eur:
389.29
usd:
362.66
bux:
0
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Nyitókép: Pexels.com

Pontosították, nem minden allergiásnak ellenjavallott a Pfizer oltása

Azoknak nem ajánlják a friss iránymutatás szerint az oltás beadását, akik korábban reagáltak már anafilaxiás sokkal valamilyen élelmiszer fogyasztására, gyógyszer bevételére vagy oltásra.

A polietilén-glikol, egy a védőoltást stabilizáló anyag okozhatott erőteljes allergiás reakciót annál a két brit egészségügyi dolgozónál, akik az első között kapták meg a világon a Pfizer és a BioNTech közösen fejlesztett vakcináját, tudósít a Reuters cikke. Az adalékanyag más vakcinákban nem található meg, a klinikai kísérletek legutolsó fázisából pedig kimaradtak a korábban erőteljes allergiás reakciót megélt önkéntesek, így történhetett meg az, hogy erre korábban nem derült fény.

Mindennek tükrében a brit gyógyszerszabályozási ügynökség (MHRA) finomított első ajánlásán, már nem beszélnének le mindenkit az oltásról, akinek valamilyen erőteljes allergiás reakciója volt már életében.

Több az előny

“Azok a személyek, akik korábban vakcina beadása, gyógyszer bevétele vagy élelmiszer fogyasztása után anafilaxiás sokkal reagáltak arra, nem kellene, hogy megkapják a Pfizer és a BioNTech vakcináját" - pontosított June Raine, az MHRA vezetője.

"A legtöbb ember nem reagál így az oltásra, melynek előnyei a Covid-19-cel szembeni védelem által nagyobbak a rizikónál"

- tette hozzá.

Az anafilaxiás sokk az immunrendszer túlzott reakciója, amely súlyos és néha életveszélyes is lehet. Az újabb tudósítások szerint Nagy-Britanniában egy harmadik oltott személynél is felmerült, hogy a védőoltásra allergiás reakcióval válaszolhatott szervezete.

Az egyszerű allergia nem gond

Paul Turner allergológus-immunológus, az Imperial College London munkatársa, aki az MHRA tanácsadója volt a friss iránymutatás kialakításában, úgy fogalmazott: ahogyan több információhoz jutottak, fény derült arra, hogy az eredeti aggodalom, mely szerint mindenki érintett lehet az ellenjavallatban, akinek volt már allergiás reakciója, aktualitását vesztette.

"Az olyan összetevők, mint a polietilén-glikol, amelyről úgy véljük, felelős az allergiás reakcióért, nem hozhatók összefüggésbe ételallergiás esetekkel."- fogalmazott.

"Azoknak sem kell aggódniuk, akik egy gyógyszerre allergiásak"

- tette hozzá.

Mint azt nyilvánosságra hozták, a kísérletek során az önkéntesek 0,63 százalékánál jelentkeztek allergiás tünetek a vakcinával oltottak csoportjában, és 0,51 százaléknál a placebóval ellátottak közül. Ez nagyon alacsony aránynak számít.

Amerikai is mérlegel

Anthony Fauci, az Egyesült Államok vezető infektológusa, a Fehér Ház járványügyi tanácsadó csapatának tagja aggodalmát fejezte ki egy beszélgetésben a briteknél tapasztat allergiás reakciók miatt a Daily Mail írása szerint, bár nem lepte meg a dolog, és azt is aláhúzta, hogy az ilyen esetek nagyon ritkák, ráadásul Nagy-Britanniában is olyanokkal történtek meg, akik korábbi hasonló reakcióik miatt epinefrines öninjekciót vagy ahhoz hasonló szert tartottak maguknál. Valószínűsítette azt is, hogy a brit esetek fényében Amerikában az anafilaxiás sokkot átéltek kezdetben nem kapják majd az oltást, vagy úgy adják be nekik, hogy az esetleges sokk kezelésére szolgáló készítmény is készenlétben van.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Órákon belül érkezik az adat, ami eldöntheti a forint sorsát

Órákon belül érkezik az adat, ami eldöntheti a forint sorsát

Sorra töri át a vezető devizákkal szemben a fontos szinteket a forint, a magyar idő szerint délután 14 óra 30 perckor érkező amerikai munkaerőpiaci adatok azonban várhatóan ezúttal is komoly elmozdulásokat hoznak a részvény- és devizapiacokon egyaránt, ennek következtében pedig gyorsan változhat a kép a forint esetében is. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×