eur:
388.97
usd:
363.36
bux:
68112
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Iskolába járásért lőtték főbe a pakisztáni lányt

A nők edukációját vallási alapon ellenző tálibok az elmúlt hét keddjén merényletet követtek el egy Malala nevű, tizennégy éves, pakisztáni kislány ellen, mert tiltásuk ellenére iskolába járt. A súlyosan megsebesült, de életben maradt gyermek most gyógykezelésre Angliába kerül.

A nők edukációját vallási alapon ellenző tálibok az elmúlt hét keddjén merényletet követtek el egy Malala nevű, tizennégy éves, pakisztáni kislány ellen, mert tiltásuk ellenére iskolába járt. A súlyosan megsebesült, de életben maradt gyermek most gyógykezelésre Angliába kerül.

Malala Juszafzai évek óta harcol azért, hogy mohamedán lányok épp úgy iskolába járhassanak, mint a fiúk. Ezért már több gyűlésen felszólalt, ellenezve a nőket másodrendűeknek tekintő tálib vallási felfogást, s levelet írt a BBC-nek a vallási fanatizmus káros hatásáról.

Múlt héten, Mingora városában, más lányokkal együtt, tanítás után az iskolából jövet, beszállt az iskolabuszba. A buszt két tálib fegyveres tartóztatta fel, és Malalát főbe lőtték. Két társa könnyebben megsebesült. A kislány életben maradt, egy katonai kórházban azonnal idegsebészeti műtétet hajtottak végre rajta. Hosszan tartó kezelésre szorul, még plasztikai műtétet is végezni kell a fején, és pszichológiai ápolást igényel.

Az sem biztos, hogy a tálibok nem kísérelnek meg újabb merényletet ellene, ugyanis feketelistájukra vették, mint a vallási szabályok megsértőjét, aki példájával utat enged szerintük veszélyes nyugati eszmék behatolásának. Az észak-nyugat pakisztáni Szvat-vidékről 2009-ben kiszorították a tálibokat, de a befolyásuk még mindig erős. A férfiakat szakállviseletre kényszerítik, ellenzik, hogy a nők piacra járhassanak, több lányiskolát felrobbantottak. Próbálnak érvényt szerezni a saria vallási jogrendszernek.

A pastunvali vallás-szabályok szerint lányok csak nyolc éves korig részesülhetnek oktatásban, a Korán tanításait hallgathatják. A nőknek burkában kell járniuk, arcukat is eltakarva, nem hordhatnak magas sarkú cipőt, mert annak a kopogása esetleg rosszra csábít csalfa férfiakat, s ugyanezért csak halkan szabad beszélgetniük.

Manana Juszafzai azonban műveltségre, szellemi gazdagodásra vágyik, iskolába akar járni, és ezt a jogot követeli annak a harminckét millió lánynak, aki a világ különböző mohamedán országaiban nem részesülhet a fiúk részére nyitva álló iskolai oktatásban.

A tálib merénylők által súlyosan megsebesített kislányt az Egyesült Arab Emirátusok különleges repülőgépén, pakisztáni államköltségen viszik Angliába, valószínűleg egy birminghami kórházba, ahol a biztonságáról is gondoskodnak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Rángatják a tőzsdéket

Rángatják a tőzsdéket

A reggeli órákban Ázsiában többnyire pozitív hangulat jellemezte a kereskedést, ezt követően pedig Európában vegyes hangulatban indult a kereskedés. Ami a gazdasági eseményeket illeti, idehaza a külkereskedelmi adat második becslése érkezett, Amerikában pedig a gyáripari megrendelések és elbocsátások alakulására lesz érdemes figyelni. Emellett pedig a zárás után érkezik az Apple első negyedéves gyorsjelentése is.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×