eur:
370.15
usd:
344.93
bux:
47515.68
2023. május 30. kedd Janka, Zsanett
Nyitókép: Pexels.com

Megkongatták a vészharangot a keleti vakcinák miatt az osztrák szállodások

Megoldást sürgetnek a Szputnyik és a Sinopharm vakcinával beoltott alkalmazottaik részére. Ha nem ismerik el az EU-ban, illetve Ausztriában az oltásukat, akkor komoly gondok lehetnek a síszezonnal.

Ausztria Salzburg tartományában a szállodák és éttermek üzemeltetői megoldást sürgetnek arra a problémára, amelyet több száz kelet-európai, az Európai Gyógyszerhatóság (EMA) által el nem ismert keleti vakcinával beoltott idénymunkás státusza jelent. A Szputnyik vagy Sinopharm vakcinával beoltottaknak a jelenlegi állás szerint vagy újra kellene oltatniuk magukat egy EMA által engedélyezett vakcinával (ráadásul ennek a módszernek az elfogadása még nem is történt meg uniós szinten), vagy folyamatosan teszteltetni kellene magukat – idézi az Napi.hu az ORF osztrák közszolgálati médiacsatornát.

A turisztikai szakemberek szerint ez jelentősen megnehezíti azt, hogy megfelelő szakembereket találjanak különösen a téli szezonra. A szektorra amúgy is a munkaerő krónikus hiánya volt a jellemző. A külföldi, főleg kelet-európai munkavállalók hosszú évek óta meghatározó szerepet játszanak a salzburgi idegenforgalomban. 2019-ben, a lezárások előtti utolsó télen csak a salzburgi munkaügyi hivatal mintegy 400 szezonális munkavállalónak adott munkavállalási engedélyt. Idén azonban a keleti oltások el nem ismerése miatt a dolgozók egy jelentős része távol maradhat.

Az osztrák hotelszövetség szerint az, hogy az összes oltást elismerjék, a téli idegenforgalom szempontjából döntő fontossággal bír. Még úgy is, hogy egyébként az osztrák szabályozás szerint a hivatalos laborban elkészített pozitív antitest teszteket is elfogadják Ausztriában 90 napon keresztül, és ez a keleti vakcinával beoltottaknak is megoldást jelenthet.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
AKTUÁLIS
VIDEÓ
Zuhan az olajár, bizonytalanság a tőzsdén

Zuhan az olajár, bizonytalanság a tőzsdén

A hétvégén Joe Biden elnök és Kevin McCarthy republikánus házelnök megállapodásra jutott az amerikai adósságplafon kérdésében, azonban a történetnek ezzel még nincs vége - republikánus törvényhozók egy csoportja hétfőn közölte, hogy ellenezni fogják megállapodást, így továbbra is maradt egy bizonytalansági faktor az egyenletben. Ezzel párhuzamosan az európai tőzsdéken sem látszott öröm a megállapodás kapcsán, így eleinte óvatos és lefelé mutató mozgások voltak a kontinensen, a nap végére pedig alaposan elromlott a hangulat, a legnagyobb esést a brit tőzsdén láthattuk a vezető börzék közül. Az olajár is nagyot esik ma elsősorban a hétvégén megrendezésre kerülő OPEC+ ülésre készülve, de az amerikai adósságplafon-vita körüli bizonytalanságnak is van hatása az árfolyam alakulására. A tengerentúli tőzsdéken hamar elfogyott a kezdeti lendület, kisebb esést láthatunk most.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×