eur:
383.99
usd:
354.05
bux:
68846.13
2024. május 25. szombat Orbán
Scales of justice and Gavel on wooden table and Lawyer or Judge working with agreement in Courtroom, Justice and Law concept.
Nyitókép: Pattanaphong Khuankaew/Getty Images

Halálra ítéltek két diáklányt, mert istenkáromlás gyanújával megölték a tanárnőjüket

Pakisztánban a bíróság halálra ítélt két diáklányt, egy társnőjükre pedig életfogytiglani börtönbüntetést szabott ki, amiért két éve megölték egy tanárnőjüket, akit istenkáromlással gyanúsítottak – közölték szerdán rendőrségi források.

A gyilkosság idején 21 éves Razíja Hanafit és az akkor 24 éves Umra Amánt – mindketten az Afganisztánnal szomszédos Hajbar-Pahtunkva tartomány egyik Korán-iskolájának tanulói – halálra ítélték, társukat, a gyilkosság idején mindössze 17 éves Ájsa Naumánit pedig – fiatal kora miatt – életfogytiglanra.

A bíróság emellett Hanafira és Amánra kétmillió rúpia (2,5 millió forint), Naumánira egymillió rúpia (1,3 millió forint) pénzbüntetést is kiszabott.

Az ítélet nem jogerős.

A vádlottak egy 13 éves ismerősük álmával indokolták tettüket: az álomban ugyanis a tanárnőjük megsértette Mohamed prófétát.

Az istenkáromlást mint jogi kategóriát még a brit gyarmati uralom idején vezették be az akkor India részeként ismert Pakisztánban, majd a nyolcvanas években szigorítottak a büntetési tételen, így jelenleg halálbüntetés is járhat érte.

Bár a hatóságok még senkit nem végeztek ki e jogcímen, a jogszabály bírálói szerint az országban sokan személyes bosszúra használják az istenkáromlás vádját, és többször fordultak elő lincselések is.

Az al-Dzsazíra pánarab hírcsatorna adatai szerint 1990 óta legkevesebb 82 embert öltek meg istenkáromlás gyanúja miatt. Az áldozatokat a feldühödött tömeg nem ritkán élve felgyújtotta vagy megkövezte.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.24. péntek, 18:00
N. Rózsa Erzsébet
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára, a Világgazdasági Intézet munkatársa
Nagy esésből álltak talpra az amerikai tőzsdék

Nagy esésből álltak talpra az amerikai tőzsdék

Csúnyán lefordultak az amerikai tőzsdék tegnap, a Dow közel egy éve nem zárt ennyire rossz napot, de a két másik vezető index is komoly esést szenvedett el. Rontotta a hangulatot, hogy a Fed legutóbbi ülésének jegyzőkönyve és az erős amerikai gazdasági adatok ráerősítettek a hosszabb ideig magasan maradó kamatok narratívára. Az ázsiai tőzsdék ezek után szintén lejjebb kerültek, és Európában is esés látszott ma, az USA tőzsdéi azonban javítani próbálnak a tegnapi esés után. Itthon komoly mínuszba került az OTP és a Mol árfolyama, azonban nem érdemes megijedni, hiszen ezt mindkét papír esetében az osztalékszelvény-vágás okozta.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×