eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Moszkva felmondja az orosz fekete-tengeri hadiflottáról Ukrajnával kötött megállapodásokat

Az orosz nemzetbiztonsági tanács pénteki ülésén döntött arról, hogy Moszkva felmondja az orosz fekete-tengeri hadiflottával kapcsolatos megállapodásokat, majd Vlagyimir Putyin elnök benyújtotta a törvényhozásnak az egyezmények megszüntetésére vonatkozó javaslatot.

Dmitrij Peszkov, az orosz államfő szóvivője elmondta, hogy egyebek között a Fekete-tengeri Flotta megosztásáról 1997. május 28-án Kijevben aláírt egyezményről és az orosz hadiflotta krími státusáról, valamint a félszigeten való állomásozásának feltételeiről született megállapodásról van szó. Ugyancsak felmondják az orosz flotta állomásozásának 2042-ig történő meghosszabbításról szóló és az ahhoz kapcsolódó, 2010. április 20-án aláírt harkivi szerződéseket is.

A Krím félsziget és az orosz fekete-tengeri hadiflotta bázisának helyet adó krími Szevasztopol város vezetői a múlt kedden írták alá a Moszkvában államközinek nevezett szerződést a területek Oroszországhoz csatlakozásáról. A megállapodást a múlt pénteken az orosz parlament mindkét háza jóváhagyta, így az hatályba lépett. A flottával kapcsolatos szerződések így Moszkva számára értelmetlenné váltak.

Dmitrij Medvegyev orosz kormányfő a nemzetbiztonsági tanács múlt pénteki ülésén tett javaslatot arra, hogy Oroszország mondja fel az Ukrajna számára szállítandó orosz gáz árának csökkentéséről 2010-ben Harkivban kötött orosz-ukrán egyezményeket.

A Viktor Janukovics akkori ukrán elnök és az orosz államfői posztot 2010-ben betöltő Dmitrij Medvegyev által aláírt megállapodásokban Oroszország azt vállalta, hogy tíz évre mintegy 30 százalékkal csökkenti az Ukrajnának szállított gáz jelentős, előre meghatározott részének árát. Cserébe Kijev akkor belegyezett, hogy az orosz Fekete-tengeri Flotta a még hatályban lévő, 1997-es szerződés lejárta, azaz 2017. május 28. után újabb 25 évig, vagyis 2042-ig ideiglenesen a Krímben maradjon.

A Szovjetunió szétesését követően, 1992 augusztusától egyesített orosz-ukrán hadiflottaként működött a volt szovjet Fekete-tengeri Flotta. Ez a rendezetlen státus azonban összeütközésekhez vezetett, Oroszország és Ukrajna a problémákat csak 1997-ben rendezte.

A lassan 17 éves megállapodás szerint Moszkvának évente közel 100 millió dolláros bérleti díjat kellett fizetnie a fekete-tengeri hadiflotta Krím félszigeten való állomásoztatásáért. Az összeget levonták ugyanakkor az ukrán államadósságból, amellyel Kijev Oroszországnak tartozott.

Az utro.ru orosz hírportál szerint az 1997. május 8-án Kijevben aláírt orosz-ukrán megállapodás során csak a Fekete-tengeri Flotta vízrajzi szolgálatának hajóit osztották el egymás között.

Címlapról ajánljuk

Tényleg megvan a válasz az ősi piramisok titkára?

A Nílus egy mára teljesen eltűnt, ősi mellékága mentén épültek fel az ókori egyiptomi piramisok, köztük a híres gízai piramis, több mint négyezer éve - állapította meg a piramisok építésének rejtélyét kutató amerikai kutatócsoport.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Itt az új magyar vásárlási őrület: egyre több helyről távozhatunk fizetés nélkül

Itt az új magyar vásárlási őrület: egyre több helyről távozhatunk fizetés nélkül

Erősen megoszlanak a vélemények a „buy now, pay later” (BNPL) jelenségről. Egyesek a vásárlói élményt forradalmasító üzleti lehetőséget, mások csak az áruhitel újrafestett változatát látják benne. Tény, hogy nálunk is sikerült mára megvetnie a lábát: fél év alatt ötszörösére ugrott azon online kereskedelmi helyek, webáruházak aránya Magyarországon, amelyek ezt az újfajta halasztott vagy részletfizetési lehetőséget kínálják. A finanszírozói oldalon már három magyar céget és két multit is találunk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×