eur:
392.96
usd:
365.88
bux:
66584.68
2024. április 26. péntek Ervin

Megnyilt Pekingben a Magyar Kulturális Központ

Megnyitotta szerdán a pekingi Magyar Kulturális Központot a kínai látogatáson tartózkodó Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára, a magyar-kínai kétoldalú kapcsolatokért felelős kormánybiztos.

Magyarország első közép-kelet-európai országként és harmadik európai uniós tagállamként nyitotta meg önálló kulturális intézetét Pekingben a két kormány júniusban aláírt megállapodása alapján - tájékoztatta a politikus a helyszínről az MTI-t.

Szijjártó Péter beszédében elmondta - idézte -, hogy a két ország diplomáciai kapcsolata 64 éve gazdag kulturális együttműködésre tekint vissza a zene, az irodalom és a modern művészet területén.

A kormánybiztos a kulturális intézet megnyitását a keleti nyitás stratégia újabb sikerpontjának nevezte, hozzátéve, hogy a Magyarország és Kína közötti hosszú távú stratégiai együttműködés legjobb alapja "az emberek közötti megértés és barátság, amelyhez a kultúrák kölcsönös ismerete és tisztelete jelenti a legrövidebb utat".

Szijjártó Péter elmondta, azt várja a kulturális intézettől, segítse azt a törekvést, hogy Magyarország kiemelt közép-európai partnere legyen Kínának.

A politikus pekingi látogatása során tárgyalt Liu Li-min oktatási miniszterhelyettessel és Hszu Linnel, a Kínai Nyelvoktatási Tanács igazgatójával is.

A megbeszélés után aláírták a 2013-2015 közti időszakra vonatkozó ösztöndíj-megállapodást és oktatási munkatervet. A két kormány 230 hónapnyi ösztöndíjkeretet biztosít egymás egyetemi hallgatóinak, Magyarország pedig ezen felül évente 200 kínai hallgatónak kínál ösztöndíjat a keleti nyitás ösztöndíjprogramja keretében, amit a kínaiak tartományi szintű ösztöndíjakkal viszonoznak.

Ezt követően Mezey Barna, az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) rektora és Hszu Lin aláírta a Konfuciusz Intézetek Közép- és Kelet-európai Regionális Oktatási Centrumának budapesti megalapításáról szóló szerződést. Ez a centrum az első kínai tanárképző központ lesz a világon - mondta Szijjártó Péter, úgy fogalmazva, hogy a Konfuciusz Intézetek világszerte letéteményesei a kínai nyelv oktatásának és kultúra megismertetésének, és óriási elismerést jelent, hogy Magyarország válik a kínai nyelvoktatás regionális központjává.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×