Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Nemzeti hősök lettek a "kubai ötök"

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Korábban az Egyesült Államokban tevékenykedő kubai kémeket nyilvánított nemzeti hősnek Raúl Castro.

Nemzeti hősnek nyilvánította a kubai elnök a "kubai ötök" tagjait. Gerardo Hernándezt, Antonio Guerrerot, Ramón Labañinot, Fernando Gonzálezt, és René Gonzálezt 1998 szeptemberében Miamiban tartóztatták le az amerikai hatóságok, majd három évvel később egyebek közt kémkedés, gyilkosságra való felbujtás és más illegális tevékenységek miatt ítélték őket börtönbüntetésre.

A hatóságok szerint az öt titkosügynök Havannának gyűjtött információkat a Miamiban élő kubai emigránsok körében. Az egyik hírszerző például beépült a "Megmentő Testvérek" nevű emigráns szervezetbe, amely 1996-ban repülőgépről Kuba területén röplapokat szórt ki. A kubai légierő Mig vadászgépeket küldött a behatolók ellen, és két gépüket le is lőtték: négy amerikai állampolgár halt meg az incidensben.

A Miamiban tevékenykedő kémeknek is részük lehetett a tragikus esetben, mivel folyamatosan szolgáltattak adatokat a csoport működéséről. Illetve egyikük pilótaként részt is vett akcióikban, ám a nyomozók szerint számára nem a migránsok segítése, hanem az amerikai katonai létesítmények elhelyezkedésének felkutatása jelentette a fő feladatot.

A kubai ötök tagjai közül ketten már korábban szabadultak, hárman pedig tavaly decemberben térhettek haza.

Az állami televízió felvételein Raúl Castró fogadja a kémeket. Szabadon bocsátásuk hírét akkor jelentették be, amikor a két ország vezetője jelezte, lépéseket tesznek a kétoldalú diplomáciai kapcsolatok helyreállítására. A három hírszerzőt fogolycsere keretében engedték haza, Kuba ugyanis elengedte azt az öt évvel korábban bebörtönzött amerikai segélymunkást, akit felforgató tevékenység miatt ítéltek 15 év börtönre, illetve azt a 20 éve bebörtönzött férfit is, akinek szerepe volt az ötök tevékenységének leleplezésében.

Hanganyag: Király István Dániel