eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika
Borodianka, Ukrajna, 2022. április 5. - Ukrán nő sétál a megrongálódott épületek romjain. A település hetekig heves összecsapások színhelye volt. Az ukrán csapatok már visszavették az uralmat a város felett.Forrás: Metin Aktas/Anadolu Agency via Getty Images
Nyitókép: Metin Aktas/Anadolu Agency via Getty Images

Nincs kapcsolat a NATO és Oroszország között – a háború hírei szerdán

A német államfő szerint a korábbi német kormányok kudarcot vallottak, hogy rávegyék Oroszországot a demokráciára. Az építőiparban is őrült veszteségeket okoz a háború. Szijjártó Péter bekérette Ukrajna budapesti nagykövetét.

2022.04.06. 22:59

Vegyi provokáció előkészítésének vádjáról beszél Oroszország

Igor Konasenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője szerda esti hadijelentésében közölte, nagy pontosságú légirakétákkal pusztítottak el egy ukrán üzemanyagbázist a Harkiv megyei Csugujev település közelében az orosz fegyveres erők. Konasenkov szerint ugyancsak Harkiv megyében, Lozovaja vasútállomáson nagy mennyiségű, az ukrán fegyveres erőknek leszállított, külföldi gyártmányú katonai felszerelést és fegyvert tettek használhatatlanná.

A tábornok egy készülő "vegyi provokációra" figyelmeztetett: azt állította, hogy ukrán különleges szolgálatok a Harkiv megyei Pervomajszkij városban, a Himprom vegyiüzem területén egy 120 tonna klórt tartalmazó raktárt aknáztak alá. Az emberáldozatokkal járó vegyi katasztrófa okozásával szerinte Kijev Oroszországot szándékozik megvádolni.

Mihail Mizincev orosz vezérezredes, a humanitárius reagálásért felelős tárcaközi koordinációs parancsnokság és a Nemzeti Védelmi Irányító Központ vezetője újságíróknak szerdán azt mondta, bizonyítékok vannak arra, hogy Kijev újabb, a bucsaihoz hasonló "provokációkra" készül. Arra figyelmeztette a nyugati országokat, hogy ezúttal nem fog működni ez a forgatókönyv.

A tábornok szerint az ukrán szolgálatok a civil lakosok elleni orosz támadást imitáló provokációt a Szumi megyei Konotopban és Trosztyanecben, a Kijev megyei Borogyankában és Katyuzsankában, valamint a Harkiv megyei Dergacsiban készítették elő. (MTI)

2022.04.06. 22:58

John Kirby: nincs jele tiltott vegyi fegyverek bevetésének

John Kirby, az amerikai védelmi minisztérium szóvivője szerdán közölte: az Egyesült Államok egyelőre nem tapasztalja annak jelét, hogy Oroszország vegyi-, vagy biológiai fegyverrel akarna támadást végrehajtani Ukrajna területén. Hozzátette, arról sincsenek értesüléseik, hogy ilyen fegyvereket szállítanának Ukrajnába. A nyugati országok ismételten kifejezték aggodalmukat, hogy az orosz csapatok esetleg tiltott vegyi fegyvereket vethetnének be.

Kirby beszélt arról is, hogy további Javelin típusú páncéltörő rakétákkal segítenék az ukrán kormányerőket. Ehhez igénybe vennék az amerikai kormány 100 millió dolláros katonai segélyösszegét, amelyet nemrég hagytak jóvá.

Hozzátette, hogy jelenleg további Switchblade típusú harci drónok szállításáról tárgyalnak az ukrán féllel. Ez utóbbi drónfajtából már százat leszállítottak. Az amerikai fejlesztésű "öngyilkos drónok" hosszabb időn keresztül tudnak körözni egy adott terület felett, majd a célpontra zuhanva megsemmisíteni azt. Kirby szerint, mivel a fegyverrendszerrel nincs tapasztalata az ukrán hadseregnek, ezért némi oktatásra lesz szükség a kezeléséhez. Mint mondta, ez katonánként nagyjából két napot vesz igénybe.

A bucsai atrocitásokkal összefüggésben Kirby elmondta, hogy szándékos és előre eltervezett cselekményről van szó. "Nagyon nehéz megmondani, mi lehetett az indítóoka. Attól függetlenül, hogy üzenni akartak ezzel, vagy sem, az eset megmutatta Oroszország brutalitását a világnak" - tette hozzá az amerikai tisztségviselő. (MTI)

2022.04.06. 22:40

Brit szankciók: év végéig leállítják az orosz szén- és olajimportot

Jelentős újabb szankciókat léptetett érvénybe Oroszország ellen szerdán a brit kormány, válaszul azokra az értesülésekre, amelyek szerint az orosz fegyveres erők civilek ellen követtek el atrocitásokat Ukrajnában.

2022.04.06. 22:28

Giorgia Meloni: az orosz gázról való lemondás öngyilkosság

A miniszterelnök szerint viszont Olaszország az EU döntéseit követi.

Olaszország magának tesz rosszat, ha az ukrajnai háború miatt lemond az Oroszországból érkező földgázról, Giorgia Meloni a jobboldali Olasz Testvérek (FdI) ellenzéki párt elnöke szerint, aki szerdán hangsúlyozta: hiányzik a nyugati szolidaritás az orosz gáztól függő országok iránt. Giorgia Meloni kijelentette, ha Róma "leállítja a gázellátást, két vagy három hónapon belül leáll az ipari termelés, ez pedig nem önfeláldozást, hanem öngyilkosságot jelent".

"Mi vagyunk az egyedüli párt, amely a háború kezdete óta azt kérdezi, hogy miközben Olaszország lojális a Nyugat iránt, mekkora a nyugati szolidaritás Olaszország iránt, mely a legnagyobb árat fizetheti a jelenlegi válságért" - jelentette ki Giorgia Meloni.

A felmérésekben a legnépszerűbb pártként szereplő FdI elnöke ezzel egy időben Ukrajna védekezési jogát hangoztatta. "Ha Ukrajna megadná magát, az nyugaton dominóhatást indítana el, Tajvan esetleges megszállásától kezdve" - vélte Meloni.

Mario Draghi kormányfő szerda esti sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy Róma a leghatékonyabb eszközt kívánja felhasználni a béke elérése érdekében. "A kérdés az, hogy a gáz árával kiváltható-e a béke. Ha e kettő között kell választanunk, a békét akarjuk, vagy inkább egész nyáron működtetni akarjuk a klímát?" - mondta Draghi.

Megjegyezte, Olaszország késő októberig rendelkezik földgáztartalékkal. Ami az esetleges orosz gázembargót illeti, a miniszterelnök azt hangoztatta, hogy Róma az Európai Unió döntéseit követi. (MTI)

2022.04.06. 22:28

Hiába akarja az EU, Málta nem engedi el állampolgárság-vásárlási programját

Az Európai Bizottság felszólította Máltát, hogy függessze fel azt a programját, amelynek révén külföldiek megvásárolhatják a máltai állampolgárságot, a szigetország vezetése azonban ezt elutasította arra hivatkozva, hogy a kérdés az Európai Unióban "tagállami hatáskörbe tartozik".

2022.04.06. 22:01

Volodimir Zelenszkij: ez egy tömeges bűntény

Török televíziónak nyilatkozott az ukrán elnök. Irina Verescsuk miniszterelnök-helyettes időközben arról számolt be, hogy szerdán 4892 embert sikerült kimenekíteni orosz csapatok által ostromlott ukrajnai városokból.

2022.04.06. 21:30

Sok orosz sportszövetség fellebbez a kizárások miatt

A nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) tíz fellebbezést vett nyilvántartásba, amelyet orosz sportszövetségek és az Orosz Olimpiai Bizottság nyújtottak be azért, mert versenyzőiket a sportági világszövetségek kitiltották a nemzetközi eseményekről Oroszország Ukrajna ellen indított háborúja miatt.

2022.04.06. 20:53

Török tűzszerészek sikeresen hatástalanítottak egy tengeri aknát

A török nemzetvédelmi minisztérium szerdán arról számolt be, hogy erői sikeresen semlegesítettek egy korábban felfedezett, a Fekete-tengeren sodródó aknát. "A Kefken-sziget közelében felfedezett aknát sikeresen hatástalanítottak a víz alatti védelmi egységek" - derült ki a védelmi tárca közleményéből.

Ez a harmadik alkalom, hogy a török partoknál sodródó aknákat fedeztek fel. Március végén kettőt találtak a Boszporusz-szoros és a Bulgáriával közös tengeri határ közelében. Ezzel egyidejűleg a török védelmi minisztérium bejelentette, hogy magas készültségbe helyezi az aknaszedő egységeket és a járőröző repülőgépeket.

Március végén a török hatóságok arra hívták fel a figyelmet, hogy a tengeri áramlatok Törökországig sodorhatják azokat a tengeri aknákat, amelyeket az orosz ostrom alatt álló ukrán kikötőváros, Odessza partjainál telepítettek, és amelyek közül többet a vihar leszakított horgonyáról.

A bolgár hatóságok is figyelmeztetést adtak ki az elszabadult aknák miatt. (MTI)

2022.04.06. 20:52

Már 575 ezer menekült érkezett Magyarországra

Erről a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója az M1 aktuális csatornán szerda este. Bakondi György azt mondta: a magyar kormányon kívül a jótékonysági szervezetek és az állampolgárok is jelentős erőfeszítéseket tesznek azért, hogy ellássák a menekülteket. (MTI)

2022.04.06. 20:23

Nem Ukrajna miatt viseltek kék-sárga ruhát az orosz űrhajósok

Mark Vande Hei amerikai űrhajós oszlatta el a félreértést: a három orosz kozmonauta ugyanarra az egyetemre járt, annak színeit viselő öltözetet viseltek, és maguk is zavarba jöttek a félreértéstől.

2022.04.06. 20:00

Harcok közepette mentik a nagyvadakat egy harkivi állatkertből

A ketrecek megsérültek a bombázások során, így ha nem sikerül áthelyezni az állatokat, akkor tigriseket, oroszlánokat és más nagyvadakat kell majd elaltatni.

2022.04.06. 19:41

Koszovó, Bosznia, Svédország, Finnország? - Körvonalazódik egy nagyobb NATO-bővítés

Oroszország átcsoportosítja erőit, hogy teljesen elfoglalta Ukrajna két donbasszi tartományát – véli a NATO. A szövetség szerint emellett Moszkva továbbra is szárazföldi korridort akar szerezni, amely összeköti a térséget a Krím-félszigettel.

2022.04.06. 19:30

Fegyverkezés - Politikailag kényes kérdésen léphet túl a német kormány

Németország az ukrajnai orosz inváziót követően döntött katonai kiadásai jelentős megnöveléséről, ennek egy politikailag érzékeny kérdése kapott meg egy zöld lámpát.

2022.04.06. 19:13

Akár 7,3 millió ukrán menekültre készül Lengyelország, pénzt kér

Lengyel elemzések szerint összesen több mint 11 millió ember hagyhatja el Ukrajnát a háború miatt, közülük 2,8-7,3 millió menekült Lengyelországban maradhat - közölte szerdán a fejlesztési alapokért és regionális politikáért felelős lengyel minisztérium (MFiPR). A tárca vezetője, Malgorzata Jarosinska-Jedynak megerősítette: Lengyelországba eddig több mint 2,5 millió menekült érkezett Ukrajnából, és egyúttal egy olyan "könnyen kezelhető és rugalmas" uniós finanszírozási eszköz minél gyorsabb létesítését szorgalmazta, amelyből "legalább részben" fedezni lehetne a már - mint Jedynak aláhúzta - több milliárd euróra hágó szükségleteket. E szükségletek határozottan magasabbak a jelenleg rendelkezésre álló eszközök nyújtotta lehetőségeknél - hangsúlyozta Jedynak.

A menekültek befogadásával összefüggő költségeket az első 6 hónapban Lengyelország 2,2 milliárd euróra becsüli.

Múlt heti bejelentés szerint az Európai Bizottság javaslata nyomán Lengyelország a menekültek befogadásának támogatásaként mintegy 600 millió euróval magasabb összegű előfinanszírozásra számíthat az európai helyreállítási terv (NextGenerationEU) részét képező, az uniós régiókat segítő EU-alap (REACT-EU) forrásaiból. A REACT-EU viszont az MFiPR szerint nem új eszközökből áll, hanem a 2014-2020 közötti uniós keret fel nem használt eszközeit csoportosítja át. (MTI)

2022.04.06. 19:12

Átutazóban lévő orosz műkincseket tartóztattak fel Finnországban

Több mint 40 millió euró értékű, orosz múzeumok tulajdonában lévő műalkotást foglaltak le a finn hatóságok az Oroszország elleni európai uniós szankciók jegyében. Olyan műalkotásokról - szobrokról, festményekről és más régiségekről - van szó, amelyek külföldi múzeumokból voltak hazatérőben Oroszországba. A finn vámhivatal közölte: a dél-finnországi vaalimaai határátkelőhelyen a hétvégén lefoglalt három szállítmányról van szó, amelyeknek biztosítási értéke 42 millió euró (16 milliárd forint), de egyes műkincsek értéke "felbecsülhetetlen".

Az orosz kulturális minisztérium szerint a zárolt műkincsek olaszországi és japán kiállításokról voltak visszatérőben Oroszországba, a szentpétervári Ermitázs és Carszkoje Szelo múzeumba, a moszkvai Tretyakov képtárba és a Puskin Szépművészeti Múzeumba.

Az orosz múzeumok kincsei addig maradnak zár alatt Finnországban, amíg tisztázódik jogállásuk vagy érvényüket vesztik a szankciók - közölték a finn hatóságok. A vámhivatal közölte, hogy kellőképpen vigyázni fognak a műkincsekre, azok védőcsomagolását nem bontják meg. (MTI)

2022.04.06. 19:10

A Kreml a bucsai vérengzésről: az orosz erők már napokkal korábban kivonultak

Pártatlan és független vizsgálatot sürgetett az ukrajnai Bucsában meggyilkolt civilek ügyében Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője szerdán.

2022.04.06. 18:56

Nincs miről beszélnie a NATO-nak és Oroszországnak

Alekszandr Grusko orosz külügyminiszter-helyettes újságíróknak szerdán kijelentette, hogy Oroszország és a NATO nem tart fenn kapcsolatot, mert véleménye szerint "jelenleg nincs miről beszélni a NATO-val". Kifejezte reményét, hogy az európai józanság gátat szab majd annak, hogy Kalinyingrád blokádja felmerüljön, ami a diplomata szerint "játék a tűzzel". (MTI)

2022.04.06. 18:31

A minisztérium átmeneti javaslattal állt elő az építőanyag-hiány ügyében

Az ukrajnai háború kapcsán egyre több dolog fog hiányozni a világpiacról, erre készül a magyar kormány is.

2022.04.06. 18:25

Johnson: a Bucsában történtek nem állnak messze a népirtástól

A brit miniszterelnök szerint nem állnak messze a népirtástól azok az atrocitások, amelyeket az orosz fegyveres erők követtek el az ukrajnai Bucsa településen. Brit hírszerzési információk szerint az orosz hadsereg a Kijevhez közeli Bucsában és egy másik, ugyancsak közeli településen, Irpinyben civileket gyilkolt meg.

Johnson az orosz néphez intézett, a Downing Street által e héten közzétett videóüzenetében úgy fogalmazott, hogy a két ukrajnai városban összekötözött kezű civileket mészároltak le, nőket erőszakoltak meg gyermekeik szeme láttára, a holttesteket félig-meddig elégették, tömegsírba hajították vagy csak úgy otthagyták az utcán. Hozzátette: Vlagyimir Putyin orosz elnöknek mindezért háborús bűncselekmények vádjával kell szembesülnie. (MTI)

2022.04.06. 18:17

Európai vád: szélsőségesekkel osztja meg a társadalmakat Oroszország

Nemzetközi tanulmányok is kimutatták, hogy Oroszország fehér felsőbbrendűséget hirdető szélsőjobboldali csoportokat támogat világszerte, hogy megossza a társadalmakat - jelentette ki Vera Jourová, az Európai Bizottság demokráciáért és átláthatóságért felelős biztosa szerdán Strasbourgban, az Európai Parlament szerdai plenáris ülésén.

Jourová a "Vlagyimir Putyin orosz elnök vezette rezsim és az európai szélsőjobboldali és szeparatista mozgalmak közötti együttműködéseket" tárgyaló vitában elmondta: Oroszország szélsőjobboldali csoportokat képez ki és finanszíroz, akik egymással hálózatot szerveznek. Példaként említette az Egyesült Államok által terrorista csoportosulásnak minősített Orosz Birodalmi Mozgalmat, amely jó kapcsolatokat ápol a Skandináviában betiltott Északi Ellenállási Mozgalommal.

A biztos felhívta a figyelmet, hogy Oroszország, mielőtt megtámadta Ukrajnát, már évek óta próbálta az országot destabilizálni, és feltartóztatni demokratikus fejlődését. "Ez egy intő jel az EU számára is, hogy a demokráciainkat meg kell erősíteni" - hangsúlyozta. "A bizottság a jobboldali szélsőségesség ellen több eszközökkel is fellép, mások mellett az Europol révén" - tette hozzá. (MTI)

2022.04.06. 18:14

A finnek a teherszállítást is leállítják

Finnország fokozatosan leállítja az Oroszország felé irányuló, illetve onnan érkező vasúti teherszállítást - jelentette be szerdán a finn VR állami vasúttársaság. A VR igazgatótanácsának tájékoztatása szerint a vasúti áruforgalom teljes leállításának folyamata hónapokat fog igénybe venni az ellátási láncolatok biztonságának fenntartása érdekében.

A VR még március végén döntött a vasúti áru- és személyforgalom felfüggesztéséről a két szomszédos ország között. Néhány napon belül azonban az áruforgalom újraindult, ahogy kiderült, hogy az ukrajnai háború nyomán elrendelt nyugati szankciók nem terjednek ki a VR Oroszországgal kapcsolatos ügyleteire. Az uniós büntetőintézkedések mindemellett nem érintik az EU és Oroszország közötti vasúti forgalmat.

Finnországnak van a leghosszabb közös határa Oroszországgal az európai uniós tagállamok közül. (MTI)

2022.04.06. 18:14

Idegenrendészeti adatok

Az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság közleményében azt írta: szerda reggel 6 óráig 12 296 menedékeskénti elismerés iránti kérelmet regisztráltak. Kedden mintegy 600 új kérelmet rögzítettek. A menekültek a kérelem benyújtását és az adatfelvételt követően humanitárius tartózkodási engedélyt kapnak, amelynek érvényességi ideje 60 nap.

Azoknak, akiket a főigazgatóság menedékesként elismert, személyazonosságukat és magyarországi tartózkodásukat igazoló okmányt állítanak ki, amelynek érvényességi ideje az ideiglenes védelem időtartamához igazodik, de legfeljebb egy év.

Az érvényességi időt a menekültügyi hatóság - az ideiglenes védelem további időtartamára, alkalmanként legfeljebb fél évvel - hivatalból hosszabbítja meg. (MTI)

2022.04.06. 17:54

Az ukránok már sejtik, mikor indul a nagy orosz támadás keleten

A Luhanszk megyei kormányzó számolt be arról, hogy új orosz csapatok és haditechnika jelent meg a régióban.

2022.04.06. 17:15

Irina Verescsuk drámai üzenete: Evakuáljanak Kelet-Ukrajnából, amíg még lehet

Az ukrán miniszterelnök-helyettes szerint az ott maradókon később már nem fognak tudni segíteni.

2022.04.06. 17:04

Magyarország is kap uniós pénzt, hogy szabaduljon az orosz fosszilis tüzelőanyagoktól

Az Európai Bizottság technikai támogatást nyújt 17 európai uniós tagállamnak.

2022.04.06. 16:41

Szívszorító videó a beregszászi Magyarkomjátról

Kedden délután a Beregszászi járási Magyarkomjáton, a főutca szélén több százan térdre ereszkedve, s így felsorakozva fogadták az orosz-ukrán háborúban elhunyt Olekszandr Csornij földi maradványait - írta meg a kiszo.net.

2022.04.06. 16:30

Orosz kormányzati fiókokat korlátoz a Twitter: Vlagyimir Putyiné is köztük van

Több mint 300 fiókot érint a döntés, az oldal nem ajánlja ezeket a felhasználók idővonalán és az értesítések közt sem jelennek meg.

2022.04.06. 16:18

Újabb menekülthullám érkezhet Szlovákiába – nem mindenki fogadja őket tárt karokkal

A politikusok többfajta támogatással is előálltak, amit néhányan igazságtalanságnak tartanak a rászoruló polgártársakkal szemben.

2022.04.06. 16:10

NATO-főtitkár: hosszú szembenállásra kell készülni Oroszországgal

Nincs jele Jens Stoltenberg szerint annak, hogy Vlagyimir Putyin a fő céljain jelentősen változtatott volna.

2022.04.06. 15:56

Ennyivel drágult az élelmiszer Ukrajnában a háború kitörése óta

Jelentősen megemelkedett az élelmiszerek ára, írta a kiszo.net, egy rövid listát közölve, amelyben az Állami Élelmiszer- és Fogyasztóvédelmi Szolgálat adataiból a legnagyobb drágulással érintett alapélelmiszereket emelte ki:

  • búzakenyér (28,5%)
  • rozskenyér (12,5%)
  • hajdina (25,5%)
  • tésztafélék (24,5%)
  • olaj (11,9%)
  • hagyma (27,2%).
2022.04.06. 15:56

Az együttműködésről tárgyalt az EU-ba törekvő Szerbia elnöke Vlagyimir Putyinnal

A politikai és gazdasági együttműködés folytatásáról tárgyalt telefonon szerdán Aleksandar Vucic szerb és Vlagyimir Putyin orosz elnök - közölte a szerbiai köztársasági elnöki hivatal.

2022.04.06. 15:26

Az EU elismerné az Ukrajnából menekülők végzettségét

Az Európai Bizottság az Ukrajna elleni orosz háború elől menekülők végzettségének és szakmai képesítéseinek gyors, méltányos és rugalmas uniós elismerésére tett közzé ajánlást - közölte a brüsszeli testület szerdán. Emlékeztetett arra, a háború következtében több mint négymillió ember menekült az Európai Unióba. Jólétük és beilleszkedésük szempontjából alapvető fontosságú, hogy élhessenek a képzettségüknek megfelelő munkavállalás jogával - húzták alá.

Figyelmeztetett: előfordulhat, hogy az ukrajnai orosz invázió elől menekülőknek úgy kellett elhagyniuk lakóhelyüket, hogy nem volt alkalmuk a megszerzett képesítésüket tanúsító okiratot magukkal hozniuk. Az ilyen helyzetekben rugalmas megközelítést kell alkalmazni a képesítések elismerésére irányuló kérelmek elbírálásakor, ideértve adott esetben az oklevelek digitális formában történő újbóli kiállításának lehetőségét is - közölte az uniós biztos.

Az Európai Képzési Alapítvány az ukrán képesítésekre összpontosító forrásközpontot hozott létre, amelynek segítségével a rendelkezésre álló, vonatkozó információk megoszthatók a tagállamok között. (MTI)

2022.04.06. 15:26

Megállás nélkül lövik Mariupolt - térképen a pusztítás nyomai

Ez egy igazi pokol - sommázta a nagyrészt elpusztított város helyzetét, ahol még most is több mint százezer lakos van.

2022.04.06. 15:16

Kiderült, ki hajtott neki autóval az orosz nagykövetség kerítésének Bukarestben

Kiskorúak ellen elkövetett szexuális visszaélések miatt első fokon elítélt, magánéleti problémákkal küzdő férfi hajtott neki autóval szerdán reggel a bukaresti orosz nagykövetség kerítésének - adta hírül a román média.

2022.04.06. 14:57

Így néz ki a háború az orosz propaganda zárt világában

Az oroszok a sötétben tapogatóznak a háborús helyzetről, ha az állami médiából tájékozódnak. Más információforrásuk pedig nem maradt.

2022.04.06. 14:37

Csehország: „nem könnyítjük meg a Z betűt viselő gyilkosok dolgát”

Tankokkal és más harci járművekkel támogatja Csehország Ukrajnát az oroszokkal vívott háborúban.

2022.04.06. 14:11

Ferenc pápa ukrán zászlóval

Az ukrajnai háború megállítását sürgette szerdai kihallgatásán Ferenc pápa, beszéde közben egy Bucsából előző nap küldött ukrán zászlót is megcsókolt.

"Ez a zászló a háborúból, a mártírok városából, Bucsából érkezett. Ne felejtsük el őket! Ne felejtsük el Ukrajna népét!" - buzdított a katolikus egyházfő. Hangsúlyozta, hogy Ukrajnából remény helyett egyre tragikusabb háborús hírek érkeznek, s felhívta a figyelmet arra, hogy nő az asszonyok és gyerekek ellen elkövetett atrocitások száma.

Ferenc pápa nem először szólalt fel a háború ellen: legutóbb vasárnap, máltai látogatásán szentségtörőnek nevezte az Oroszország által indított háborút, Ukrajna sorsát pedig a mártírokéhoz hasonlította. (MTI)

2022.04.06. 14:05

Óvatosságra int a bucsai rémtettek felelősségre vonása kapcsán a szakértő

A Kijev melletti Bucsa utcáján heverő holttestekről készült sokkoló képek valóban háborús bűncselekmények rémképét idézik, de a fotók önmagukban ritkán számítanak döntő bizonyítéknak az ilyen esetekben - vélekedik Philip Grant nemzetközi jogi szakértő, a Trial civilszervezet vezetője az AFP francia hírügynökségnek adott interjúban.

2022.04.06. 13:39

14 luxusjachtot nem enged el Hollandia

Hollandia az Oroszországgal szemben meghozott uniós szankciókkal összhangban 14 orosz tulajdonú luxusjacht esetében tiltotta meg, hogy elhagyja a hazai kikötőt, amelyben horgonyoz – közölte az NL Times című angol nyelvű holland hírportál.

Wopke Hoekstra külügyminiszter beszámolt arról, hogy egy hollandiai hajógyáraknál és jachtkereskedőknél lefolytatott, 35 méternél hosszabb hajókat érintő vizsgálat derített fényt orosz vagy fehérorosz tulajdonú luxushajók építésére, javítására. Közölte, az orosz tulajdonosok nem szerepelnek az uniós szankciós listákon, a jelenlegi intézkedések miatt azonban a hajóknak Hollandiában kell maradniuk.

Nanette van Chelven, a vámfelügyelet főigazgatója közölte, hogy néhány további jacht tulajdonosi háttere nem tisztázott. Noha feltételezhető, hogy tulajdonosuk nem orosz vagy fehérorosz állampolgár, a hajójavítók szabálytalanságot követnek el, ha engedély nélküli, vagy nem rendezett papírokkal rendelkező vízijárművet vesznek át javításra. (MTI)

2022.04.06. 13:31

Esett a forint árfolyama

Kora reggelhez képest gyengült a forint a főbb devizákhoz képest, drágult a kőolaj és minimálisan emelkedett a gázár is.

Az euró 378,42 forintra erősödött 13 órára a reggel 6 órakor jegyzett 376,58 forintról, de napközben megközelítette a 380-as szintet is, 379,89 forinton. A frank 371,23 forintról 371,52 forintra, a dollár pedig 345,50 forintról 346,76 forintra drágult. Az euró 1,0901 dollárról 1,0914 dollárra erősödött.

Az északi-tengeri Brent nyersolaj ára hordónként 1,30 dollárral (1,22 százalékkal) 107,94 dollárra nőtt.

Az arany ára unciánként 0,24 százalékkal (4,70 dollárral) 1922,80 dollárra csökkent.

Az európai gázár minimálisan emelkedett a kereskedés ötödik órájának a végére. (MTI)

2022.04.06. 12:40

Szijjártó Péter: Szerbiát már rég fel kellett volna venni az unióba

A külgazdasági és külügyminiszter Szegeden tárgyalt szerb kollégájával.

2022.04.06. 12:24

Üzemanyagtárolót semmisítettek meg az oroszok ukrán beszámolók szeirnt

Az oroszok azt állítják ukrán oldalról lőtték határőreiket.

2022.04.06. 12:05

Kiürítette Nyugat-Európa legnagyobb gáztározóját a Gazprom

Sürgős lépéseket várnak Németországban.

2022.04.06. 11:53

Elemző: ez még mindig nem az lesz, ami igazán fájni fog az orosz gazdaságnak

A Portfolio elemzője szerint, bár az EU ötödik szankciócsomagját is megérzi Oroszország, az még mindig nem a legfájóbb pontján érinti. A szénvásárlási tilalom másik oldalról leginkább Lengyelországot és Németországot sújthatja.

2022.04.06. 11:04

Berendelték - Ezt kérte a magyar külügy Ljubov Nepop nagykövettől

"Elvárjuk, hogy Ukrajna vezetői tartózkodjanak Magyarország becsmérlésétől és belügyeinek kommentálásától még ezekben a súlyos időkben is, melyek átvészeléséhez továbbra is számíthatnak hazánk segítségére."

2022.04.06. 10:47

Törökország is határozott álláspontot vett fel a bucsai rémtettek ügyében

Törökország független vizsgálatot követelt a hatalmas nemzetközi felzúdulást kiváltó bucsai tömeggyilkosság ügyében. "A Kijevhez közeli Bucsában és Irpinyben elkövetett mészárlás képei, amelyek bejárták a sajtót, felkavaróak és elszomorítóak az egész emberiség számára" - írta közleményében az ankarai külügyminisztérium.

Az ukrajnai török nagykövetség hétfői Twitter-üzenetétől eltekintve ez volt az első hivatalos reakció a török kormány részéről arra a hírre, hogy holttestek százait találták azokon a területeken, ahonnan az orosz csapatok kivonultak. A török külügyminisztérium elfogadhatatlannak nevezte ártatlan civilek meggyilkolását, és független vizsgálatot követelt a felelősök megnevezése és bíróság elé állítása érdekében.

Eközben Ankara úgy döntött, hogy újra megnyitja kijevi nagykövetségét, amelyet biztonsági okokból ideiglenesen a román határ közelében található Csernyivcibe költöztetett március 11-én. A török diplomáciai képviselet kedd este a Twitteren bejelentette: visszatért az ukrán fővárosba. Az NTV török tévécsatorna úgy tudja, hogy a nagykövetség szerda reggel megkezdte feladatai ellátását Kijevben.

Törökország a NATO tagja, és Moszkvával, illetve Kijevvel is jó viszonyban van. Ennek köszönhetően közvetítőként tud fellépni a felek között a konfliktus lezárása érdekében. (MTI)

2022.04.06. 10:46

Nem ússzuk meg az olaj- és gázszankciókat Charles Michel szerint

Az Európai Tanács elnöke kiemelte, az új csomag még csak a szénre vonatkozik.

2022.04.06. 10:24

A milliárdosok száma is csökkent az Oroszországot érintő szankciók hatására

A Forbes adatai szerint 12.7 trillió dollárral csökkent a Föld milliárdosainak összvagyona, létszámuk pedig 329 fővel lett alacsonyabb.

2022.04.06. 09:22

Napi menekültadatok

Magyarországra kedden az ukrán-magyar határszakaszon 4204 ember lépett be, míg a román-magyar határszakaszon belépők közül 3463-an nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság. A beléptetettek közül a rendőrség 695 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) azt közölte a police.hu oldalon, hogy hétfőn 600 menekültet fogadtak a fővárosban, közülük 216 gyermekl. A fővárosi és vidéki szálláshelyeken 37 ember, köztük 22 gyermek elhelyezését és odaszállítását az együttműködő hatóságok oldották meg. (MTI)

2022.04.06. 07:58

Nekihajtott egy autó a bukaresti orosz nagykövetségnek, felgyulladt, a sofőr meghalt – videó

Vizsgálják, szándékos volt-e. Meg nem erősített információk szerint a vezető már az ütközés előtt felgyújtotta magát.

2022.04.06. 07:47

Német államfő: hiba volt az Északi Áramlat 2 melletti kitartás

A korábbi német kormányok kudarcot vallottak abban, hogy Oroszországot rávegyék a demokrácia és az emberi jogok útjának követésére – ismerte el Frank-Walter Steinmeier, aki Angela Merkel kormányaiban külügyminiszter és alkancellár is volt, jelenleg pedig második elnöki periódusát tölti.

2022.04.06. 07:35

Szijjártó Péter bekérette Ukrajna budapesti nagykövetét

A külgazdasági és külügyminiszter a közösségi oldalán úgy fogalmaz: „itt az ideje, hogy az ukrán vezetők befejezzék Magyarország sértegetését!”

2022.04.06. 07:16

Kelet-európai támaszpontok létesítéséről beszéltek amerikai katonai vezetők

Lloyd Austin védelmi miniszter és Mark Milley tábornok egyetértett abban, hogy a háborút csak az előzhette volna meg, ha amerikai katonákat telepítenek Ukrajnába.

2022.04.06. 07:05

Németországban már a takarékos gázfogyasztásra szólítanak fel

Az ukrajnai háború miatt esetleg kialakuló akut gázhiány súlyos következményekkel járna a lakosságra nézve a német szövetségi hálózati felügyelet, a Bundesnetzagentur szerint.

2022.04.06. 07:04

Romlik a helyzet Mariupolnál

A brit védelmi tárca szerda reggeli közlése alapján folytatódnak a heves harcok és az orosz légitámadások a körülvett Mariupol városában.

Tájékoztatásuk szerint romlik a humanitárius helyzet a városban: a még ott tartózkodó 160 000 lakos többségének otthonában nincs áram, fűtés, illetve melegvíz. Nincs lehetőségük kommunikációra, és elfogyott a gyógyszerük. Az orosz erők pedig megakadályozzák a humanitárius segélyek bejuttatását, ami valószínűleg arra készteti a védőket, hogy megadják magukat – teszik hozzá.

2022.04.06. 07:02

Mentőautókat küld Ukrajnának az Egyesült Királyság

A brit kormány bejelentette, hogy mentőautókat küldenek Ukrajnába – írja a Guardian. Nagyjából 20 autót küldenek, hogy az ukránok pótolni tudjanak néhányat, amik megsérültek a harcok során. „Az Egyesült Királyság a legtöbb segélyt adó országok egyike, étellel, gyógyszerekkel és generátorokkal segítettük az érintetteket” – mondta Liz Truss külügyminiszter. (Via Telex)

2022.04.06. 07:00

Budapesten kaptak segítséget

Az ukrajnai háború elől április 5-én 600 ember, köztük 216 gyermek érkezett Budapestre vonattal – írja a Police.hu. A különvonatokkal Kőbánya-felső vasútállomásra érkező menekülteket buszokkal vitték a BOK csarnokba. Fővárosi és vidéki szálláshelyeken 37 embert, köztük 22 gyermeket helyeztek el.

2022.04.06. 06:14

Őrült veszteségeket okoz az építőiparban a háború

Az építőiparban jelentkező problémákat mélyíti, illetve újraéleszti a háború.

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×