eur:
388.7
usd:
361.73
bux:
68900.51
2024. május 8. szerda Mihály

Kétnapos a munkahét Venezuelában

A világ egyik legnagyobb olajexportőre, mégis súlyos energiaválsággal küzd Venezuela. Olyan súlyossal, hogy a kormány meghosszabbította a közalkalmazottaknak előírt kétnapos munkahetet.

Április vége óta csak hétfőn és kedden járnak munkába Venezuelában az állami dolgozók, az iskolákban pedig pénteken nincs tanítás. Ez volt Nicholas Maduro elnök válasza az országot sújtó drámai áramhiányra.

A latin-amerikai országban kormányzó Szocialista Párt most május végéig meghosszabbította az intézkedést.

A korábban az ellentmondásosan megítélt Hugo Chavez marxista elnök által vezetett országban a kormány nemrég félórával előremozgatta az órákat – hogy tovább legyen világos este és hogy az emberek így kevesebb áramot használjanak.

Egy további unortodox lépés volt a hajszárítók használatának tilalma.

Venezuela nagyrészt masszív vízi erőműveiből állítja elő magának a villamosenergiát. Az utóbbi 40 év legsúlyosabb aszálya és kevés csapadék miatt nem halmozódik fel elég víz a gátak mögé épült tározókban.

Az államfő az EL Nino időjárási jelenséget okolta a szárazságért.

Maduro elnök a múlt héten közölte, hogy az ország északi részén fekvő Guri vízi erőműben a vízszint a minimális működéshez szükséges szintre csökkent.

Ez a komplexum különösen fontos, mert az ország áramszükségletének 70 százalékát állítják elő itt.

Az állami dolgozók munkahetének korlátozásával a kormánynak nem kell magas energiaszámlákat benyújtani a már amúgy is sokat szenvedő lakosságnak – mondta.

A 2009-es aszályok idején országos áramszünetek következtek be és leállt az ipari termelés.

A világ legnagyobb olajkincsével rendelkező Venezuela gazdasága néhány éve még rohamosan bővült - most súlyos gazdasági válságot él át és a lakosságot különösen sújtja az élelmiszerhiány.

Az infláció 300 százalékra szökött és tovább emelkedik, miközben az olajexportőr országnak különösen rosszat tett, hogy az idén drasztikusan leesett a kőolaj ára.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×