eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi
Tüzérségi támadásban megsemmisült bevásárlóközpont romjai Kijevben 2022. március 21-én. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én rendelte el katonai művelet végrehajtását Ukrajnában.
Nyitókép: MTI/AP/Efrem Lukackij

Tálas Péter: Kínának nagy teszt lehet az orosz–ukrán háború

Kína élesen bírálta az Oroszország ellen hozott nyugati szankciókat és a NATO kelet-európai csapaterősítését a múlt hétvégén. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóintézetének igazgatója úgy véli, ha Peking adna is fegyvereket Moszkvának, akkor azok elsősorban védelmi jellegűek és nem halált okozóak lennének.

Tálas Péter szerint Peking kaotikusnak és ellentmondásosnak tűnő hozzáállása vélhetően a stratégiai kétértelműség politikáját fedi – szándékosan –, amit fenn is fog tartani, ameddig csak lehet. A szakértő úgy véli, Kínának hosszú távon bármely háborús forgatókönyv kedvező lehet, és ha netán segíteni kívánja Oroszországot katonailag, várhatóan muníciót, legfeljebb olyan fegyvereket fog adni, amik a nem halálos, illetve védelmi jellegű kategóriába esnek.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóintézetének igazgatója egyetértett azzal, hogy ha Kína az oroszok segítségére siet, azzal ő is büntetőintézkedéseket kockáztat, de egy ilyen globális szankciós háborút a Nyugat is nagyon keményen megérezne, ezért nem igazán áll az érdekében. Az viszont kétségtelenül igaz – folytatta Tálas Péter –,

ha nem eszkalálódik a konfliktus, Kínának az a jó, ha minél hosszabban fennmarad,

hiszen ebben az esetben az Egyesült Államok nem rá, hanem Oroszországra és Ukrajnára koncentrál, ami egy fontos stratégiai törekvése a pekingi vezetésnek.

A szakértő szerint a kínai politika egyébként egy nagy tesztként tekinthet az orosz–ukrán konfliktusra Tajvan kapcsán. Hozzátette: a csendes-óceáni sziget és Peking egyaránt levonhattak már jó néhány következetest a háborúról, valamint az orosz hadsereget illetően, aminek amúgy nagyobb a tapasztalata a „háborúskodásban”, mint a kínainak. Eközben pedig nagyon erősen figyelhetik azt is, hogy a Nyugat mit lép.

Lesz-e tűzszünet?

Azzal kapcsolatban, hogy lesz-e tűzszünet az orosz–ukrán háborúban, Tálas Péter úgy fogalmazott: bár sokan azt mondják, hogy igen, szerinte még várni kell rá, aminek egész egyszerűen az az oka, hogy nem látni azt az eredményt, amit Oroszország – katonailag vagy politikailag – felmutathatna. De a Volodimir Zelenszkij vezette Ukrajnán sem látni az a fajta elhatározottságot, hogy úgy kötnének bármifajta tűzszünetet, hogy az orosz csapatok Ukrajnában maradnak. Emlékeztetett: egy március 18-i ukrán felmérés szerint a lakosság 74 százaléka ugyan támogatja a béketárgyalásokat, Zelenszkij és Putyin között is, de 78 százalék szerint azt csak az orosz csapatok kivonása után szabad aláírni, ami egy olyan korlátozás az ukrán vezetés számára, amit feltétlen figyelembe kell venniük. Mi több,

az ukránok 77 százaléka szerint a dolgok jó irányba haladnak,

vagyis nagyon elkötelezettnek hat az ukrán társadalom, a honvédő háború, illetve Zelenszkij mellett, és csak 14 százalék állította ennek az ellenkezőjét – tette hozzá.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×