eur:
389.2
usd:
362.69
bux:
0
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Berlinale hatvanadik alkalommal

Minden idők legnagyobb és legemlékezetesebb Berlinaléjának ígérkezik idén a német főváros hagyományos nemzetközi filmfesztiválja, amely csütörtök este nyílik a város szívében lévő Berlinale filmpalotában. A mustra Fórum szekciójában mutatják be Hajdu Szabolcs játékfilmjét, a Bibliotheque Pascalt.

A cannes-i filmfesztivállal egy lapon emlegetett berlini filmes seregszemle idén ünnepli 60. születésnapját, amit Dieter Kosslick igazgató felejthetetlenné szeretne tenni. Ezért nem csupán a múlt és a jelen filmes "nagyágyúit" hívták meg Berlinbe, hanem elhatározták azt is, hogy az elmúlt 59 évről külön film-, kép-, illetve élményanyagban számolnak be.

A Berlinale Palotában és a főváros több más filmszínházában a világ több mint 50 országából - köztük Magyarországról is - csaknem 400 filmet mutatnak be, 20 szerepel a hivatalos versenyprogramban. A 20 versenyfilmből - amelyek között német, amerikai, francia, brit, norvég, dán, kínai, japán, orosz, török, iráni és argentin filmek vannak - 18 premier, azaz első ízben vetítik.

Világpremier a nyitófilm is csütörtök este, amikor Vang Csüan-an moziját, a Tuan Jüan című szerelmi történetet mutatják be. A kínai filmrendező 2007-ben Arany Medve-díjat kapott a Tuja házassága című alkotásáért. A Berlinalén debütál Roman Polanski legújabb filmje, a The Ghost Writer című politikai thriller is, a világhírű rendező házi őrizetét azonban még a fesztivál kedvéért sem oldották fel.

Versenyen kívül, a Berlinale Special szekcióban mutatják be Rob Marshall sztárokkal teletűzdelt filmmusicaljét, a Kilencet (Nine). A filmben Oscar-díjas színészek serege szerepel: Nicole Kidman, Sophia Loren, Penélope Cruz, Daniel Day-Lewis, Marion Cotillard és Judi Dench.

A fesztivál magyar vonatkozása: az innovatív, avantgárd filmek bemutatkozásának helyszínéül szolgáló Fórum szekcióba meghívást kapott Hajdu Szabolcs legújabb játékfilmje, a 41. Magyar Filmszemlén fődíjas Bibliotheque Pascal.

Ami a múltat illeti, lehetetlen felsorolni a nemzetközi filmvilág csillagait, akik a korábbi fesztiválokon a főszerepet játszották. Rita Hayworth, Cary Grant, Sophia Loren, Gary Cooper, Jean Gabin, Gina Lollobrigida és Federico Fellini csak néhány közülük, míg az elmúlt évek legnagyobb sztárjai között volt Julia Roberts, Richard Gere, George Clooney, Ralph Fiennes, Kate Winslet vagy Renée Zellweger. A születésnapra a többi között Leonardo DiCapriót, Jeanne Moreau-t, Ben Stillert, Gérard Depardieu-t, Ewan McGregort, Ben Kingsleyt és Jackie Chant várják a német fővárosba.

A nemzetközi zsűri elnöke Werner Herzog filmrendező, a német filmművészet kiemelkedő alkotója, aki fél évszázados pályafutása során több mint ötven filmet készített. Az elnökletével működő testület amerikai, olasz, szomáliai, német, kínai és spanyol tagjai - köztük Renée Zellweger - döntenek az Arany Medvéről, valamint az Ezüst Medvék sorsáról.

Az első filmfesztivált 1951-ben rendezték, akkor még Nyugat-Berlinben a Titania Palota moziban, mégpedig amerikai támogatással. A fesztiválon a politikai enyhüléssel párhuzamosan 1974-ben mutattak be először szovjet filmet, egy évvel később pedig az első film debütált az akkori NDK-ból. 1991-ben, a német újraegyesülés után rendezték az első immár "összberlini" Berlinalét.

A fesztiválon a játékfilmek mellett versenyeznek egymással a rövidfilmek, a dokumentumfilmek, a gyermekfilmek és az egyéb különleges filmek, találkoznak a fiatal rendezők, a forgatókönyvírók és általánosságban a filmkészítők, az úgynevezett Shooting Stars programban pedig bemutatkoznak a legtehetségesebbnek
tartott fiatal színészek.

A berlini fesztivál Cannes és Velence mellett a világ egyik legjelentősebb filmfesztiválja; a szervezők szerint az évente eladott mintegy 200 ezer belépőjeggyel a legnagyobb közönséget tudhatja magáénak a filmes seregszemlék sorában.

A fesztivál tizenegy napig tart.

Hanganyag: Oláh András

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Titkos paktumot köthet az EU két legerősebb állama, komoly a tét

Titkos paktumot köthet az EU két legerősebb állama, komoly a tét

Olaf Scholz német kancellár és Emmanuel Macron francia elnök csütörtökön Párizsban egy titkos vacsorán tárgyalt az EU Kína-politikájáról. A találkozóra néhány nappal Hszi Csin-ping kínai elnök európai látogatása előtt kerül sor, és a két vezető megvitatta a Pekinghez kapcsolódó stratégiai, valamint az EU védelmi és finanszírozási kérdéseit. Mellette viszont kibontakozik egy újabb konfliktus Ursula von der Leyen bizottsági elnök jövőjéről is.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×