INFORÁDIÓ 

2018. március 23. péntek
Emőke

Parlamenti választások kezdődtek Svájcban

InfoRádió / MTI
Megkezdődtek a parlamenti választások Svájcban vasárnap. Az ötmillió választásra jogosult voksoló a kétkamarás törvényhozás nagyobb testületének, a kétszáz tagú Nemzeti Tanácsnak képviselőit választja meg.

A kétkamarás svájci parlament - a Szövetségi Gyűlés - a legfőbb államhatalmi szerv. A felsőház, az Államtanács 46 tagját minden kantonban közvetlenül választják, míg a másik kamara, a Nemzeti Tanács kétszáz tagját arányos képviseleti rendszerben választják ugyancsak közvetlenül.

Az utóbbi két évtizedben nem volt példa Svájcban arra, hogy a parlamenti választások előtt a szavazók figyelme annyira egy témára összpontosuljon, mint most. Az Európát sújtó menekültválság fölényesen vezeti az alpesi országban élők aggodalmainak listáját, aminek nyomán a vasárnap esedékes voksolás várhatóan a jobboldal további erősödését, azon belül is a bevándorlásellenes Svájci Néppárt (SVP) győzelmét fogja eredményezni.

A jobboldali populista SVP szlogenje az idei választási kampányon így a "menekültkáosz megállítása" lett, amelynek szellemében egyik legfőbb követelésévé a befogadandó menekültek számának kétharmaddal való lecsökkentését és a már egyébként is szigorú bevándorlási szabályok szigorítását tette, ismételten felvetve az Európai Unióval kötött schengeni és dublini egyezményekből való kilépés lehetőségét.

Svájcban a legtöbb menedékkérő eritreai származású, míg második helyen a szíriaiak állnak, majd a Srí Lanka-iak, a nigériaiak és a szomáliaiak következnek. A kormány idén nagyjából 30 ezer menedékkérővel számol.

A címlapról ajánljuk