eur:
393.12
usd:
367.3
bux:
65939.26
2024. április 24. szerda György
Karl Nehammer, az előrehozott parlamenti választásokon győztes Osztrák Néppárt (ÖVP) főtitkára sajtóértekezletet tart Bécsben 2019. október 1-jén. A plakát feliratának jelentése: az új néppárt.
Nyitókép: MTI/AP/Ronald Zak

Kemény programot hirdetett az osztrák kancellár: "a középszerűség nem célunk"

Hangzatos jelszavakkal, nagy ívű célkitűzésekkel vázolta fel országa jövőjét Karl Nehammer. Nagy érdeklődéssel várt beszédében az osztrák kancellár hosszú távú víziót vetített előre.

Karl Nehammer, aki a konzervatív Osztrák Néppárt (ÖVP) elnöke is, a meghívott vendégek, elsősorban párttársai előtt mondott beszédet az egyik fő bécsi rendezvényhelyszínen, a Thirty Five nevet viselő épület 35. emeletén.

"A középszerűség nem lehet célunk" – hangsúlyozta a kancellár, aki tizenöt hónapja van hivatalban. Az elmúlt évekre visszatekintve utalt arra, hogy a koronavírus-járvány, az Ukrajna ellen indított orosz háború és az energiaválság teljesen új kihívások elé állította az osztrák társadalmat.

"A válságokban azonban bebizonyosodott, hogy a lehetetlent is lehetségessé tudjuk tenni" – hangsúlyozta a kancellár, hozzátéve, hogy ehhez fontos volt az összetartás, a kreativitás és az állandó megoldásra törekvés.

Ausztria jó ország, biztonságos ország és nagy teljesítményre képes – jelentette ki a többi között Nehammer, aki a járvány leküzdésére emlékeztetve a többi között a megbékélésre és a párbeszédre helyezte hangsúlyt. Ezzel összefüggésben fontosnak nevezte az egymásra való odafigyelést és egymás meghallgatását.

"Az árkok soha nem jók"

– tette hozzá a kancellár

Az ukrajnai háborúval kapcsolatban kijelentette, hogy Ausztria szolidáris az ukrán emberekkel, az ő oldalukon áll. Úgy vélekedett, hogy a háború még akár évekig is eltarthat. "Szolidaritásunkkal azonban nem hagyhatunk fel, mint ahogy azzal sem, hogy a békéért szálljunk síkra" – hangsúlyozta.

Kiállt Ausztria semlegessége mellett. Szavai szerint az ukrajnai orosz agresszió bizonyította, hogy Ausztria számára milyen értékes a biztonság és a béke. Hangsúlyozta, hogy országának a jövőben is olyan biztonsági stratégiára van szüksége, amelynek a semlegesség szilárd alkotórésze.

Hosszasan foglalkozott a kancellár az oktatás jövőjével. "Gyermekeink a legfontosabbak.

A középszerűség nem célunk. Nem torpanhatunk meg az átlagosnál"

– emelte ki a Kronen Zeitung a tudósításában. Nehammer szerint a gyermekek számára meg kell teremteni a lehetőségeket ahhoz, hogy a holnap kutatóivá váljanak. Az iskoláknak – mint fogalmazott – az oktatás, a tudás központjaivá kell válniuk. A gyermekeket az életre kell felkészíteniük, nem a munkanélküliségre.

Az ORF közszolgálati műsorszolgáltató tudósításában kiemelte, hogy a kancellár ugyancsak hosszan foglalkozott az időskori szegénység problémájával is. Hangsúlyozta a hatékony nyugdíjrendszer szükségességét, egyidejűleg állást foglalt az olyan ösztönzők mellett, amelyek elősegítik, hogy az emberek tovább akarjanak és tudjanak dolgozni.

Az egészség mindennek elengedhetetlen feltétele – hangsúlyozta Ausztria kancellárja. "A cél tehát az, hogy ne csak öregedjünk, hanem mindez egészségesen történjen" – emelte ki, hozzátéve, hogy ebből a célból is szükség van az osztrák egészségügyi rendszer fejlesztésére. Ennek keretében a feladatok között említette az egészségbiztosítási rendszer korszerűsítését, az orvosok számának növelését és az ápolószemélyzet hiányának mielőbbi csökkentését.

A Der Standard című lap kiemelte, hogy a kancellár behatóan foglalkozott a munka világával, a munkát értéknek nevezve. Szót emelt ugyanakkor az ellen, hogy – mint fogalmazott – "egyeseknek van munkája, másoknak csak élete". "A teljesítményt díjazni kell" – fogalmazta meg az ezzel kapcsolatos alapelvet.

A gazdasággal összefüggésben emlékeztetett a sorozatos válságokban nyújtott állami támogatásokra. Annak a nézetnek adott hangot, hogy ebben a tekintetben egyfajta "elvonókúrára" van szükség annak érdekében, hogy a gazdaságban tartós fellendülés következhessen be.

Nehammer foglalkozott az Ausztriában az elmúlt időszakban sokat vitatott migráció témájával is. Hangsúlyozta, hogy a jövőben is küzdeni kíván az illegális bevándorlás, a szervezett bűnözés ellen. Megerősítette, hogy csakis az ellenőrzött és rendezett bevándorlást támogatja.

Fontos az, hogy mi döntsünk arról, ki jöhet Ausztriába, és ne a szervezett bűnözés

– fogalmazott a kancellár, aki szerint ezen a téren az Európai Uniónak is van felelőssége. A menekültügyi rendszert módosítani kell – tette hozzá.

A kancellár elmondta, hogy az általa megfogalmazott célok megvalósítása érdekében rendkívüli megbízásokat fog kiadni a szükséges intézkedések mielőbbi kidolgozására.

A konzervatívokkal közösen kormányzó Osztrák Zöld Párt nem képviseltette magát a rendezvényen.

Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap kitartott, Ázsiában nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódott az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×