eur:
392.76
usd:
366.13
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin

Merkel: meg kell szüntetni a válságot kiváltó okokat

Az európai menekültválság megoldáshoz küzdeni kell a válságot kiváltó okok megszüntetéséért, a menekültek hazájában és a környező országokban működő menekülttáborokban is - jelentette ki kedden Berlinben Angela Merkel német kancellár Juha Sipilä finn miniszterelnökkel folytatott megbeszélése után.

Angela Merkel a finn kormányfővel közösen tartott sajtótájékoztatón kiemelte: a menekültek beáramlása Európába "nagyon rendezetlenül" zajlik, de ennek ellenére "meg kell, és meg is fogunk birkózni" vele.

Ehhez szükség van a "rend jeleire", így az uniós külső határok biztosítására - mondta a kancellár. Görögország uniós külső határárnak biztosításához pedig elengedhetetlenül szükséges Törökország támogatása - tette hozzá.

A globalizáció következtében távoli konfliktusoknak is vannak következményei a németek mindennapjaiban. A menekültválságban így "megtanuljuk, hogy az is befolyásolja az életünket, ha valahol máshol történik valami szörnyűség, és ezen nem tudunk változtatni kerítések építésével" - idézte Angela Merkel szavait az AFP hírügynökség.

Juha Sipilä méltatta Németország helytállását a válságban, és rámutatott: Finnország a lakosság nagyságához képest megközelítőleg annyi menekültek fogad be, mint Németország. Hozzátette: Finnország támogatja a 120 ezer menekült tagállamok közötti elosztását célzó javaslatot. Fontosnak nevezte, hogy az uniós belügyminiszterek keddi brüsszeli ülésén a terhek méltányos megosztásán alapuló megállapodás szülessen.

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×