eur:
389.61
usd:
363.54
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Veszik vagy viszik Rajkát a szlovákok?

Egyre több szlovákiai lakos költözik a Pozsonyhoz közeli Rajkára. A határ menti községben már lassan kisebbségben lesznek a magyarok. A betelepülőket elsősorban a kedvező ingatlanárak vonzzák. Egy szlovák cég ingatlanhirdetésében Rajka már úgy bukkan fel, mint Pozsony "hatodik kerülete".

Már lassan fél évtizede tart a szlovákok bevándorlási hulláma Rajkára és a környező magyar falvakba. A szlovákok számára elsősorban az alacsony ingatlanárak és a kedvező közlekedési infrastruktúra vonzó, autópályán a szlovák főváros alig negyedóra alatt elérhető. Ráadásul EU-s támogatásnak köszönhetően rendszeres városi buszjárat van Pozsony és Rajka között, a fővárosi tömegközlekedési vállalat autóbuszai valamivel több mint fél óra alatt teszik meg a két végállomás közötti, közel 20 kilométeres távolságot.

Míg kezdetben főleg a régebbi családi házak és a telkek iránt volt nagy érdeklődés, az utóbbi években több beruházó lakóparkok építésébe kezdett, a Rajkán kínált lakások ára 30-40 százalékkal olcsóbb mint a legközelebbi pozsonyi lakótelepen.

Az InfoRádió tudósítója is immár három éve félig-meddig rajkai lakos. Míg kezdetben az összes szomszédunk magyar volt, mára már egy sincs, mind szlovákok. Vannak a faluban utcák, ahol szinte csak szlovák rendszámú autókat látni, nem csupán pozsonyiakat, de észak vagy kelet Szlovákiából érkezőket is. A kocsmákban is már többnyire csak szlovák szót hallani, a magyarok lassan elmaradnak...

Az őslakosok közül sokan, magyarországi viszonylatban jó áron, eladták házaikat és a közeli Mosonmagyaróvárra költöztek, ahol olcsóbban tudtak ingatlanhoz jutni. Bár pontos adat nem létezik, úgy tudni a 2700 lakost számláló községben már lassan többségben vannak a szlovákok, és a folyamat tovább folytatódik, hisz az épülő lakóparkok iránt kizárólag csak a szlovák érdeklődnek.

Amint arról a Kisalföld beszámol: az egyik egy szlovák ingatlancég Bratislava VI. néven, azaz Pozsony nem létező hatodik kerületeként hirdet egy jövő novemberben elkészülő, 22 lakásos rajkai lakóparkot. A cég internetes oldalán úgy fogalmaz: barátságos környezetet kínálnak verhetetlen áron a Pozsonyban és a környékén dolgozó szlovákoknak. Szerintük Rajka hamarosan Pozsony részévé válhat - olvasható a Kisalföld cikkében.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 2. 06:26
×
×
×
×