eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
A hatéves Vlad Tanyuk édesanyja, Ira Tanyuk sírja mellett áll Kijev egyik külvárosában 2022. április 4-én. Ira Tanyuk éhen halt.
Nyitókép: MTI/AP/Rodrigo Abd

Megállás nélkül lövik Mariupolt - térképen a pusztítás nyomai

Ez egy igazi pokol - sommázta a polgármester a nagyrészt elpusztított város helyzetét, ahonnan még most is több mint százezer lakos nem tudott elmenekülni.

Vadim Bojcsenko, Mariupol polgármestere hétfőn közölte, hogy a város 90 százaléka már elpusztult, az infrastruktúra 40 százalékát pedig helyrehozhatatlan károk érték. A tisztségviselő szerint mintegy 130 ezren tartózkodnak még a településen.

Kedden arról számolt be, hogy még mindig folyamatosan lövik a kikötővárost, Oroszország csak kedden több mint 100 rakétát lőtt ki - írta a BBC, hozzátéve, hogy nem tudja önállóan ellenőrizni az állítást, mivel a várossal való kommunikáció rendkívül nehéz.

A polgármester sincs már a városban, amelyet több mint egy hónapja vettek körül és támadnak orosz csapatok - a városveztő a még a városban maradtaktól kapja az információkat.

A Mariupolból készült képeken egy lerombolt város látható. A BBC térképre is vitte a képeken, hírekben szereplő támadások nyomainak helyét.

"Ez egy igazi pokol, amit Oroszország teremtett a városomban" - mondja Bojcsenko. "Ők háborús bűnösök, és meg kell őket büntetni azért, amit tettek. De most már csak annyit kell tennünk, hogy biztonságosan evakuáljuk az embereket a városból."

A brit védelmi minisztérium frissen kiadott értékelése is arról számol be, hogy folytatódtak a heves harcok és az orosz légicsapások, és a civilek helyzete egyre romlik.

A Vöröskeresztnek a civilek biztonságos evakuálására tett kísérletei az elmúlt napokban kudarcot vallottak, kedden viszont arról tudósított a BBC, hogy nyolc autóbusz érkezett Zaporizzsja városába a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága kíséretében, amely Mariupolból és a közeli városokból elmenekült civileket szállít.

Ez az első szervezett konvoj, amely átjutott az orosz vonalakon, mióta a vöröskereszt csapatát hétfőn a rendőrség fogjul ejtette Mariupol mellett, oroszok által megszállt területen.

A beszámoló szerint az érkezők elcsigázottak, többen sokkos állapotban vannak. A vöröskeresztes beszámoló szerint egy anya a lányával a konvoj előtt egy kocsival érkeztek, és elmondták, hogyan élték túl a bombázásokat, a menekülés közben például szennyezett kútból ittak, hogy ne haljanak szomjan. Arról beszéltek, hogy az utak mellett temetik az elhunytakat sekély sírokba - már akit egyáltalán eltemetnek, mert vannak holttestek az utak mentén. (A BBC itt is megjegyzi, hogy nem tudta megerősíteni a neki elmondottak hitelességét.)

(A nyitóképen: A hatéves Vlad Tanyuk édesanyja, Ira Tanyuk sírja mellett áll Kijev egyik külvárosában 2022. április 4-én. Ira Tanyuk a híradások szerint éhen halt.)

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×