eur:
392.13
usd:
366.52
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter sajtótájékoztatót tart, miután hivatalában videokonferencián egyeztetett Németország és a visegrádi országok külügyminisztereivel 2020. március 13-án.
Nyitókép: MTI/Mónus Márton

Szijjártó Péter bekérette Ukrajna budapesti nagykövetét

A külgazdasági és külügyminiszter a közösségi oldalán úgy fogalmaz: „itt az ideje, hogy az ukrán vezetők befejezzék Magyarország sértegetését!”

„Mi a kezdetektől fogva világosan beszélünk a szomszédban zajló háború kapcsán: a katonai agressziót elítéljük, kiállunk Ukrajna szuverenitása mellett, az életükért futó menekültek százezreit beengedjük, hazánk történetének legnagyobb humanitárius akciója keretében pedig több száz tonna élelmiszert és egyéb adományt szállítunk” – olvasható Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerda reggeli Facebook-bejegyzésében.

A tárcavezető úgy folytatja: „Ugyanakkor számunkra természetesen mindennél fontosabb Magyarország és a magyar emberek biztonsága. Ez nem a mi háborúnk, ezért abból ki akarunk és ki is fogunk maradni. Nem vagyunk hajlandók kockára tenni a magyar emberek békéjét és biztonságát, ezért nem szállítunk fegyvereket és nem szavazzuk meg az energiaszankciókat.”

Szerinte mindezekről a kérdésekről a magyar emberek vasárnap világos véleményt mondtak és világos döntést hoztak. „Azt gondolom, elég világosat és jól érthetőt” – írja Szijjártó Péter hozzátéve, hogy értik, hogy az ukránoknak más lett volna az érdekük, nem is vitatkoznak velük: „nekik az ukrán, nekünk pedig a magyar emberek érdeke az első”.

„Egy dolgot viszont nem tudunk szó nélkül hagyni:

a magyar emberek demokratikus döntésének minősítgetését senki nem engedheti meg magának!

A totalitárius rendszerek kialakításáról, a háborúban való cinkosságról és a magyar emberek akaratának sajnálatosságáról szóló nyilatkozatok elfogadhatatlanok!” – húzza alá.

A magyar külügyminiszter szerint itt az ideje, hogy az ukrán vezetők befejezzék Magyarország sértegetését és tudomásul vegyék a magyar nép akaratát. „Mindezek világossá és érthetővé tétele érdekében ma reggelre a Külgazdasági és Külügyminisztériumba kérettük Ukrajna budapesti nagykövetét” – közölte.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×