eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Svájci népszavazás - Lapvisszhangok

A világsajtó élesen reagált a svájci népszavazásra, amelyen az alpesi ország lakosságának szűk többsége megszavazta az Európai Unióból Svájcba irányuló bevándorlás korlátozását.

A Neue Zürcher Zeitung című svájci konzervatív napilap szerint egyelőre nem lehet megjósolni, hogy a Svájci Néppárt (SVP) sikeres népszavazási kezdeményezése milyen mértékben hat majd ki a Svájc és az EU viszonyát szabályozó szerződésre.

Az eredmény annál inkább meglepetésnek számít, hogy egy egész hadsereg sorakozott fel a kezdeményezés ellen, amely mögött csak a nemzeti konzervatív SVP állt. Azt, hogy a másik fél hogyan reagál, sem az SVP, sem a svájci szövetségi kormány nem tudja kiszámítani. Csupán annyi világos, hogy a svájci kormányra nehéz tárgyalások várnak Brüsszellel - írja a svájci lap.

A svájciak nem kérnek többet belőlünk - írja címlapján a La Libre Belgique, Belgium második legnagyobb példányszámú francia nyelvű napilapja. A lap szerint a népszavazás eredménye pofon a svájci kormánynak, a jelentősebb politikai pártoknak és a gazdasági szervezeteknek, érdekképviseleteknek egyaránt, akik mind a javaslat elvetése mellett foglaltak állást.

A La Libre Belgique René Schwokkal, a genfi egyetem nemzetközi kapcsolatok szakos professzorával elemzi az eredményt, aki szerint a referendum évekre befagyaszthatja Svájc és az EU kapcsolatait, valamint, hogy az eredmény tükrében az EU a személyek szabad mozgásáról szóló megállapodás mellett egy sor más kétoldalú egyezményt is felülvizsgálhat.

A Financial Times emlékeztet arra, hogy Viviane Reding alapjogi biztos az eredmény fényében figyelmeztette Svájcot, hogy a négy alapszabadság elválaszthatatlan egymástól. "Az egységes piac nem svájci sajt. Nem lehet lyukacsos" - fogalmazott Reding.

A tekintélyes brit gazdasági lap szerint a népszavazás egész Európában hullámokat verhet, mivel az EU legnagyobb gazdaságaiban is egyre erősebben gyökeret ver a bevándorlás-ellenesség, valamint lökést adhat az euroszkeptikus erőknek. A svájci kormány is elismeri, hogy a referendum "rendszerszintű" változást és bizonytalanságot von maga után Svájc és az EU kapcsolataiban - mutat rá a lap.

A francia baloldali Libération arra emlékeztet, hogy több mint egy évtizeddel ezelőtt a Bern és Brüsszel közötti nagyon részletes kétoldalú tárgyalásokkal Svájc gyakorlatilag az Európai Unió 29. tagja lett, s ennek eddig minden szabályát tiszteletben tartotta, mindenekelőtt a munkaerőpiac megnyitását az uniós állampolgároknak.

A lap szerint a svájciak "saját sikerüknek lettek áldozatai". Úgy gondolják, hogy a "városaik túl gyorsan nőnek, hogy a vonatok tömve vannak, hogy túl sok a dugó. Már semmi nem olyan nyugodt, mint régen. És mindezt valaki nyakába kellett varrni".

Az olasz La Repubblica szerint Ticino az olaszok ellen szavazott. A lap kiemelte, hogy az olasz ajkú svájci kantonban mintegy 70 százalék volt az igennel voksolók aránya. Ismét mi, olaszok lettünk a csúnya és rossz bevándorlók - jegyzi meg a népszavazásról a La Stampa.

A német Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) szerint a bevándorlás korlátozásáról tartott népszavazás eredménye több mint húsz éve a legsúlyosabb vereség a svájci kormány, a munkaadói érdekképviseletek, a szakszervezetek és a politikai pártok számára, kivéve a Svájci Néppártot.

Az SVP-nek kapóra jött, hogy a svájci sajtó a bevándorlókat rendszerint nemkívánatos jelenségekkel összefüggésben ábrázolja. A bűnözési statisztikákról, a szociális juttatások megszerzését célzó visszaélésekről és a menekültek számának emelkedéséről szóló beszámolók így ráerősítettek "az idegenek lopakodó beáramlásától" tartó svájciak félelmeire - írja a FAZ.

A Die Welt című német konzervatív lap kiemelte, hogy Svájc német ajkú térségében nagy többséggel voksoltak a korlátozás mellett, míg a francia anyanyelvű régióban a népi kezdeményezést elutasító szavazók voltak többségben. Ezzel tovább mélyül az árok a két országrész között, ami veszélyezteti az ország politikai cselekvőképességét - írja a Die Welt, hozzátéve, hogy az SVP felelőssége gondoskodni arról, hogy a népszavazáson aratott győzelme ne legyen "a svájci gazdasági csoda végének kezdete".

A német liberális Süddeutsche Zeitung hangsúlyozta, hogy a letelepedés szabadságával szemben megfogalmazott kritikát nem szabad automatikusan idegenellenességnek bélyegezni. A svájci társadalomban inkább a több hátrányt, mint nagyobb jólétet eredményező "korlátlan növekedéssel" szemben alakult ki ellenérzés. "Az biztos, hogy a külföldiek hozzátesznek a svájci GDP-hez, de a svájci polgárnak ebből konkrétan nem sok haszna származik. A statisztikák szerint ugyan néhány frankkal több kerül a pénztárcájába, az életminősége viszont romlik, hiszen egyre súlyosabb a lakáshiány, mindennapos a vonatokon a zsúfoltság, az utakon pedig a torlódás, és mindez még semmiség a munkahely elvesztésétől való félelemhez képest" - írta a Süddeutsche Zeitung, rámutatva, hogy a külföldi munkavállalók beáramlása lenyomja a béreket.

Az EU egy kicsit magának is köszönheti a népszavazási eredményt, miután bizonytalanságban hagyta a svájciakat arra vonatkozóan, hogy milyen reakcióra számíthatnak részéről - írta a bécsi Die Presse. A konzervatív osztrák újság szerint az EU megelégedett homályos célozgatásokkal, és ezzel szabályosan mattot adott magának: a svájciak úgy érezhették, hogy szavazatuknak nem lesznek komolyabb következményei.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 19. 11:58
×
×
×
×