eur:
393.03
usd:
366.52
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin

Schäuble: Németországnak jeleznie kell, hogy kapacitása korlátozott

Németországnak jeleznie kell, hogy nem tud korlátlan mértékben befogadni menekülteket - mondta Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszter vasárnap az ARD országos közszolgálati televíziónak.

A konzervatív CDU politikusa kiemelte: "szét kell küldenünk a világba azt a világos üzenetet, hogy segítőkészek vagyunk, és ezt már bizonyítottuk is, de a lehetőségeink korlátozottak".

Felidézte, hogy Thomas de Maiziere szövetségi belügyminiszter már hónapokkal korábban javasolta, hogy az uniós külső határokon illegálisan átlépő menekültek áradatát "európai kontingensek" révén kellene feltartóztatni.

Hozzátette, hogy a belügyminiszter javaslata alapján az EU-ba legálisan érkező menekülteket szét kell osztani az uniós tagországok között. Amíg pedig ez a rendszer kiépül, "természetesen azt az üzenetet kell küldenünk azokba az országokba, ahonnan a menekültek elindulnak, hogy +ne csapjátok be magatokat, nem jöhet mindenki, nem indulhatnak el még többen!+" - mondta Wolfgang Schäuble.

Rámutatott, hogy Szíriában ötmillió úgynevezett belső menekült (hazájában menedéket kereső menekült) él. Amennyiben továbbra is olyan képeket, felvételeket látnak, amilyenek a Görögországból Luxemburgba áttelepített menedékkérők ünnepélyes athéni búcsúztatásán készültek, akkor felmerül bennük a kérdés, hogy "minek is maradnánk (Szíriában), ha ennyire szívesen látnak bennünket" az Európai Unióban, és "ők is idejönnek".

Ebben az esetben "még rendezetlenebb lesz a helyzet, ezért világosan jeleznünk kell, hogy közel vagyunk képességeink határához" - mondta a német pénzügyminiszter az ARD Berlin direkt című esti politikai műsorában.

Azzal kapcsolatban, hogy Thomas de Maiziere pénteken felvetette, a szíriaiaknak a jövőben oltalmazotti státust kellene adni, amely csak egy évre szól, és nem jár hozzá családegyesítési lehetőség, majd a javaslatot a CDU/CSU pártszövetséggel kormányzó szociáldemokrata párt (SPD) tiltakozására még aznap elvetették, Wolfgang Schäuble hangsúlyozta, hogy teljes mértékben támogatja a belügyminiszter kezdeményezését.

A nemzetközi jog előírásainak megfelelően minden egyes szíriai menedékkérő ügyét külön meg kell vizsgálni, és ha nem közvetlenül polgárháborús fenyegetés elől menekül az illető, akkor csak oltalmazotti státus jár neki - mondta Wolfgang Schäuble, hozzátéve, hogy a szíriai menedékkérők "nagyon nagy többsége" ebbe a kategóriába tartozik.

Esetükben nemcsak lehetséges, hanem a korlátozott kapacitásokra tekintettel feltétlenül szükséges is korlátozni a családegyesítés lehetőségét, és a koalíciós pártoknak sürgősen meg kell állapodniuk erről - húzta alá a konzervatív politikus.

Sigmar Gabriel alkancellár, az SPD elnöke a műsorban kitérő választ adott arra a kérdésre, hogy a jövőre vonatkozóan is elutasítják-e a belügyminiszter felvetését. Nem lehet elvárni egy koalíciós partnertől, hogy azonnal nyilvánosan reagáljon az új kezdeményezésekre, és inkább a csütörtökön kötött megállapodások végrehajtására kellene összpontosítani - mondta az alkancellár.

A menekültválság kezeléséhez elsősorban arra van szükség, amiben a koalíciós pártok vezetői megegyeztek, "jelesül az uniós külső határok biztosítására, majd egy megállapodásra a kontingensekről, amelyek révén áthozhatunk embereket Németországba és Európába, méghozzá nem embercsempészekkel, nem illegális utakon, és halálos áldozatok nélkül".

"Ezen kell dolgoznunk, minden egyéb csupán nyilvános vitatkozás mellékhadszínterekről" - mondta Sigmar Gabriel.

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×