérő csapadék és a zivatarok idején felerősödő széllökések okoztak gondot Bukarestben és az ország másik 33 településén.

Az Egyesült Államok több nyugati államában is hőmérsékleti rekordok dőltek meg a perzselő hőhullámban. A kaliforniai Halál-völgyben 53,3 Celsius-fokot mértek. A tűzoltóság arra figyelmeztetett, hogy a nyugati államban a tavalyihoz képest tovább nőtt a tűzesetek és a leégett területek száma.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Kínai autógyártó érkezéséről suttognak,  újabb gyár épülhet Magyarországon

Kínai autógyártó érkezéséről suttognak, újabb gyár épülhet Magyarországon

Egyre több arra utaló jel mutatkozik, hogy egy újabb autógyártó vállalat érkezhet Magyarországra, egészen pontosan a kínai Great Wall Motorl, vagy GWM. Már egy évvel ezelőtt is arról jelentek meg értesülések, hogy a vállalat az európai terjeszkedéshez gyártóközpontot hozna létre, és a hetekben Szijjártó Péter kínai látogatása és a kínai elnök Magyarországra érkezése kapcsán is felerősödtek a találgatások. Bár a hivatalos kommunikációban semmi konkrétum nem jelent meg eddig a GWM magyarországi terjeszkedéséről, az egyre hangosabb pletykák miatt megnéztük, mégis milyen cégről van szó.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×