eur:
394.91
usd:
371.5
bux:
0
2024. április 19. péntek Emma
Szinte sétálóutcának tűnik a New York-i Ötödik sugárút a koronavírus-járvány idején, 2020. április 2-án.
Nyitókép: MTI/EPA/Peter Foley

Síri csend, sötétség és unalom – beszámoló egy New York-i magyartól

Teljesen megváltozott az élet New Yorkban, a korábban zsúfolt utcákon most egyáltalán nincsenek emberek – mondta egy New Yorkban élő magyar nő. A tolmácsként dolgozó Niemetz Ágnes arról számolt be az InfoRádiónak, hogy bár a hatóságok határozottan lépnek fel, szinte csak a sürgősségi osztályokra kerülő súlyos betegeken végzik el a koronavírus-tesztet.

Ahogyan valószínűleg a legtöbb emberé, a New Yorkban élő Niemetz Ágnes élete is merőben megváltozott a koronavírus-járvány miatt. Az InfoRádiónak nyilatkozó magyar tolmács beszámolója szerint pillanatnyilag a világvárosban

senki nem mehet sehová, mindenkinek szigorúan otthon kell maradnia,

erről szólnak folyton-folyvást a hírek is. „Erre kell csak odafigyelnünk” – emelte ki.

Bár az iskolák több mint egy hete bezártak, ennek ellenére nem hallani gyerekzsivajt, az utcák kihaltak, síri csend van, sötétség és unalom, mintha az ember nem is New Yorkban lenne, és megszűnt minden létezni, mozogni – tette hozzá. Egyedül a postások, valamint a UPS csomagküldő futárai maradtak, amelyek a környező boltok termékeit hordják ki.

A hétköznapokban viszont egyáltalán nem téma az emberek között a koronavírus-járvány, illetve az attól való félelem. A New York-i emberek egyébként sem beszédesek ilyen téren,

„a nyavalygás nem a stílusuk, a klasszikus helyi mentalitás nem ilyen”

– jegyezte meg a magyar nő. Inkább arra gondolnak, hogy hogyan lehet majd előbb-utóbb visszamenni dolgozni, hogy mit kell változtatniuk az üzleti tevékenységükben, hogy az sikeres maradjon.

„Nincs mese”

Niemetz Ágnes tapasztalata szerint a helyi hatóságok nagyon határozottan lépnek fel minden szükséges pillanatban, példaként említve, hogy a játszótereket is nyomban lezárták, miután többen, visszaélve a kormányzó, Andrew Cuomo távoltartási rendelkezésével, felkeresték azokat.

A magyar nő arra is kitért,

március közepe óta New York államban nincs koronavírus-tesztelés.

Egyrészt nem áll kellő mennyiségű teszt a rendelkezésre, másfelől a hatóságok nem szeretnék, ha mondjuk a csak New Yorkban élő kilencmillió ember hirtelen megindulna, és tele lennének ismét az utcák. Vagyis már csak akkor tesztelenek valakit, ha sürgősségi osztályra kerül, súlyos betegen.

Érzése szerint az egész mögött egyégként az állhat, hogy elkerüljék a tömeges megbetegedéseket, tehát azért tartják az embereket otthon, hogy a járvány görbéje lapos legyen, és hogy ne terheljék meg egyszerre az egészségügyi rendszert.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 19. 06:52
×
×
×
×