eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik
Egy önkéntes takarítja a romokat egy orosz légitámadást követően Harkivban 2022. március 28-án. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én rendelte el katonai művelet végrehajtását Ukrajnában.
Nyitókép: MTI/EPA/Roman Pilipej

Szankció szankció hátán - a háború pénteki hírei

Az orosz csapatátrendezés közepette nem harci eszközökkel próbál nyomást gyakorolni a nyugati világ.

2022.04.08. 22:02

Ursula von der Leyenszemélyesen adta át az európai uniós csatlakozási kérdőívet az ukrán államfőnek

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke Josep Borrell uniós kül- és biztonságpolitikai főképviselővel együtt az orosz támadás alatt álló Ukrajnába látogatott.

2022.04.08. 22:02

Nagy-Britannia további 100 millió font értékű fegyvert ad Ukrajnának

Boris Johnson Olaf Scholz német kancellárt fogadta Londonban.

2022.04.08. 22:00

Ursula von der Leyen: meg fognak bűnhődni a bucsai vérengzés elkövetői

A Kijev megyei Bucsában elkövetett vérengzés felelőseit meg fogják büntetni, az Európai Unió Ukrajna oldalán áll - hangsúlyozta pénteken a Twitteren Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, aki Josep Borrell uniós kül- és biztonságpolitikai főképviselővel együtt az orosz támadás alatt álló Ukrajnába látogatott.

2022.04.08. 22:00

Eddig 30 milliárd eurónyi orosz vagyont fagyasztottak be az EU-tagországok

Az Európai Bizottság pénteken közzétette a számokat.

2022.04.08. 17:47

Csaknem négyezren lehettek a találatot kapott ukrán vasútállomáson

Az északkeleti Szumi megye kormányzója pénteken bejelentette, hogy az egész régió felszabadult az orosz csapatoktól, de a régió az aknák miatt még nem mindenhol biztonságos.

2022.04.08. 17:25

Így van jelen Oroszország és Kína a Nyugat-Balkánon

A Külügyi és Külgazdasági Intézet kutatója szerint nemcsak gazdasági, hanem biztonságpolitikai érdeke is az Európai Uniónak, hogy a Nyugat-Balkán államai mielőbb csatlakozzanak a közösséghez.

2022.04.08. 17:06

Hamarosan véget érhet az orosz–ukrán háború – Oroszország elnöki szóvivője megszólalt

A szóvivő elismerte: Oroszország jelentős veszteségeket szenvedett.

2022.04.08. 16:58

Vlagyimir Putyin május 9-re győzelem napi ismétlést tervez Emmanuel Macron szerint

A francia államfő szerint a következő hetekben nagyon nehéz időszak vár Ukrajna keleti részére.

2022.04.08. 16:36

A háború miatt korlátozzák a fűtést és a légkondicionálást egyes helyeken Olaszországban

Május elsejétől az olaszországi közigazgatási hivatalokban szabályozzák a légkondicionálást, a belső terek hőmérséklete nem lehet kevesebb 27 foknál, télen viszont nem lesz több mint 19 fok.

2022.04.08. 16:24

Lengyel diplomatákat utasítottak ki Oroszországból

Moszkva 45 lengyel diplomatát nyilvánított nemkívánatos személynek, válaszul orosz diplomaták lengyelországi kiutasítására - jelentette be pénteken az orosz külügyminisztérium. A távozásra felszólított diplomatáknak április 13-ig el kell hagyniuk Oroszországot. A tárca közleménye szerint "válaszul Lengyelország barátságtalan intézkedéseire, az orosz diplomaták kiutasítására, a kölcsönösség elve alapján a lengyel nagykövetség és az irkutszki, kalinyingrádi és szentpétervári lengyel főkonzulátusok 45 alkalmazottját nemkívánatos személynek nyilvánítják". Az erről szóló jegyzéket átadták az oroszországi lengyel nagykövetnek" - derült ki a közleményből.

2022.04.08. 15:48

Megint bombafenyegetés miatt szálltak fel a magyar Gripenek

És ismét egy Oroszország és Szerbia között közlekedő repülőjárat volt érintett.

2022.04.08. 15:41

A Dr. Oetker eladja a helyi cégvezetésnek oroszországi cégét

A német élelmiszergyártó arról döntött, hogy elhagyja az orosz piacot, és eladja belgorodi üzemét az orosz cégvezetésnek - írja a Handelsblatt a cég közleményére hivatkozva. Korábban a Dr. Oetker már leállította az Oroszországba irányuló exportot, az ottani üzleti befektetéseket és marketingtevékenységet az Ukrajna elleni orosz háború miatt. A Dr. Oetker egyebek között sütéshez, desszertekhez, tartósítószerekhez, fagyasztott pizzához való alapanyagok és keverékek gyártásával foglalkozik. A cég 1993-ban kezdte meg működését Oroszországban egy müzliszeleteket gyártó vegyes vállalat megalapításával. Ugyanabban az évben megindult a fagyasztott pizza szállítása forgalmazókon keresztül, 1995-ben pedig az élelmiszerek szállítása Németországból. 2006 végén indult élelmiszergyártó üzemük Belgorodban. A Dr. Oetker oroszországi cégének a bevétele tavaly 2,6 milliárd rubel (1 rubel=4,37 forint) volt, 6,3 százalékkal nagyobb az egy évvel korábbinál, míg a nyeresége 7,3 százalékkal 313,4 millió rubelre nőtt.

2022.04.08. 14:55

Vlagyimir Putyin és Szergej Lavrov lányai ellen léptetett érvénybe szankciókat a brit kormány

Az indoklás szerint ezzel "a Kreml belső köreinek fényűző életmódját" veszik célba.

2022.04.08. 14:13

Több tucatnyi külföldi labdarúgó távozott az orosz élvonalból

Csaknem négy csapatra való külföldi futballista távozott az orosz élvonalbeli bajnokságból annak a márciusi FIFA-rendelkezésnek a nyomán, amellyel a nemzetközi szövetség lehetővé tette, hogy a légiósok egyoldalúan felfüggesszék vagy felbontsák szerződésüket klubjukkal Oroszország ukrajnai háborúja miatt.

Az egy hónapja április 7-i záródátummal meghirdetett azonnali eligazolási lehetőséggel a vendégjátékosok közül a leginkább a Krasznodarnál, az FK Rosztovnál és a Rubin Kazanynál éltek, e három klubtól összesen 21-en köszöntek el - derült ki a TASZSZ pénteki összegzéséből. A legtöbben - nyolcan - a krasznodari együttest, a Premjer Liga hatodik helyezettjét hagyták ott, s nem maradt a német vezetőedző, Daniel Farke sem.

Az élcsapatok ugyanakkor szinte senkit sem veszítettek el - írta az orosz állami hírügynökség. A listavezető Zenitnél egyedül az ukrán Jaroszlav Rakickijjal bontottak szerződést, ugyanakkor Anatolij Timoscsuk ukrán vezetőedző továbbra is a szentpétervári bajnokaspiránsnál dolgozik. Azt, hogy maradt, Ukrajnában nagyon rossz néven vették, az egykori országos kedvencet megfosztották edzői engedélyétől, a nemzeti színekben válogatott labdarúgóként kiérdemelt összes címét és elismerést visszavették tőle. A tabellán második Dinamo Moszkvát irányító német Sandro Schwartz sem állt fel a kispadról, ahogyan maradt posztján a 10. pozíciót elfoglaló Szpartak Moszkva olasz vezetőedzője, Paolo Vanoli is. Otthagyta viszont együttesét, a jelenleg ötödik helyezett Lokomotiv Moszkvát német trénere, Markus Gisdol.

A TASZSZ kiemelte még, hogy a 16 csapatos élvonalban harmadik CSZKA Moszkva és negyedik Szocsi csapataiból egyetlen külföldi játékos sem távozott.

A FIFA ideiglenes rendelkezésének hatálya az átigazolási időszak lezárása után is, egészen június 30-ig érvényben maradhat, a külföldi játékosok addig még felfüggeszthetik megállapodásukat orosz klubjukkal, hogy átigazolhassanak egy másik - nem orosz - csapathoz. Annyi a korlátozás, hogy az új klub legfeljebb két játékost hívhat meg a Premjer Ligából. (MTI)

2022.04.08. 13:20

Az orosz jegybank kamatot csökkentett

Az orosz jegybank előre nem bejelentett kamatdöntő ülésén 300 bázisponttal, évi 20 százalékról 17 százalékra csökkenti az irányadó rátát. A jegybank pénteki döntése hétfőn lép életbe. A jegybank nem zárta ki a további kamatcsökkentés lehetőségét az eredeti terveknek megfelelő következő, április 29-iki ülésén.

A jegybank közleménye szerint "az orosz gazdaság külső környezete továbbra is kihívást jelent, és jelentősen korlátozza a gazdasági tevékenységet. A pénzügyi stabilitást fenyegető kockázatok továbbra is fennállnak, de a mai napig nem fokozódtak, részben a tőkeszabályozásnak köszönhetően. A lekötött betétekre folyamatosan áramlik be a forrás. Az éves infláció a bázishatás miatt tovább emelkedik, de a legfrissebb heti adatok a jelenlegi árnövekedési ütemek jelentős lassulását jelzik a rubel árfolyamának dinamikája miatt is" - áll a közleményben. (MTI)

2022.04.08. 13:06

Elfogadta az EU az Oroszország elleni újabb szankciós csomagot

Az Európai Unió Tanácsa írásbeli eljárás útján elfogadta az Oroszország elleni szankciók ötödik csomagját válaszul az Ukrajna elleni orosz katonai agresszióra, valamint az orosz fegyveres erők által Ukrajnában elkövetett atrocitásokra - közölte az uniós tanács.

2022.04.08. 11:29

Ennyi fegyvert szállított eddig az USA Ukrajnába

Az Egyesült Államok több mint 12 ezer páncéltörő rendszert, 1400 légvédelmi rendszert és több száz drónt küldött eddig Ukrajnába – írta a Biden-adminisztráció közlése és a CNN alapján a Telex. A jelentésre azt követően került sor, hogy az Egyesült Államok kedden újabb 100 millió dollár értékű, az amerikai készletekből származó fegyver átadását hagyta jóvá. Így az Ukrajnának nyújtott amerikai támogatás összege az orosz invázió kezdete óta mintegy 1,7 milliárd dollárra emelkedett. Ez magában foglalja a múlt pénteken jóváhagyott 300 millió dollárt, amelyből Ukrajna új fegyvereket vásárol amerikai hadiipari vállalatoktól.

Szállítottak Javelin, Stinger és más páncéltörő rendszereket, Swithcblade drónokat, több mint 50 millió lőszert, 45 ezer testpáncélt és sisakot.

2022.04.08. 11:18

Adatok a BOK csarnokból

A budapesti humanitárius tranzitponton csütörtökön 676 menekülőnek segítettek az ott dolgozó munkatársak, az éjszakát 174 ember töltötte a létesítményben - közölte Budapest Főváros Kormányhivatala pénteken. (MTI)

2022.04.08. 11:04

Rakétacsapás ért egy evakuálásra használt vonatállomást Ukrajnában – fotók

Az ukrán állami vasúttársaság vezetője szerint több mint 30 halálos áldozat van már.

2022.04.08. 10:43

Úton van Kijevbe az Európai Bizottság elnöke

Ursula von der Leyen és az EU külügyi főképviselője, Josep Borrell péntek reggel Kijevbe indult vonattal. Az EB-elnök megosztott egy fotót a Twitter-oldalán, amelyen egy ukrán vonatról leszállva látható Eduard Hegerrel, Szlovákia miniszterelnökével.

2022.04.08. 10:30

Az energiaszektort érintő szankciók és Paks 2 leállítása mellett szavaztak a magyar EP-képviselők

A kormánypárti képviselők az energiahordozókra vonatkozó módosítókra nemet mondtak, de miután azok mégis bekerültek a végleges állásfoglalásba, azt már megszavazták az Európai Parlamentben.

2022.04.08. 10:20

Civil ukránok meggyilkolásáról értekeztek orosz katonák egy lehallgatott beszélgetésben

A német titkosszolgálat hallgatta le egy informátor beszámolója szerint az orosz katonák közti beszélgetést, melyről a Der Spiegel számolt be elsőként.

2022.04.08. 10:19

Resperger István: Putyin a győzelem napjának évfordulójára foglalná el a kívánt területet, utána lehet szó béketárgyalásról

Bár sokszor halljuk, hogy Oroszország szeretne Nyugat felé menni, de képességei ehhez nem lesznek – mondta Resperger István ezredes az InfoRádió Aréna című műsorában. Az NKE egyetemi tanára arról is beszélt, hogy milyen feltételekkel tárgyalna a békéről Vlagyimir Putyin, hogyan nézne ki a tűzszünet, milyen fegyvereket kap Ukrajna, és mihez vetnek be zöldségeskocsit és mentőautót.

2022.04.08. 09:26

„Szerencse, hogy élek”

„Összegezve, elvesztettem fél lábamat, a másikon pedig a lábfejemet. Az egyik karomat most rakják össze, az egyik szemem már nem működik és a hallásom is eléggé elszállt. De mindent összevetve rohadt szerencsésnek érzem magam, hogy itt lehetek, és csodálatosak azok az emberek, akik idehoztak” – jelezte a Fox News tudósítója, aki egy még márciusban sérült meg Kijev melletti támadásban. A támadásban két kollégája, Pierre Zakrzewski operatőr és Oleksandra Kuvshinova újságíró meghaltak.

2022.04.08. 09:13

Vörös festékkel locsolták arcon a Nobel-békedíjas orosz újságírót

Egy vonat fedélzetén acetonnal hígított vörös festékkel locsolták le a kormánykritikus orosz lap, a Novaja Gazeta újságíróját. A Nobel-békedíjas Dmitrij Muratovot Vlagyimir Putyin egyik támogatója támadhatta meg.

„Rettenetesen ég a szemem” – mondta a Novaja Gazeta liberális újság szerkesztője, amely nemrégiben leállította a működését, miután Moszkvából figyelmeztetették őket az orosz–ukrán háborús tudósítások miatt – írja a Blikk a BBC-re hivatkozva.

A Muratov elleni támadás a Moszkvából Szamarába tartó vonaton történt, amikor is az ismeretlen támadó egyszer csak felkiáltott, majd azt mondta: „Muratov,ez a mi fiainknak szól”, majd arcon locsolta festékkel az újságírót, aki 2021-ben Nobel-békedíjat kapott a véleménynyilvánítás szabadságáért folytatott oroszországi harcáért.

2022.04.08. 08:57

Kormány: teljesen egybecseng álláspontunk a NATO-éval

A magyar külügy tisztázta, miért kérette be a budapesti ukrán nagykövetet.

2022.04.08. 07:52

Tízezer belépő

Magyarország területére 2022. április 7-én 0 óra és 24 óra között az ukrán-magyar határszakaszon 4 631 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 4 311 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett. A beléptetettek közül a rendőrség 7 571 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében. Az ukrajnai háború elől 709 ember, köztük 347 gyermek érkezett Budapestre vonattal. A különvonatokkal Kőbánya-felső vasútállomásra érkező menekülteket buszokkal vitték a BOK csarnokba. Fővárosi és vidéki szálláshelyeken 23 ember, köztük 11 gyermek elhelyezését és odaszállítását az együttműködő hatóságok oldották meg. A Budapesti Rendőr-főkapitányság a Készenléti Rendőrséggel és rendőrjárőr képzésben résztvevőkkel Kőbánya felső vasútállomáson és a BOK csarnokban segíti az Ukrajnából vonattal érkező menekülteket. A feladatokban támogatást nyújt a Budapesti Polgárőr Szövetség is. A rendőrök továbbra is segítik a háború elől menekülőket. (MTI)

2022.04.08. 07:37

Egy nap alatt 709 új menekült Budapesten

A BRFK és a társszervek csütörtökön 709 menekültet fogadtak a fővárosban - tájékoztatott honlapján a rendőrség pénteken. Az ukrajnai háború elől csütörtökön 709 ember, köztük 347 gyermek érkezett Budapestre. A különvonatokkal Kőbánya felsőre érkező menekülteket buszokkal vitték a BOK csarnokba. Fővárosi és vidéki szálláshelyeken 23 ember, köztük 11 gyermek elhelyezését és odaszállítását az együttműködő hatóságok oldották meg - írták. A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) a Készenléti Rendőrséggel és rendőrjárőrképzésben részt vevőkkel Kőbánya felső vasútállomáson és a BOK csarnokban segíti az Ukrajnából vonattal érkező menekülteket. A feladatokban támogatást nyújt a Budapesti Polgárőr Szövetség is. Emlékeztettek: a rendőrök folyamatosan tartják a kapcsolatot a Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság, a Magyar Államvasutak Zrt., a Budapesti Közlekedési Központ, a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság, Budapest Főváros Kormányhivatala, valamint a segélyszervezetek munkatársaival. (MTI)

2022.04.08. 07:36

Japán szankciók jönnek

Japán az Oroszországból származó szén importjának csökkentését és újabb szankciók bevezetését tervezi Oroszországgal szemben Ukrajna megtámadása miatt - jelentette be pénteken Hagiuda Koicsi japán ipari miniszter. Koicsi elmondta, hogy a szénimportot fokozatosan kezdik csökkenteni, és végül teljesen megszüntetik. Kisida Fumio japán miniszterelnök már korábban bejelentette az újabb szankciókat, és először nevezte az orosz hadsereg által elkövetett atrocitásokat háborús bűncselekménynek. A kormányfő azt is elárulta, hogy Japán szorosan egyeztet a legfejlettebb ipari országokat tömörítő G7-országcsoport többi tagjával a további büntetőintézkedésekről. Az Európai Unió csütörtökön hagyta jóvá az Oroszországgal szembeni szankciók ötödik csomagját, melyben a többek között augusztustól megtiltják szén behozatalát Oroszországból az unióba, egy sor további termék oroszországi exportját is leállítják, és további mintegy 200 ember ellen rendeltek el beutazási tilalmat és vagyonbefagyasztást, köztük Vlagyimir Putyin orosz elnök két lánya ellen is. (MTI)

2022.04.08. 07:25

A bécsi parlament nemet mondott Volodimir Zelenszkijnek

Ausztria semlegessége miatt az ukrán elnök nem szólalhat fel a bécsi parlamentben. Az osztrák fővárosban ugyanakkor bejelentették, hogy Karl Nehammer kancellár hamarosan Kijevbe látogat.

2022.04.08. 07:20

A világ legerősebb útlevelei most - ranglista

Hazánk a nyolcadik legmagasabb "pontszámmal" áll a ranglistán. Nem Észak-Koreáé a leggyengébb.

2022.04.08. 07:00

Újra Kijev ellen fordulhatnak az oroszok az ukrán hadvezetés szerint

Holttesteket találtak a romok alatt a mentést végzők a Kijevtől északnyugatra fekvő Borogyanka településen – közölte Olekszij Kuleba, az ukrán főváros körüli régió humanitárius központjának vezetője.

Címlapról ajánljuk

Tényleg megvan a válasz az ősi piramisok titkára?

A Nílus egy mára teljesen eltűnt, ősi mellékága mentén épültek fel az ókori egyiptomi piramisok, köztük a híres gízai piramis, több mint négyezer éve - állapította meg a piramisok építésének rejtélyét kutató amerikai kutatócsoport.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Új csodagyógyszer híre terjed a világban: megnéztük, mekkora az érdeklődés

Új csodagyógyszer híre terjed a világban: megnéztük, mekkora az érdeklődés

A Novo Nordisk által végzett tanulmány szerint a Wegovy nevű gyógyszerét szedő betegek négy év elteltével átlagosan 10%-os súlycsökkenést értek el. Megnéztük, mekkora volt az internetes keresési érdeklődés a Wegovy iránt az elmúlt években és napokban világszerte, valamint Magyarországon. Emellett megnéztük azt is, hogyan teljesít a Google-keresésekben a Wegovy konkurense.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×