Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Donald Trump ígérget

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Donald Trump leendő amerikai elnök az ohiói Cincinnatiban tartott nagygyűlésen ismét azt ígérte: Amerika mindenek előtt.

A közel egy hónapja rendezett választáson győzedelmeskedő elnök "köszönő körútra" indult csütörtökön: az úgynevezett rozsdaövezetbe, vagyis a gazdasági nehézségekkel küszködő ipari államokba látogat, s csütörtökön Indianapolis után este az ohiói Cincinnati sportarénájában tartott nagygyűlést.

A Cincinnati sportstadionjában összegyűlteknek is megköszönte a győzelmet, majd tett néhány megjegyzést politikai ellenfeleire, ahogyan a Politico című lap fogalmazott: "sót szórt riválisai sebeire". "Nagyon jól szórakoztunk a Hillaryval folytatott küzdelemben, ugyebár?" - kérdezte elnökjelölti vetélytársára, Hillary Clintonra utalva, s odaszúrt az ohiói kormányzónak, John Kasichnek is, aki bár republikánus, de nem támogatta Trumpot és nem is rá szavazott az elnökválasztáson. "Nem sok segítséget kaptunk itt a vezető republikánusoktól, de végül is nem számítottak" - mondta, és nem mulasztotta el közölni azt is, hogy Kasich a győzelem után telefonon gratulált neki.

Ismét kárhoztatta a médiát, amely szerinte "tisztességtelen volt" vele szemben. "Nem volt médiánk, és mégis győztünk, földcsuszamlásszerű győzelmet arattunk" - szögezte le.

A megválasztott elnök a csaknem egyórás beszédben megismételte a választási kampányban és azóta is hangoztatott hitvallását: Amerika mindenek előtt. "Nincsen globális himnusz, nincsen globális pénz, nincsen globális állampolgársági igazolvány, mi egyetlen zászlóra esküszünk fel, és ez az amerikai zászló" - mondta. Majd hozzátette: "a globalizáció csodálatos dolog, de mi itt és most a mi nemzeti közösségünkre akarunk összpontosítani. Mostantól fogva Amerika lesz az első."

Fontosnak tartotta egyúttal leszögezni azt is, hogy az Egyesült Államok békességben és harmóniában akar együtt élni minden más nemzettel.

Kifejtette: "az első ok, amiért itt vagyok, hogy azt mondjam, köszönöm Ohio. A második pedig az, hogy megvitassuk, hogyan tegyük ismét naggyá Amerikát".

Emlékeztetett az indianapolisi sikeres megállapodásra, amelynek értelmében az egyik cég nem telepít át 11 000 munkahelyet Mexikóba, hanem Indianapolisban marad, s kifejtette, hogy hasonló megállapodásokat Amerika-szerte ki lehet alkudni, az indianapolisi modellt másutt is megvalósítja majd. Ismét adócsökkentést ígért a középosztálynak, továbbá a gazdasági szabályozók lazítását a vállalkozóknak. "Nagyszerű kormányunk lesz" - mondta, és utalt mindjárt azokra a kritikákra, melyek szerint a leendő kormányba máris milliomosakat és milliárdosokat választott. "Tudják, hogyan kell pénzt csinálni" - szögezte le, és hangsúlyozta, hogy ez a képesség kifejezetten hasznos lehet a kormányzati munkában.

Kitért az ohiói egyetem columbusi kampuszán a hét elején elkövetett késeléses merényletre is - amelyet egy szomáliai hallgató hajtott végre -, és a támadásért ismét az Egyesült Államokba beengedett menekülteket és a politikusokat okolta. "Vannak fenyegetések, amelyeket a mi buta politikusaink teremtettek bután, a menekültprogramjaikkal" - szögezte le. Megismételte, hogy a további támadások megelőzésére és az amerikaiak biztonságának megőrzése végett felfüggeszti a bevándorlást azokból a térségekből, ahonnan nem lehet biztonsággal ellenőrizni az érkezőket. "A Közel-Kelet térségeiből áradnak be az emberek, s nekünk fogalmunk sincs, hogy kik ők, honnan jönnek, mit gondolnak, ezt le fogjuk állítani" - szögezte le. Utalt arra is hogy az Egyesült Államok az elmúlt években hatezer milliárd dollárt költött el a Közel-Keleten, "de ebben változás lesz" - tette hozzá.

A nagygyűlésen Trump megszegte ígéretét, mert a jövő hét helyett már most bejelentette, hogy James Mattis tábornokot jelöli a Pentagon (a védelmi minisztérium) élére.