eur:
390.29
usd:
364.24
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
TOKYO, JAPAN - JUNE 21: (L to R) Tokyo Governor Yuriko Koike (on a screen) and Tamayo Marukawa, Minister for the Tokyo Olympic and Paralympic Games, speak during a five-party meeting at Harumi Island Triton Square Tower Y on June 21, 2021. President Hashimoto and Tamayo Marukawa, Minister for the Tokyo Olympic and Paralympic Games spoke via teleconference with Thomas Bach President of the International Olympic Committee (IOC), Andrew Parson President of the International Paralympic Committee (IPC) and Tokyo Governor Yuriko Koike. (Photo by Rodrigo Reyes Marin - Pool/Getty Images)
Nyitókép: Rodrigo Reyes Marin - Pool/Getty Images

Japán cégek ezrei kezdték meg a munkavállalók oltását

Az olimpiát rendezni készülő országban hétfőn számos munkáltató kezdte el dolgozóinak és azok családjainak immunizálását, hogy ezzel segítsen a lassan haladó oltási kampányt felgyorsítani.

A nagyszabású akcióban 13 millió embert érhetnek el a cégek: sok munkavállalót megnyugvással tölt el a tudat, hogy így sokkal hamarabb juthat hozzá a vakcinához.

A Suntory, egy tokiói italgyártó cég alkalmazottja, Daimaru Juka láthatóan megkönnyebbült, miután megkapta a vakcinát, számol be róla az AP alapján a MedicalXpress. "Féltem, hogy fájni fog, de nem volt olyan rossz, mint amilyennek hittem. most már nem kell majd annyira aggódnom, amikor vonattal jövök dolgozni" – mondta.

A Suntory több mint 50 ezer embert olt be a tervek szerint a Moderna vakcinájával. Ehhez helyszínenként legalább ezer embert immunizálnak egy napon: családtagok mellett beszállítókat és partner cégeknél dolgozókat is bevonhatnak ebbe az akcióba. Nagyjából 3500 cég kért ilyen módon elosztható oltást.

Az akcióhoz az egyetemek is csatlakozhatnak, sőt, a kisebb cégek szakszervezeteken keresztül válnak bevonhatóvá,

így az egészségügyi minisztérium szerint senki sem esik el attól a lehetőségtől, hogy akár munkahelyén vehessen fel vakcinát.

A Toyota a tervek szerint 80 ezer ember beoltásáról gondoskodik, az Uniqlo ruhamárkát tulajdonló Fast Retailing pedig 18 500 dolgozót olt be. Köztük részmunkaidős dolgozók, takarítók és a kávézóikban felszolgáló alkalmazottak is lesznek. A munkáltatók jelentkezését munkahelyi vakcinázásra egészen a jövő év februárjáig várják.

A szigetország lakosainak jelenleg

mindössze 6 százaléka van beoltva,

pedig már februárban megkezdődött az immunizációs program, melynek keretében kizárólag külföldről behozott oltásokkal immunizálják a japánokat. A hadsereg és a helyi kormányzatok mellett mostantól a munkáltatók is nagy részt vállalnak a folyamatban, melyet ettől felgyorsulni remélnek.

A Suntory vezető HR-menedzsere, Szen Daiszuke szerint augusztusra végezni fognak az 51 500 ember immunizálásával. A folyamatra heteken át készültek, mivel az oltások beadásához orvosokat és nővéreket is kellett verbuválniuk.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×