INFORÁDIÓ 

2018. március 19. hétfő
Bánk, József

János-passió húsvétkor a Művészetek Palotájában

Infostart / InfoRádió
Bach János-passiója csendül fel az Angol Barokk Szólisták és a Monteverdi Kórus hangversenyén, vasárnap este a Művészetek Palotájában.

A Monteverdi Kórus az 1970-es években megindult régi zenei mozgalom egyik legkiemelkedőbb együttese, amelyet 1964-ben alapított Eliot Gardiner - mondta az InfoRádiónak a Művészetek Palotája komolyzenei szerkesztője.

A kórust 1968 óta kíséri a Monteverdi Zenekar, amelynek tagjai eredeti barokk hangszereket, illetve azok pontos kópiáit használják, és úgy játszanak rajtuk, ahogyan a Johann Sebastian Bach korában élt zenészek szólaltathatták meg azokat - tette hozzá Fenyő Gábor.

Bár hangfelvételek ebben az időszakban még nem készültek, a feljegyzések alapján a zenészek mindent elkövetnek annak érdekében, hogy az előadás stílusa is hiteles legyen. Az előadások tele vannak szenvedéllyel, az egyéniség kifejezésével; nem múzeumi zenét játszanak, hanem nagyon is élőt - magyarázta a Művészetek Palotája komolyzenei szerkesztője.

Eliot Gardiner alapította az Angol Barokk Szólisták együttest is, 1978-ban. Történetük egy valódi diadalmenet, a világ legnagyobb hangversenytermeinek vendégei - mondta Fenyő Gábor.

A Monteverdi Kórus és az Angol Barokk Szólisták Bach János-passióját adják elő húsvét vasárnap este, a Bartók Béla Hangversenyteremben. A műről, amikor összehasonlítják a Máté-passióval, azt mondják: ez líraibb, bensőségesebb - fűzte hozzá a Művészetek Palotája komolyzenei szerkesztője.

Hanganyag: Sárközi Lóránt


A címlapról ajánljuk