eur:
392.8
usd:
366.39
bux:
66293.8
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Pexels.com

Megkongatták a vészharangot a keleti vakcinák miatt az osztrák szállodások

Megoldást sürgetnek a Szputnyik és a Sinopharm vakcinával beoltott alkalmazottaik részére. Ha nem ismerik el az EU-ban, illetve Ausztriában az oltásukat, akkor komoly gondok lehetnek a síszezonnal.

Ausztria Salzburg tartományában a szállodák és éttermek üzemeltetői megoldást sürgetnek arra a problémára, amelyet több száz kelet-európai, az Európai Gyógyszerhatóság (EMA) által el nem ismert keleti vakcinával beoltott idénymunkás státusza jelent. A Szputnyik vagy Sinopharm vakcinával beoltottaknak a jelenlegi állás szerint vagy újra kellene oltatniuk magukat egy EMA által engedélyezett vakcinával (ráadásul ennek a módszernek az elfogadása még nem is történt meg uniós szinten), vagy folyamatosan teszteltetni kellene magukat – idézi az Napi.hu az ORF osztrák közszolgálati médiacsatornát.

A turisztikai szakemberek szerint ez jelentősen megnehezíti azt, hogy megfelelő szakembereket találjanak különösen a téli szezonra. A szektorra amúgy is a munkaerő krónikus hiánya volt a jellemző. A külföldi, főleg kelet-európai munkavállalók hosszú évek óta meghatározó szerepet játszanak a salzburgi idegenforgalomban. 2019-ben, a lezárások előtti utolsó télen csak a salzburgi munkaügyi hivatal mintegy 400 szezonális munkavállalónak adott munkavállalási engedélyt. Idén azonban a keleti oltások el nem ismerése miatt a dolgozók egy jelentős része távol maradhat.

Az osztrák hotelszövetség szerint az, hogy az összes oltást elismerjék, a téli idegenforgalom szempontjából döntő fontossággal bír. Még úgy is, hogy egyébként az osztrák szabályozás szerint a hivatalos laborban elkészített pozitív antitest teszteket is elfogadják Ausztriában 90 napon keresztül, és ez a keleti vakcinával beoltottaknak is megoldást jelenthet.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

A Liverpool – különösen fájó ez a Vörösök híveinek – éppen a városi rivális Everton elleni vereséggel, szerdán szinte minden esélyét elveszítette a győzelemre az Arsenallal és a Manchester Cityvel vívott hármas harcban. Az Ágyúsok előnye három pont négy fordulóval a zárás előtt, ami a jobb gólkülönbség miatt valójában négy. A City két mérkőzéssel kevesebbet játszott náluk, de a vesztett pontokat tekintve az előnye öt pont Szoboszlai Dominik csapatával szemben.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Valóra vált Moszkva rémálma, újra megindultak a csúcsfegyverek Ukrajnába - Háborús híreink csütörtökön

Valóra vált Moszkva rémálma, újra megindultak a csúcsfegyverek Ukrajnába - Háborús híreink csütörtökön

Mostanra biztossá vált, hogy az Egyesült Államok a hivatalos fegyverszállítmányok megindulása előtt adott Ukrajnának az ATACMS közepes hatótávolságú ballisztikus rakétákból, az Egyesült Királyság pedig Paveway IV-es "okosbombákat" fog adni Kijevnek. Az orosz csapatok előretörése mindeközben rendületlenül tart, több falut is elfoglaltak egyetlen nap leforgása alatt. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×