eur:
393.99
usd:
367.78
bux:
0
2024. április 25. csütörtök Márk
Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke (k) az ukrajnai háború áldozatainak tömegsírjánál a Kijev melletti Bucsában 2022. április 8-án. Bucsa körzetét több mint egy hónapig az Ukrajnát támadó orosz erők tartották ellenőrzés alatt.
Nyitókép: Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke (k) az ukrajnai háború áldozatainak tömegsírjánál a Kijev melletti Bucsában 2022. április 8-án. MTI/AP/Efrem Lukackij

Ukrajna kitöltötte az EU-csatlakozási kérdőívet

Ez az európai uniós tagjelölti státusz elnyeréséhez szükséges.

Vasárnap este Ihor Zsovkva, Volodimir Zelenszkij elnök kabinetfőnökének helyettese jelentette be, hogy Ukrajna kitöltötte az EU-csatlakozási kérdőívet. A közösségnek kell majd döntenie arról, hogy megadja-e Ukrajnának a tagjelölti státuszt. Az Európai Bizottság ajánlást fog készíteni arról, hogy Ukrajna megfelel-e a tagsági kritériumoknak. Ha ez pozitív, akkor a tagállamok döntése következik - tudósított a The Guardian híre alapján a Napi.hu.

Ukrajna arra számít, hogy az Európai Tanács júniusi ülésén megkapja az uniós tagjelölti státuszt. Amint ez megtörténik, megkezdődnek a tárgyalások Ukrajna uniós csatlakozásáról. A kérdőívet Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke adta át a másfél héttel ezelőtti ukrajnai látogatásakor az ukrán elnöknek.

Ukrajna uniós csatlakozását illetően nincs egyetértés az uniós országok között. Legutóbb például a holland kormány bejelentette: nem szeretné, hogy Ukrajna gyorsított eljárás keretében csatlakozzék az EU-hoz. Azután nyilatkoztak, hogy az Európai Bizottság a múlt héten közölte, hogy a folyamat első szakasza még idén nyáron lezárulhat.

(A nyitóképen: Az ukrán elnöki sajtóhivatal által közreadott képen Volodimir Zelenszkij ukrán elnök (k) és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke kezet fog Kijevben 2022. április 8-án. Jobbról Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője.)

Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×