eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi
Nyitókép: Forrás: Pexels.com

Harcok közepette mentik a nagyvadakat egy harkivi állatkertből

A ketrecek megsérültek a bombázások során, így ha nem sikerül áthelyezni az állatokat, akkor tigriseket, oroszlánokat és más nagyvadakat kell majd elaltatni - közölte az alapító kedden. Szerdára megmozdult egy összefogás, néhány állatot elszállítottak.

"A Feldman Ökopark megszűnt létezni" - mondta az állatkert alapítója, Alexander Feldman keddi videónyilatkozatában. Az állatkertet olyan bombázásnak vetették alá, amely gyakorlatilag megsemmisítette azt, fogalmazott a Facebookra feltöltött videóban.

Az állatok ketrecei súlyosan megrongálódtak, és Feldman figyelmeztetett, hogy néhány állat az utcára is kijuthat ennek eredményeként. A medvék rossz állapotban voltak a bombatámadást követően, csodával határos módon a tigrisek és az oroszlánok életben maradtak, írja a CBS News.

"Ma döntünk... estig van időnk kitalálni, hogy elaltassuk-e mindet, vagy máshová szállítsuk őket"

- fogalmazott Feldman. Az állatkert csapata Csutovóban dolgozik azon, hogy megpróbálja megmenteni az állatokat.

"Talán megmenthetjük a jaguár és párducbébiket, de valószínűleg az összes felnőtt állatot el kell altatnunk" - mondta borúsan Feldman. A videó feliratában az is szerepel, miszerint a tulajdonos úgy fogalmaz: elképzelhetetlenül fájdalmas az állatok elaltatásáról beszélni, de a fő prioritás most az emberek élete.

Az állatkert honlapján arról is írnak, hogy egy nemrégiben lezajlott bombázás után

az oroszlánok majdnem kijutottak a ketrecükből.

Az igazgató szerdán bejelentette, hogy a térségbeli harcok ellenére sikerült kimenekíteni néhány ragadozót: két felnőtt nőstény és egy hím oroszlánt evakuáltak a Feldman Ökoparkból, azt megelőzően pedig kimenekítettek két fiatal oroszlánt, egy jaguárt és egy párducot.

Feldman szerint noha továbbra is dörögnek a fegyverek a közelben, hét nagymacskát sikerült elszállítani, és most azon vannak, hogy "átmenetileg" új otthont találjanak a számukra.

Március 4-én, körülbelül két héttel azután, hogy Oroszország megkezdte az inváziót, az állatkert közölte: a majmok elhelyezését Harkiv másik álatkertjében oldotta meg. Kedden el tudták szállítani Ukrajna egyetlen tapírcsaládját és néhány más egzotikus állatot is a városból Poltava régióba.

A 2013-ban létesített, mintegy 2000 állatot tartó vadaspark 140 hektáron terül el a közvetlenül az orosz határon fekvő Harkiv mellett, ahol a háború kezdete, február 24. óta folynak a harcok.

Címlapról ajánljuk

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×