eur:
393.02
usd:
366.42
bux:
0
2024. április 26. péntek Ervin
Mentőalakulatok tagjai túlélők után kutatnak  a Tarn folyón, miután leszakadt egy híd Mirepoix-sur-Tarn településnél, Toulouse városától északra 2019. november 18-án. Francia lapértesülések szerint egy kamion a megengedettnél nagyobb súllyal hajtott fel a hídra, ami nem bírta el a terhelést. Legkevesebb egy személy, egy 15 éves fiú életét vesztette a hídomlásban.
Nyitókép: MTI/EPA/Frederic Scheiber

Hídomlás Franciaországban, eltűntek után kutatnak

Toulouse városától északra történt a tragédia hétfő reggel, egy 15 éves lány meghalt, többen megsérültek.

Három civil és két tűzoltó is súlyosan megsérült, többen eltűntek, utánuk a katasztrófavédelem búvárok bevonásával kutat.

A halálos áldozat, a tizenöt éves lány az anyjával ült az egyik autóban, amikor bekövetkezett a katasztrófa. A tragédia Mirepoix-sur-Tarn településen történt, a 155 méter hosszú és 6,5 méter széles fémszerkezetű hídon haladó gépjárművek a Tarn folyóba estek.

Dominique Alzéari, toulouse-i ügyész tájékoztatása szerint az eltűnt személy annak a teherjárműnek a sofőrje, amelynek a hídra érkezésekor leszakadt a maximum 19 tonnás járművek áthaladására engedélyezett építmény.

A baleset pillanatában egy szemből érkező Renault Clio típusú autót vezető nő ki tudott úszni a partra és ki tudták menteni, a 15 éves lányát azonban holtan találták meg a folyóban. A nyomozók jelenleg a teherautó sofőrjét keresik, valamint azt ellenőrzik, hogy volt-e egy további jármű a hídon a baleset pillanatában, ami az ügyész szerint nem valószínű.

Az első hírek arról szóltak, hogy egy harmadik jármű is áthaladt a hídon, amikor az leszakadt, s annak utasai feltehetően a folyóba vesztek. A Tarn ezen a helyen több mint húsz méter mély és 100 méteres szélességű, jelenleg búvárok kutatják a híd alatti területet, valamint nyolcvan tűzoltó is segíti a mentési munkálatokat. A fémszerkezetű függőhíd 1931-ben épült, 2003-ban újjáépítették és folyamatosan ellenőrizték, nem mutatott semmilyen strukturális problémát a 2017-es részletes átvizsgáláskor az illetékes hatóságok szerint. A legutóbb ellenőrzést 2018 decemberben végezték.

A prefektúra azt közölte, hogy a balesetben egy ember meghalt, három személyt pedig súlyos sérülésekkel kórházba szállították, köztük olyan szemtanúkat is, akik a bajba került embereken próbáltak meg segíteni, közülük ketten tűzoltók.

A 2018. augusztus 14-én az olaszországi Genovában összeomlott híd 43 áldozatot követelő katasztrófáját követően a francia szenátus egyik bizottsága jelentést készített a franciaországi hidak biztonsági állapotáról, amely Hervé Maurey bizottsági elnök szerint "valós veszélyt" állapított meg. Szerinte az alapvető probléma, hogy nem ismert a hidak állapota Franciaországban. A jelentés egyébként "Marshall-segélyt kért a tragédia elkerülése" céljából. A most leszakadt függőhíd ugyanakkor a helyi hatóságok szerint nem szerepelt a biztonsági okokból érzékeny építmények listáján, és semmilyen különösebb ellenőrzést nem igényelt.

Címlapról ajánljuk
Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Nagyjából a Magyar Nemzeti Bank várakozásainak megfelelő adatokat vár idén a magyar gazdaságtól Isépy Tamás, a Századvég makrogazdasági üzletágvezetője és Madár István, a Portfolio vezető makrogazdasági elemzője. Úgy vélik, az elmúlt időszak gazdasági válságainak egyik legfőbb tapasztalata, hogy sokkal több váratlan helyzetre kell felkészülnie a világnak.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
A magyar államadósság fontos része, mégis alig tudunk róla valamit: mire jó a Diszkont Kincstárjegy?

A magyar államadósság fontos része, mégis alig tudunk róla valamit: mire jó a Diszkont Kincstárjegy?

Az elmúlt években újra emelkedett a Diszkont Kincstárjegyek (DKJ) aránya a magyar adósságfinanszírozáson belül, azt követően, hogy 2015-2021 között jelentősen visszaesett az állományuk. A Diszkont Kincstárjegy fontos likviditáskezelési eszköz, ezzel tudja ugyanis a finanszírozási igény rövidtávú ingadozását simítani az állam. 2024-ben fontos változások tapasztalhatók ezen a piacon, jelentősen csökkenhet a forgalomban lévő sorozatok száma és hamarosan elindulhat a csereaukciós rendszer.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×