eur:
389.33
usd:
362.71
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
A Gazprom orosz állami energetikai társaság németországi leányvállalatának logója berlini székázának bejáratánál 2022. április 6-án.
Nyitókép: MTI/AP/Michael Sohn

Kiürítette Nyugat-Európa legnagyobb gáztározóját a Gazprom

Sürgős lépéseket várnak Németországban.

Egy százalék alá csökkentette a Gazprom orosz állami energetikai cég németországi leányvállalata (Gazprom Germania) a legnagyobb nyugat-európai földgáztározó töltöttségét - jelezte egy lapinterjúban a társaságot ideiglenesen ellenőrző hatóság vezetője, aki szerint az állami felügyelet elrendelése előtt az a veszély fenyegetett, hogy működésképtelenné válnak helyi közműszolgáltatók.

A hálózatos iparágak működését szabályozó hatóság (Bundesnetzagentur) elnöke, Klaus Müller a Handelsblatt című német üzleti lapban közölt interjúban elmondta, hogy azonnal felvették a kapcsolatot a Gazprom Germania menedzsmentjével, amikor a szövetségi gazdasági minisztérium hétfőn a hatóság vagyonkezelői felügyelete alá rendelte a cégcsoportot. Mint mondta,

a bizalom talán túl "nagy szó", de "konstruktivitást" tapasztal a részükről.

A Gazprom Germania vezetése "tisztában van azzal, hogy a vállalat milyen fontos szerepet játszik a német és az európai gázellátásban", és "ennek a felelősségnek az új körülmények között is meg akar felelni" - mondta Klaus Müller.

A legfontosabb egyelőre az, hogy felmérjék a leányvállalatai révén földgázkereskedelemmel, földgázszállítással és földgáztározással is foglalkozó Gazprom Germania helyzetét. Sok piaci szereplő és ügyfél, köztük önkormányzati közműszolgáltatók (Stadtwerke) körében

"nagy a bizonytalanság", és ezt "az orosz fél az utóbbi időben tovább fokozta".

Ezért "az az első feladatunk, hogy tisztán lássunk" - fogalmazott a Bundesnetzagentur elnöke.

E feladat teljesítése során a többi között megállapították, hogy egy százalék alá süllyedt az Alsó-Szászország tartománybeli Rehdenben működő földgáztározó töltöttségi szintje.

Ez "nagyon közel van a technikai alsó határhoz, képletesen szólva a 24. órában vagyunk" - mondta Klaus Müller, kiemelve, hogy "sürgősen lépni kell", és ez az egyik ügy, amelyet tisztázni kell a vezetőséggel.

Aláhúzta, hogy az érvényes szerződéseket be kell tartani. Ez a Gazprom Germania egyik leányvállalata, a Wingas ügyfelei közé tartozó számos önkormányzati közműszolgáltató szempontjából is "kiemelt fontosságú, és ez számunkra is prioritás" - tette hozzá.

Mint mondta, a vállalatcsoport állami felügyelet alá vétele azt a célt szolgálja, hogy "stabilitást teremtsen a piacon", hiszen "vasárnapig a levegőben lógott az a forgatókönyv, hogy térdre kényszerülnek önkormányzati közműszolgáltatók".

"Hétfő óta azon dolgozunk, hogy ez ne történhessen meg" - mondta a Bundesnetzagentur elnöke, hozzátéve: biztosítani kell, hogy a Gazprom Germania leányvállalatai ismét "megbízható partnernek" számítsanak a piacon.

A rehdeni tározó 3,9 milliárd köbméteres kapacitásával nemcsak Németország, hanem egész Nyugat-Európa legnagyobb földgáztározója.

Az üzemeltető Wingas 100 százalékban a Gazporm Germania érdekeltsége.

Robert Habeck alkancellár, gazdasági és klímavédelmi miniszter a közbiztonság, a közrend és az energiaellátás fenntartása érdekében rendelte el a vállalatcsoport hatósági felügyeletét, egyelőre szeptember 30-ig.

Német sajtóértesülések szerint a kormány azzal vádolja a Gazprom Germaniát, hogy tározóit nem üzleti céllal üzemelteti, hanem azért, hogy minél súlyosabb legyen a földgázellátási helyzet Németországban. Az értesülések szerint a cégcsoport azzal is próbálkozott, hogy megelőzze az állami felügyelet alá vételt, ezért igyekezett átadni egy 226 millió euró értékű tulajdonrészt egy szentpétervári székhelyű szervezetnek.

Erről a Bundesnetzagentur elnöke a Handelsblattnak a többi között azt mondta: a szövetségi kormány azért lépett, mert meg kellett akadályozni a Gazprom Germania tulajdonosi szerkezetében tervezett "teljesen átláthatatlan" változtatást.

A hatóság vezetője egyben takarékoskodásra szólította fel a vállalati és lakossági fogyasztókat, és hangsúlyozta, hogy nem hárult el a földgázhiány veszélye. Előfordulhat, hogy korlátozni kell majd a fogyasztást, ami "súlyos következményekkel járna vállalatokra, munkahelyekre, termelési és szállítási láncokra, egész régiókra nézve" - mondta Klaus Müller.

A Gazprom Germaniához a rehdeni mellett más tározók is tartoznak, ezek kapacitása összesen nagyjából 5 milliárd köbméter, ez a teljes németországi kapacitás mintegy ötöde. A tározók töltöttsége - valamennyit együttvéve - 2021 áprilisa óta tartósan 10 százalék alatt van.

A németországi gáztározók összesített kapacitása 23 milliárd köbméter - az EU teljes gáztározói kapacitásának nagyjából 25 százaléka -, ezzel

Németország a negyedik helyen áll a világ országainak tárolókapacitás alapján felállított rangsorában,

az Egyesült Államok, Ukrajna és Oroszország után. Az összesített töltöttségi szint 27 százalékos, megfelel a sokévi átlagnak.

Címlapról ajánljuk
Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Olaszországban csak 23 órakor zárnak majd be szavazókörök a június 9-ei európai parlamenti választáson, ezért addig egyetlen országban – így Magyarországon – sem hozzák nyilvánosságra a voksolás hivatalos eredményét. Június 6. és 9. között összesen 370 millió európai választópolgár döntheti el, hogy kik legyenek az Európai Parlament tagjai a következő öt évben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×