eur:
393.77
usd:
365.33
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
CEASAR francia önjáró löveg. Forrás: Twitter/STARFLEET ADMIRAL
Nyitókép: Forrás: Twitter/STARFLEET ADMIRAL

Kaiser Ferenc: logisztikai rémálom az ukránoknak a sokféle nyugati fegyver

Egyetlen hadsereg szolgálatában sem volt még soha olyan változatos arzenál, mit ami Ukrajnában már most megtalálható. Ennek buktatóiról beszélt az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense.

A britek 14 darab, vagyis egy századnyi Challenger 2-es harckocsit ajánlottak fel, a lengyelek pedig ugyanannyi Leopard 2-est. A németek szintén egy századra való Leopardot küldenének, viszont már egy későbbi, korszerűbb változatból – mondta Kaiser Ferenc.

De nemcsak a nyugati tankokból érkeznének különféle típusok – folytatta az NKE docense –, hanem még a szovjet eredetű harckocsikból sem kapnak egyformát az ukránok. Varsó például a Leopard 2-esek mellett régebbi, szovjet tervezésű T-72-ből, illetve ennek a Lengyelországban jelentősen tovább fejlesztett PT-91-es változatából ad 30-30 darabot Ukrajnának. Ez a hatvan tank már úton is van, míg a Nyugat által felajánlott harckocsikra jó sokáig kell még várni. Az amerikai M1 Abramsek valamikor csak az év végén állhatnak majd szolgálatba Ukrajnában – emlékeztetett Kaiser Ferenc.

Más szállítók esetében sem jobb a helyzet

– folytatta a szakértő. Spanyolország korábban harminc-negyven Leopard 2-t ígért, mostanra viszont már csupán négy-ötről van szó, és még azokat is előbb alaposan fel kell újítani, mert egy ideje raktárban porosodnak. Kaiser Ferenc szerint a spanyolok is és mások is, úgy tűnik, mintha a felesleges fegyvereiktől akarnának elsősorban megszabadulni.

Persze Ukrajna sincs abban a helyzetben, hogy fizetni tudna ezekért, így valamiféle fegyversegély formájában kapja ezeket az eszközöket. Az NKE docense elmondta, hogy a régi, szovjet eredetű fegyverek átadásáért az Egyesült Államok vagy a NATO gazdagabb országai fizetnek, illetve cserébe korszerű harceszközöket szállítanak. Mégis mindenkinek "megéri" ez, mert cserébe az ukránok úgy meggyengítik az orosz hadsereget, hogy az már nem fenyegetheti a Nyugatot.

Kaiser Ferenc ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy

ilyen sokféle fegyver karbantartása, javítása szinte lehetetlen feladat.

Megemlítette, hogy csak az önjáró tüzérség eszközei között vannak amerikai, német, francia, cseh és szlovák gyártásúak, de ugyanilyen sokféleség jellemzi az összes fegyvernemet. Még gyalogsági lőszerből is különfélével harcolnak az ukránok. Vannak olyan egységeik, amelyek a NATO-szabványút, míg mások még a régi szovjet mintájút használják.

A Leopard 2-k üzemeltetése sem lesz éppen egyszerű – vélekedett a katonai szakértő. Ezeket a tankokat ugyanis egykor a megrendelő ország egyedi igényeihez igazítva gyártották, majd később korszerűsítették. Ezért eltérések vannak a norvég, a német, vagy a spanyol verziók között, ami kész rémálommá teheti a szervizelést – hangoztatta Kaiser Ferenc. Előfordulhat, hogy egy Leopard 2-vel felszerelt ukrán harckocsizó egységnél az egyes tankok között lesznek majd egymással nem csereszabatos alkatrészek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Letarolta Magyarországot a Temu, és nincs ki megállítsa

Letarolta Magyarországot a Temu, és nincs ki megállítsa

Nem sok magyar internetező lehet már, aki ne hallott volna a Temuról, a kínai webshopról, amely pár hónapja robbant be a hazai e-kereskedelmi piacra és mostanra az egyik legnagyobb szereplővé vált. Az agresszív terjeszkedés és a szürreálisan alacsony árak komoly felzúdulást idéztek elő az online kiskereskedelmi szegmensben, akkorát, hogy már a Gazdasági Versenyhivatal is vizsgálódik a cégnél. De vajon hogy képes fennmaradni a Temu anyacége, mikor nagy valószínűséggel minden – egyelőre ingyenes – szállításon pénzt veszít, mekkora lehet a részesedése itthon, és mi lesz az áfával, amit a vásárlásaink után kell befizetniük a magyar államkasszába. Ezeknek jártunk utána a Portfolio Checklist különkiadásában.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 29. 09:45
2024. március 29. 09:00
×
×
×
×