Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Öngyilkos merénylet a kabuli orosz nagykövetség közelében

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Hét ember, köztük két nő meghalt egy öngyilkos merényletben szerda délután, amit egy afgán televízió-csatorna munkatársainak kisbusza ellen követtek el Kabulban, az orosz nagykövetséggel szemben.

A forgalmas Darulaman főúton végrehajtott támadásban legalább hét ember vesztette életét, további huszonöten pedig megsebesültek - közölte az afgán főváros rendőrfőkapitánya.

Abdul Rahmán Rahimi tábornok elmondta, támadók egy robbanószerrel megrakott gépjárművel nekihajtottak a legnagyobb afganisztáni médiatársaság, a MOBY Group tulajdonában álló TOLO TV hírcsatorna kisbuszának, amely a támadás idején a tévéseket éppen munkából vitte haza.

Szedik Szedikki belügyi szóvivő korábban a Twitteren tudatta: az áldozatok mind polgári személyek, a támadás idején nem volt katonai konvoj a közelben.

A támadás elkövetését egyelőre egy szervezet sem vállalta, ugyanakkor a tálib szélsőséges mozgalom tavaly októberben bejelentette, hogy a TOLO TV és egy másik hírtelevízió, a 1TV célpontokká válhatnak, mert szerintük hamis információkat fabrikálnak.

A merénylet az első olyan terrorakció Afganisztánban, amit egy jelentősebb médiaorgánum ellen követtek el.

Az orosz külügyminisztérium közölte, a diplomáciai képviselet munkatársainak nem esett bajuk, némi kár keletkezett az épületben. Hozzátette, fokozzák a biztonsági intézkedéseket a nagykövetségen.

A kormány és a radikális iszlamista tálibok közötti békefolyamat újraélesztése érdekében tett erőfeszítések újraindulása óta az afgán fővárosban egyre gyakoribbak az öngyilkos merényletek.

A tálibok az utóbbi hetekben megsokszorozták támadásaikat Afganisztánban a külföldi jelenlét szimbólumai ellen, korábban egy, az olasz nagykövetségtől nem messze becsapódó rakéta kilövését is vállalták.