eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Romney a Közel-Keleten is előzni próbálja Obamát

Az amerikai elnökválasztási kampányban az élre tört Mitt Romney azzal próbál további támogatókat szerezni, hogy közölte: felfegyverezne szíriai lázadó csoportokat. Romney szerint a Közel-Kelet veszélyesebb hely, mint Obama előtt volt.

A tekintélyes Pew Központ felmérése szerint Mitt Romney immár négy százalékponttal előzi meg Barack Obamát, az elnök számára katasztrofálisan zárult első tévés vita után. Szeptemberben még Obama vezetett 8 százalékkal. Romney most addig akarja ütni a vasat, amíg meleg és értésre adta: Obamának nincs képlete a Közel-Keletre, amely veszélyesebb hely, mint hatalomra lépése előtt volt.

Romney a Virginiai Katonai Intézetben tartott beszédében értésre adta: felfegyverezné a jobbára szunnita szíriai ellenállók egy részét, hogy azok eredményesen tudjanak szembeszállni a civileket mészárló Asszad-rezsimmel.

Úgy tűnik, a képlet egyszerű Romney számára: az ellenségem barátja az ellenségem. Azaz, az Iránnal szövetséges és Oroszország által is védett Asszad rezsim bukását gyorsan elő kell segíteni. Amerika gondja azonban az, hogy a szíriai helyzet olyan összetett, mint amilyen az I. világháború előtt a balkáni viszonyok voltak.

Romney ötletével viszont jó pontokat érne el regionális szövetségesénél, Törökországnál, amely a felkelők egyik fő támogatója és amely az utóbbi napokban tüzérségével szíriai állásokat támadott. Szembekerülne viszont az Amerika által létrehozott és szintén szövetségesként kezelt Irakkal - melynek siíta többségű kormánya teljesen másként tekint a konfliktusra, mint a környező szunnita arab államok és a nyugat. Romney szerint épp Obama a felelős az iraki eseményekért, mert túl hamar vonta ki az amerikai csapatokat.

A bagdadi kormány már így is csendben olajjal látja el a szíriai rezsimet - júniusban 720 ezer tonnát küldtek át a határ másik oldalára és a készletet a piaci ár feléért adták át - írta a Financial Times. Korábban amerikai illetékesek azért emeltek panaszt, mert szerintük Szíriába tartó iráni fegyverszállítmányok haladhattak át iraki területen. Irak tavaly nem szavazta meg az Arab Liga Szíria elleni büntetőszankcióit sem.

Mindeközben Washingtonnak Irakon belül is szövetségesei közt kell egyensúlyoznia. A szíriai határ mellett felsorakozott iraki arab és kurd erők egymással is farkasszemet néznek, az iraki kurdok pedig megkezdték a másfél milliós szíriai kurdok fegyveres alakulatainak kiképzését. Washington hagyományosan a kurdok védelmezője volt Szaddam Husszeinnel szemben, de ha túlságosan az oldalukra áll, akkor Törökország rosszallását váltja ki.

Romney egy ilyen helyzetben ígér határozottabb fellépést, mint Obama. A republikánus jelölt azt is értésre adta, hogy keményebben ellenállna Vlagyimir Putyinnak a rakétavédelmi kérdésekben.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Ha ekkora barátaink a lengyelek, miért nem kereskedünk velük többet?

Ha ekkora barátaink a lengyelek, miért nem kereskedünk velük többet?

Magyarország külkereskedelme az elmúlt évtizedekben jelentősen átalakult, és bár a lengyel-magyar gazdasági kapcsolatok tartották a lépést a változással, kiugró teljesítményről nincs szó, hiába a szoros kulturális és politikai kapcsolatok. A Lengyel-Magyar Gazdasági Kamarával együttműködésben készült cikkünk annak jár utána, hogy milyen hasonlóságok és különbségek vannak a lengyel és a magyar üzleti környezetben, valamint hogy milyen kihívásokkal nézhetnek szembe magyar cégek, amikor belépnének a lengyel piacra.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×